Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Αυγούστου 07, 2023

ΑΡΧΙΖΕΙ εβδομάδα με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους...

Σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.


Εβδομάδα με ισχυρούς ανέμους και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου με τους βοριάδες να αναμένεται να ενταθούν από το Σάββατο 12/8 και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.


«Από αύριο Δευτέρα θα έχουμε πολλούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 7, 8, και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας», δήλωσε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και ζήτησε την ιδιαίτερη προσοχή όλων των συμπολιτών, των αρμοδίων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης.





Επίσης, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με βάση την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων για την πορεία των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην Ελλάδα υποδεικνύει σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών την ερχόμενη εβδομάδα, και ειδικότερα από την Τρίτη 8 Αυγούστου έως και την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023.


Αιτία αποτελεί η αναμενόμενη μεταβολή της συνοπτικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη, οπότε και η ισχυρή βαροβαθμίδα που θα αναπτυχθεί πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων (7-8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στον επόμενο προγνωστικό χάρτη για την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023.


Επιπροσθέτως, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν την παρουσία ξηρού αέρα στην κατώτερη τροπόσφαιρα, με δυναμική μεταφοράς του κοντά στην επιφάνεια. Το στοιχείο αυτό αποτελεί εξόχως επιβαρυντικό πυρομετεωρολογικό παράγοντα, καθώς, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρηκτική εξάπλωση τυχόν πυρκαγιών που εκδηλωθούν.



Προγνωστικός χάρτης γεωδυναμικών υψών, σχ. υγρασίας και ανέμου στην ισοβαρική επιφάνεια των 925 hPa, για την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023.


Πού υπήρξε πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή


Πτώση παρουσίασε η θερμοκρασία στη χώρα μας την Κυριακή 06/08. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέγιστη θερμοκρασία, η οποία καταγράφηκε στο Κρανίδι (37.2 °C), ήταν κατά 3.9 °C χαμηλότερη από την μέγιστη θερμοκρασίας του Σαββάτου 05/08 (Στυλίδα Φθιώτιδας – 41.1 °C). Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι του Σαββάτου 05/08.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου