Στην ιστορία του Χόλιγουντ, πολύ λίγοι άνθρωποι –28 για την ακρίβεια και όλοι άνδρες– έχουν σκηνοθετήσει ταινίες με έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, ο αριθμός αυξήθηκε σε 29 χάρις στην Γκρέτα Γκέργουιγκ, τη σκηνοθέτιδα της «Μπάρμπι», η οποία συνέγραψε το σενάριο μαζί με τον σύντροφό της Νόα Μπάουμπακ. Μέσα στις πρώτες 17 ημέρες από την πρεμιέρα της η ταινία απέφερε στα στούντιο της Warner Bros 1 δισ. δολάρια. Ο αρμόδιος πρόεδρος της Warner Bros για τη διανομή της ταινίας στις ΗΠΑ, Τζεφ Γκολντστάιν, είπε πως «είναι η μοναδική ταινία που απέφερε τόσα έσοδα τόσο γρήγορα». Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 19 ημέρες για το φιλμ «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου, Μέρος 2ο». Συν τοις άλλοις, η «Μπάρμπι» διέψευσε για άλλη μια φορά έναν επίμονο μύθο του Χόλιγουντ: ότι οι ταινίες που γίνονται από γυναίκες με γυναίκες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και απευθύνονται σε γυναίκες έχουν περιορισμένη απήχηση. Ενα παλιό αξίωμα της κινηματογραφικής βιομηχανίας υποστηρίζει ότι οι γυναίκες θα πάνε σε μια ταινία «ανδρών» αλλά όχι το αντίστροφο.
Αμφισβήτηση
Το αξίωμα τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Η ταινία «Γουόντερ Γούμαν», που σκηνοθέτησε η Πάτι Τζένκινς και πρωταγωνιστούσε η Γκαλ Γκαντότ, απέφερε το 2017 στα στούντιο της Warner Bros 823 εκατ. δολάρια διεθνώς, ενώ το «Κάπτεν Μάρβελ» σε σκηνοθεσία Αννας Μπόντεν και Ράιαν Φλεκ με πρωταγωνίστρια την Μπρι Λάρσον εξασφάλισε παγκόσμια κέρδη 1,1 δισ. δολάρια για την Disney το 2019. Οι δισταγμοί δεν σταμάτησαν όμως. Πριν κυκλοφορήσει η «Μπάρμπι», στελέχη της Warner Bros αναρωτήθηκαν αν ήταν σωστή κίνηση να δοθούν τόσα χρήματα στην Γκρέτα Γκέργουιγκ και την πρωταγωνίστρια Μάργκοτ Ρόμπι, περίπου 145 εκατ. δολάρια, δηλαδή, για μία τόσο ροζ ταινία. Πάντως, τα συμβόλαιά τους δεν προβλέπουν όρους για συνέχειες της ταινίας.
«Τα φιλμ με επίκεντρο τις γυναίκες έχουν σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί, επειδή τα στούντιο έχουν τόσο λίγες γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις», δήλωσε η Ανα-Κριστίνα Ραμόν, συγγραφέας μελετών σχετικά με τις προσλήψεις στο Χόλιγουντ, που δημοσιεύονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Οι άνδρες σε αυτές τις θέσεις βασίζονται συχνά στην πρότερη εμπειρία και στα στερεότυπα: “Ω, αυτό δεν λειτούργησε πριν, οπότε ας μην το ρισκάρουμε ξανά”». Η επιτυχία της «Μπάρμπι» οφείλεται σε εκατοντάδες ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες. Μεταξύ αυτών ο Ινόν Κρέις, διευθύνων σύμβουλος της Mattel, κατασκευάστριας εταιρείας της «Μπάρμπι», που επέτρεψε στην Γκρέτα Γκέργουιγκ να σατιρίσει το Νο 1 παιχνίδι του και την ίδια τη Mattel. Επίσης, από τη Warner Bros ήταν ο πρώην πρόεδρος της Τόμπι Εμερικ, που έδωσε το πράσινο φως. Ωστόσο, ήταν ειδικά οι γυναίκες οι οποίες προώθησαν την «Μπάρμπι», υπερπηδώντας τα εμπόδια του σκεπτικισμού. «Αν υπήρξε ποτέ ένα παράδειγμα, γιατί το Χόλιγουντ χρειάζεται περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, είναι αυτό», είπε η κ. Ραμόν. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται η Ρόμπι Μπρένερ, μία από τις παραγωγούς της «Μπάρμπι» και επικεφαλής του βραχίονα ταινιών της Mattel, της Mattel Films. Η κ. Μπρένερ συνεργάστηκε με τη Μάργκοτ Ρόμπι, η οποία εκτός από πρωταγωνίστρια είναι και παραγωγός. Η τελευταία γνώριζε την κ. Γκέργουιγκ και την έπεισε να γράψει το σενάριο αρχικά και μετά η ίδια αποφάσισε να αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Τέλος, σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε και η Κόρτνεϊ Βαλέντι, πρώην πρόεδρος παραγωγής της Warner Bros, η οποία εξαρχής διέβλεψε τη δυναμική της ταινίας, συνειδητοποιώντας ότι δεν πρόκειται απλά για διαφήμιση ενός παιχνιδιού, που δημιουργεί πόλωση, αλλά για μία ιδέα που θα μπορούσε να διαδοθεί και να έχει σοβαρό αντίκτυπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου