Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 02, 2023

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια

Το σφουγγάτο είναι ένας νόστιμος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα κολοκυθάκια που υπάρχουν σε αφθονία αυτή την εποχή


 Υλικά

Μερίδες: 4-6

 1 κιλό τρυφερά κολοκυθάκια μέτριου μεγέθους, χοντροτριμμένα

 350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, λιωμένη με το πιρούνι

 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

 2 αυγά, χτυπημένα

 100 ml ελαιόλαδο

 30 ml γάλα πλήρες

 4 φλιτζ. τσαγιού (περίπου) φρυγανιά, τριμμένη

 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το σφουγγάτο με κολοκυθάκια, βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για 15 λεπτά.

Τα στύβουμε καλά με τα χέρια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, ελάχιστο πιπέρι, αλάτι (αν χρειάζεται, λόγω φέτας), 1 - 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και το γάλα.

Ανακατεύουμε το μείγμα καλά - θα πρέπει να «στέκεται» στο κουτάλι. Αν είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη. Αν δεν «δένει», προσθέτουμε 1 ακόμη χτυπημένο αυγό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι περίπου 20x25 εκ. και πασπαλίζουμε με μια λεπτή στρώση τριμμένης φρυγανιάς. Ρίχνουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με μια σπάτουλα. Το πάχος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό εκατοστό.

Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά, το κεφαλοτύρι και το ραντίζουμε με λίγο λάδι.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 180°C και ψήνουμε για 35 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.

Όταν ψηθεί το σφουγγάτο με κολοκυθάκια, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε παραλληλόγραμα κομμάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου