Μελέτη αποδεικνύει αυτό που… ξέραμε όλοι!
Αν σήμερα, Παρασκευή, νιώθεις λίγο αποκαμωμένος, δυσκολεύτηκες να σηκωθείς από το κρεβάτι και αφότου έφτασες στο γραφείο, μετράς τα λεπτά για να φύγεις… υπάρχει λόγος.
Η Παρασκευή είναι, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Τέξας A&M, είναι η μέρα της εβδομάδας κατά την οποία οι εργαζόμενοι τεμπελιάζουν περισσότερο. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν το λες και έκπληξη, αφού για τους περισσότερους η Παρασκευή είναι προ-Σαββατοκύριακο!
Πώς διαπιστώθηκε η… εργατικότητα των υπαλλήλων
Οι ερευνητές ανέλυσαν την ταχύτητα πληκτρολόγησης των εργαζομένων, τα λάθη –συντακτικά και τυπογραφικά- και τον αριθμό των «κλικ» στο ποντίκι του υπολογιστή τους για να βρουν όσους… δεν είχαν τρελό κέφι για δουλειά τις Παρασκευές. Η έρευνα έγινε σε τουλάχιστον 789 υπολογιστές εργαζομένων σε διαφορετικές μέρες και ώρες της εβδομάδας και διήρκεσε δύο χρόνια.
«Διαπιστώσαμε ότι η χρήση του υπολογιστή αυξανόταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μειωνόταν σημαντικά τις Παρασκευές. Οι εργαζόμενοι πληκτρολογούσαν περισσότερες λέξεις και χρησιμοποιούσαν περισσότερο το ποντίκι κάθε μέρα από Δευτέρα έως Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή μειωνόταν κάθε τέτοια δραστηριότητα» λέει, σύμφωνα με τη New York Post, ο Taehyun Roh, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής.
«Οι εργαζόμενοι ήταν λιγότερο δραστήριοι τα απογεύματα και έκαναν περισσότερα τυπογραφικά λάθη» προσθέτει
Οπότε, αν είστε εργοδότης που εκτιμάτε την ακρίβεια και την ταχύτητα, καλό είναι να μην αναθέτετε σοβαρές εργασίες την Παρασκευή!
Το ευέλικτο ωράριο και η τετραήμερη εργασία θα μπορούσαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα όμως, ακόμα και με την παρένθεση της πανδημίας του κοροναϊου, που μας σύστησε, μεταξύ άλλων, την τηλεργασία, σύμφωνα με μελέτη της WFH Research, το 60% των εργαζομένων δουλεύουν πια αποκλειστικά στον χώρο εργασίας τους.
Ένα πρόσφατο πείραμα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν για τέσσερις αντί για πέντε ημέρες, έδειξε ότι μετά από έξι μήνες, οι εργαζόμενοι είχαν καλύτερη υγεία, ένιωθαν λιγότερο εξουθενωμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου