«Για μερικές μέρες, η Αβάνα έγινε η περήφανη πρωτεύουσα του Νότου στον κόσμο, έγινε αυτός ο... χώρος της αιώνιας ελπίδας όπου ζουν αυτοί που έχουν προσφέρει τα περισσότερα και έχουν λάβει τα λιγότερα από τον πλούτο που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος και Πρωθυπουργός, Μανουέλ Μαρέρο Κρους, όταν ολοκληρώθηκε επισήμως η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των 77 συν την Κίνα.
Ο Αρχηγός της Κυβέρνησης τόνισε ότι σημειώθηκαν πολύωρες συνεδριάσεις, στις οποίες οι αντιπρόσωποι των κρατών έκαναν χρήση του λόγου και οι χώρες του Νότου μίλησαν με σταθεροτητα, «καταγγέλλοντας τις αδικίες αυτού του κόσμου και αποδεικνύοντας ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε τα δικαιώματά μας».
Ειδικότερα, ο Μαρέρο Κρους ευχαρίστησε βαθύτατα τις πολυάριθμες εκφράσεις καταδίκης του εγκληματικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στη χώρα μας και χαιρέτησε την αλληλεγγύη και την στήριξη στον κουβανικό λαό, που σήμερα αντιστέκεται και ξεπερνά ηρωικά τεράστιες δυσκολίες και προκλήσεις.
Με τη σειρά του, προσκάλεσε τις χώρες να εργαστούν ενωμένες στην επιδίωξη των κοινών στόχων και ευχαρίστησε όλους για την, με ενθουσιασμό, ανταπόκριση στο κάλεσμα για την συνάντηση στην Αβάνα. «Χωρίς την ανεκτίμητη στήριξη που όλα τα μέλη έδωσαν στην Προεδρία μας, δεν θα είχαμε επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε.
Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους παριστάμενους και μέλη της Ομάδας την σταθερή πεποίθηση ότι «όλοι πρέπει να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο διότι, όπως έλεγε ο δικός μας Comandante en Jefe, Φιδέλ Κάστρο Ρους, το 2003, στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άϊρες: ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός».
Οι χώρες του Νότου αυτές τις ημέρες απέδειξαν ότι ναι, ήταν, είναι και θα είναι εφικτό, αλλά και επίσης ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την παντοτινή νίκη, εξέφρασε ο Μαρέρο Κρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στον Τύπο το κουβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο ραντεβού παραβρέθηκαν πάνω από 1.300 συμμετέχοντες από 116 χώρες και από 12 οργανισμούς, φορείς και προγράμματα του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
Η Αβάνα καλωσόρισε τους υψηλού επιπέδου αντιπροσώπους των 33 χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, των 46 της Αφρικής, των 34 της Ασίας και τριών από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Διαπιστεύθηκαν 31 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, 12 Αντιπρόεδροι, ένας μεγάλος αριθμός υπουργών διαφόρων χαρτοφυλακίων και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι.
Η Τελική Διακήρυξη εγκρίθηκε ακριβώς όπως είχε δημοσιευτεί νωρίτερα, όμως, σαν αποτέλεσμα των συζητήσεων, αποφασίστηκε να ενσωματωθεί στο κείμενο μία νέα παράγραφος με μια αναφορά αλληλεγγύης προς το Μαρόκο και την Λιβύη, που υπέστησαν δυστυχώς απώλειες ανθρώπινων ζωών και υλικών ζημιών, σαν συνέπεια των φυσικών καταστροφών, εξήγησε ο Ροδόλφο Μπενίτες Μπέρσον, γενικός διευθυντής Πολυμερών Θεμάτων και Διεθνούς Δικαίου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.
Επίσης, υιοθετήθηκε μια ξεχωριστή δήλωση, που εγκρίθηκε δια βοής και που υποδέχεται με μεγάλη ευχαρίστηση την βούληση που εκφράστηκε από την Κυβέρνηση του Μεξικό να επανενταχθεί στους G77 συν την Κίνα.
Πηγή: www.granma.cu
Από Λουκία Κωνσταντίνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου