Η Νότια Αμερική βιώνει ένα από τα πιο ακραία φαινόμενα που έχει δει ποτέ ο κόσμος
Την ώρα που το Βόρειο Ημισφαίριο καταγράφει τον πιο ζεστό Ιούλιο, χώρες στο Νότιο Ημισφαίριο αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου ζέστη στην αρχή του Αυγούστου, που είναι σ’ αυτές τα μέσα του χειμώνα, με τη θερμοκρασία σε πολλά μέρη να καταγράφει υψηλά ρεκόρ.
Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο ήταν 24 βαθμοί Κελσίου στις 2 Αυγούστου και είχε φθάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου την 1η Αυγούστου στην πόλη Βικούνα στην κεντρική Χιλή. Η χιλιανή Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα κατέγραψαν στην αρχή του Αυγούστου θερμοκρασίες πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Δεδομένα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αργεντινής έδειξαν πως στο Μπουένος Άιρες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου την 1η Αυγούστου, η υψηλότερη την ημερομηνία αυτή εδώ και 117 χρόνια. Η μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο στην πόλη αυτή είναι συνήθως ανάμεσα στους 9 και τους 18 βαθμους Κελσίου. Σύμφωνα με δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, η τρέχουσα θερμοκρασία είναι από 10 ως 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό γι’ αυτή την εποχή του χρόνου σε τμήματα της Χιλής και της Αργεντινής.
Ο Μαξιμιλιάνο Ερέρα, κλιματολόγος και ιστορικός του κλίματος, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η Νότια Αμερική βιώνει ένα από τα πιο ακραία φαινόμενα που έχει δει ποτέ ο κόσμος. «Απίστευτες θερμοκρασίες έως 38,9 βαθμούς Κελσίου στις χιλιανές περιοχές των Άνδεων στα μέσα του χειμώνα! Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που μόλις γνώρισε η νότια Ευρώπη στα μέσα του καλοκαιριού. Αυτό το γεγονός ξαναγράφει όλα τα βιβλία για το κλίμα».
Στο μεταξύ, στην Αυστραλία, ζέστη πρωτοφανής για την εποχή διαρκεί αρκετές εβδομάδες. «Μια έλλειψη ψυχρών μετώπων από τα τέλη Ιουλίου επέτρεψε στις θερμοκρασίες να ανέβουν 10 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για οκτώ διαδοχικές ημέρες», μετέδωσε σε ρεπορτάζ του το ABC, προσθέτοντας πως «ολόκληρη η Αυστραλία, εκτός από τη δυτική ακτή, ήταν πιο ζεστή από το φυσιολογικό» στις 2 Αυγούστου.
Στις 3 Αυγούστου, στις νοτιοανατολικές πολιτείες παρατηρήθηκε η πιο ασυνήθιστη ζέστη, ενώ οι πρωτεύουσές τους ήταν ηλιόλουστες και πιο ζεστές από ποτέ άλλοτε εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στα μέσα του χειμώνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η θερμοκρασία στη Μελβούρνη έφθασε τους 19,8 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη στα μέσα του χειμώνα εδώ και μια δεκαετία. Το Χόμπαρτ κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία στα μέσα του χειμώνα εδώ και 20 χρόνια με 19,6 βαθμους Κελσίου και η Αδελαΐδα κατέγραψε 24,7 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία στα μέσα του χειμώνα εδώ και 48 χρόνια.
Ο ζεστός χειμώνας στο Νότιο Ημισφαίριο θα καθυστερήσει την παραδοσιακή χιονοδρομική σεζόν στην Αυστραλία. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας κατά τον οποίο το χιόνι είναι συνήθως το περισσότερο, όμως ο ήπιος καιρός και οι βροχές το έχουν περιορίσει τις λίγες τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC. Σε υψόμετρο 1.620 μέτρων, τα δεδομένα δείχνουν πως το ύψος του φυσικού χιονιού είναι μόλις 16,5 εκατοστά, πολύ κάτω από το μέσο όρο των 70 εκατοστών για τις αρχές Αυγούστου.
«Οι ζεστοί χειμώνες στην Αυστραλία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά μερικούς κλάδους της οικονομίας, περιλαμβανομένης της χιονοδρομικής βιομηχανίας. Δημιουργούν επίσης προβλήματα στην ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας και αυξάνουν την πιθανότητα να σημειωθούν ‘αστραπιαίες ξηρασίες’ – όπου οι πιο ξηρές από το φυσιολογικό μετεωρολογικές συνθήκες μετατρέπονται σε σοβαρή ξηρασία μέσα σε διάστημα εβδομάδων. Οι θερμές και ξηρές μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί επίσης να κάνουν να αρχίσει νωρίτερα η περίοδος των πυρκαγιών στη νοτιοανατολική Αυστραλία», ανέφερε ο Άντριου Κινγκ, ειδικός στην κλιματική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Ο Μάρτιν Ζακ, κλιματολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κονσεπσιόν στη Χιλή, εξήγησε ότι, ενώ κάποια αύξηση της θερμοκρασίας είναι αναμενόμενη αυτή την εποχή του χρόνου λόγω της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες ενισχύθηκαν από το Ελ Νίνιο και την όλο και μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. «Αυτό που τώρα μοιάζει πολύ ακραίο, θα μπορούσε σταδιακά να γίνει σε λίγα χρόνια όλο και πιο φυσιολογικό», φέρεται να δήλωσε ο Μάρτιν Ζακ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου