Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Αυγούστου 07, 2023

Λάπηθος - Κερύνεια, γη ελληνική...

 Ανδρέας Παπαέλληνας

Λάπηθος - Κερύνεια, γη ελληνική
Στις 6 Αυγούστου 1974, οι δυνάμεις του Αττίλα προωθούνται εν μέσω εκεχειρίας και καταλαμβάνουν τον Καραβά και τη Λάπηθο, μέρη από τα οποία ευτυχώ να κατάγομαι. Με τη συμπλήρωση ενός ακόμα χρόνου μακριά τους, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε ότι η όμορφή μας Λάπηθος και η γειτονική Κερύνεια ιδρύθηκαν γύρω στο 1200 π.Χ. από δύο πολεμιστές του Τρωικού Πολέμου, τον Πράξανδρο και τον Κηφέα.
Η μεν Λάπηθος εκτιμάται ότι πήρε το όνομά της από το όρος Λαπίθης της Λακωνίας, η δε Κερύνεια από την ομώνυμη αρχαία πόλη της Αχαΐας. Μέσα από φουρτούνες 32 αιώνων, ο γηγενής πληθυσμός διατήρησε ανόθευτη την ελληνική ταυτότητα της περιοχής.
Εντούτοις, σήμερα, στο πέρασμα μισού (και βγάλε) αιώνα κατοχής, οι γνωστοί «ρεαλιστές» θαρρούν πως η Επαρχία Κερύνειας τούρκεψε. Εις πείσμα τους, οι Κερυνειώτες είμαστε εδώ, λίγα μόνο χιλιόμετρα από τα σπίτια και τα περιβόλια μας. Οι δήμοι μας στέκουν, οι νεολαίες μας αντέχουν, τα σωματεία μας επιμένουν και η Μητρόπολή μας φυλάει το καντήλι της λευτεριάς άσβεστο. Οι καιροί αλλάζουν. Αργά ή γρήγορα θα γυρίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου