Αδέσποτα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης
Η Κωνσταντινούπολη, εκτός από τα πολλά αξιοθέατα και τα πολυσύχναστα παζάρια, στους δρόμους υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά.
"Τα σκυλιά κοιμούνται στους δρόμους, σε όλη την πόλη", έγραψε ο Μαρκ Τουέιν το 1867. "Δεν κινούνταν, ούτε όταν περνούσε ο Σουλτάνος".
Στους τέσσερις αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την εποχή του Τανζιμάτ, τα σκυλιά της Κωνσταντινούπολης απόλαυσαν μια περίοδο ειρηνικής συνύπαρξης με τους ανθρώπους. Κάποια στιγμή όμως ήρθε μια περίοδος εκσυγχρονισμού και τα σκυλιά άρχισαν να συνδέονται με την φτώχεια και την απερισκεψία. Σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Πόλης, ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' διέταξε να εξοριστούν όλα τα αδέσποτα σκυλιά σε διάφορα νησιά της θάλασσας του Μαρμαρά, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι και το 1910, όταν ο τότε σκληρός δήμαρχος της Πόλης διέταξε να μαζευτούν όλα τα αδέσποτα σκυλιά και να εξοριστούν στο άγονο νησί Οξειά (το όνομα του είναι από την βυζαντινή εποχή και είναι σε αντιπαραβολή με την κοντινή "Πλατεία νήσο" ή "Πλάτη", Sivriada στα τούρκικα), ένα από τα μικρότερα -με έκταση 0,04 τ.χλμ- νησιά του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου σίγουρα θα πέθαιναν από πείνα και δίψα. Ο λαός της Κωνσταντινούπολης αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτή τη σφαγή και διέσωσε όσα περισσότερα μπορούσε κρύβοντάς τα σε σπίτια και στρατώνες.
Η Οξειά - πηγή
Μάλιστα, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ της Πόλης, Δρ. Ρέμλινγκερ, πρότεινε τη δημιουργία στρατοπέδων εξόντωσης. Οι εργαζόμενοι του δήμου αιχμαλώτισαν 80.000 σκυλιά και τα έστειλαν στη Οξειά, για να μην επιστρέψουν ποτέ. Το νησί είναι ένας βράχος, χωρίς βλάστηση, νερό και τροφή. Ντόπιοι έχουν περιγράψει τα ουρλιαχτά των σκύλων για μέρες και εβδομάδες, κρατώντας τους κατοίκους της πόλης σε εγρήγορση. Δεν επέζησε ούτε ένα σκυλί. Κάποια πνίγηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν, άλλα τα έφαγαν τα υπόλοιπα, και τα περισσότερα λιμοκτόνησαν.
Μετά το περιστατικό, ο δήμαρχος διακήρυξε περήφανα: «Μετά τη διακήρυξη του Συντάγματος, έστειλα όλα τα σκυλιά από την Κωνσταντινούπολη στη Hayırsızada. Ωστόσο, αργότερα ανακάλυψα άλλα 30.000 στην πόλη. Σταδιακά τα κατέστρεψα κι αυτά».
Αδέσποτα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης
Η σφαγή των αδέσποτων σκύλων της Πόλης άφησε το σημάδι του στον ψυχισμό των κατοίκων της. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι ο Αλλάχ θα προκαλούσε όλεθρο στην πόλη εξαιτίας της σκληρότητάς τους, και οι περισσότεροι κατηγόρησαν τις ταραγμένες εποχές μετά το 1910, συμπεριλαμβανομένης της ήττας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη σφαγή των σκύλων.
Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων έστησαν ένα πέτρινο μνημείο που γράφει "Στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων σκύλων που αφέθηκαν να πεθάνουν σε αυτό το νησί το 1910".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου