Κι όμως υπάρχουν. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ή «EQ» (emotional quotient) έχουν βρει μερικές ωραίες φράσεις με τις οποίες μπορούν στα μανίκια τους που μπορούν να δώσουν νέα ώθησε σε οποιαδήποτε συζήτηση.
1. «Πες μου περισσότερα γι’ αυτό»
Η φράση αυτή δείχνει γνήσιο ενδιαφέρον για αυτό που λέει ο άλλος. Δεν πρόκειται απλώς για την ακρόαση των λέξεων – πρόκειται για την ακρόαση, την κατανόηση και την επιθυμία να μάθετε περισσότερα. Και οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη διαφορά.
Όταν ζητάτε από κάποιον να αναλύσει τις σκέψεις ή τις εμπειρίες του, τον κάνετε να αισθάνεται ότι έχει αξία. Είναι σαν να λέτε: «Η ιστορία σου έχει σημασία για μένα». Σε όλους αρέσει να νιώθουν σημαντικοί.
Την επόμενη φορά που θα «κολλήσετε» σε μια συζήτηση, δοκιμάστε την φράση «Πείτε μου περισσότερα γι’ αυτό». Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα μπορεί να μετατρέψει μια αμήχανη συζήτηση σε μια ουσιαστική σύνδεση.
2. «Καταλαβαίνω την οπτική ή άποψη σου »
Οι EQ χρησιμοποιούν την φράση αυτή για να δείξουν ενσυναίσθηση, η οποία είναι σαν ένα μαγικό κλειδί που ανοίγει τις πόρτες για βαθύτερες συζητήσεις. Όταν λέτε «καταλαβαίνω την άποψή σου» αναγνωρίζετε την οπτική γωνία του άλλου ατόμου.
Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε απόλυτα, δείχνει ότι σέβεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Και αυτό μπορεί να κάνει τον καθένα να νιώσει ότι τον ακούτε και ότι εκτιμάτε αυτά που λέει.
Η φράση αυτή μπορεί να μετατρέψει μια πιθανή διαφωνία σε μια ευκαιρία για κατανόηση.
3. «Εκτιμώ τις ιδέες σου»
Εάν ποτέ βρεθείτε σε μια συνάντηση με έναν συνάδελφο σας που έχει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε μία δουλειά, μην αρχίσετε να διαφωνείτε και απλά δοκιμάστε να πείτε: «Εκτιμώ τις ιδέες σας».
Αυτή η μικρή φράση κάνει δύο πράγματα: πρώτον, εκτονώνει την ένταση και δεύτερον, ανοίγει το μυαλό σε μια νέα προοπτική που μπορεί να έχει μερικά πραγματικά πολύτιμα σημεία. Εκφράζοντας την εκτίμησή σας για τις ιδέες του συναδέλφου σας, εκείνος νιώθει ότι τον ακούτε και δεν τον απορρίπτετε αμέσως και εσείς μπορεί να μάθετε κάτι καινούργιο.
Αυτή τη φράση κάνει τους άλλους να αισθάνονται ότι έχουν αξία και ανοίγει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη.
4. «Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη»
Ο εγκέφαλός μας είναι “καλωδιωμένος” να επιμένει σε οικείες ιδέες. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «προκατάληψη επιβεβαίωσης» και συχνά μπορεί να εμποδίζει τη θέαση των πραγμάτων από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η μαγική φράση «Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη». Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι χρησιμοποιούν την φράση για να καταπολεμήσουν αυτή την προκατάληψη και για να δείχνουν ότι είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ακόμη και αν είναι διαφορετικές από τις δικές τους.
5. «Λυπάμαι πραγματικά που αισθάνεσαι έτσι»
Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος είναι λίγη συμπόνια. Όταν κάποιος αισθάνεται πεσμένος ή περνάει μια δύσκολη στιγμή, αυτή η φράση μπορεί να είναι σαν μία ζεστή αγκαλιά.
Οι EQ κατανοούν τη δύναμη της ενσυναίσθησης και δεν φοβούνται να την δείξουν. Όταν λέτε: «Λυπάμαι πραγματικά που αισθάνεστε έτσι», είναι σαν να απλώνετε το χέρι σας σε κάποιον που βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
Του δίνετε να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά αυτή η φράση μπορεί να σημαίνει τα πάντα για κάποιον που περνάει δύσκολα.
6. «Πώς μπορώ να σε υποστηρίξω/βοηθήσω;»
Όταν κάποιος βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση, νιώθει εγκλωβισμένος και δεν ξέρει τι να κάνει. Αντί για ανεπιθύμητες συμβουλές μπορείτε πολύ απλά να ρωτήσετε: «Πώς μπορώ να σε υποστηρίξω/βοηθήσω;»
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν τις σωστές απαντήσεις για όλα τα θέματα. Μερικές φορές αρκεί απλά να είστε εκεί για κάποιον που σας χρειάζεται με όποιον τρόπο επιθυμεί αυτό και όχι όπως πιστεύετε εσείς.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε κάποιον να δυσκολεύεται, δοκιμάστε να τον ρωτήσετε: «Πώς μπορώ να σε υποστηρίξω/βοηθήσω;» Είναι μια απλή φράση που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
7. «Έκανα λάθος»
Το να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος δεν είναι ποτέ εύκολο. Δεν αρέσει καθόλου στον εγωισμό σας. Αλλά οι EQ γνωρίζουν ότι το να είμαστε ειλικρινείς για τα λάθη μας δεν μας κάνει αδύναμους – μας κάνει ανθρώπους.
Όταν λέτε «έκανα λάθος», δεν παραδέχεστε απλώς ένα λάθος. Δείχνετε ότι εκτιμάτε την αλήθεια πάνω από τον εγωισμό σας. Λέτε: «Ωχ, έκανα λάθος, αλλά είμαι πρόθυμος να μάθω από αυτό».
Οι άνθρωποι το σέβονται αυτό. Δείχνει ταπεινότητα και χαρακτήρα και μπορεί να χτίσει εμπιστοσύνη όσο τίποτα άλλο. Αν τα κάνετε θάλασσα, μην προσπαθήσετε να το κρύψετε ή να κατηγορήσετε κάποιον άλλο. Απλά παραδεχτείτε το και πείτε: «Έκανα λάθος». Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο.
8. «Τι νομίζεις/πιστεύεις;»
Ρωτώντας «Τι νομίζεις/πιστεύεις;” μετατοπίζετε την προσοχή από τον εαυτό τους στο άτομο με το οποίο επικοινωνείτε. Αυτή η απλή φράση δείχνει ότι εκτιμάτε τη γνώμη του άλλου ατόμου και θέλετε να ακούσετε τις σκέψεις του. Τον καλείτε να μοιραστεί την άποψή του και συμβάλλει σε μια ισορροπημένη, αμφίδρομη συζήτηση.
9. «Πραγματικά το θαυμάζω αυτό σε σένα»
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι κατανοούν τη δύναμη των κομπλιμέντων. Δεν είναι απλά ωραία λόγια να τα ακούμε, αλλά μπορούν επίσης να τονώσουν την αυτοεκτίμησή μας και να ενισχύσουν τις σχέσεις μας.
Όταν εκφράζετε τον θαυμασμό σας για τις ιδιότητες ή τις πράξεις κάποιου, δείχνει ότι πραγματικά τον εκτιμάτε. Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να κάνετε κάποιον να νιώσει ξεχωριστός και να δημιουργήσετε μια βαθύτερη σύνδεση. Μην διστάζετε να κάνετε ειλικρινή κομπλιμέντα.
10. «Δεν ξέρω»
Μπορεί να φαίνεται αντι-διαισθητικό, αλλά το να παραδεχτείτε όταν δεν γνωρίζεται κάτι μπορεί να είναι πάρα πολύ ισχυρό. Οι EQ δεν φοβούνται να πουν «δεν ξέρω». Κατανοούν ότι κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις και το να προσποιείσαι το αντίθετο είναι χάσιμο χρόνου.
Όταν παραδέχεστε ότι δεν ξέρετε κάτι, δείχνει ότι είστε ειλικρινείς και ανοιχτόμυαλοι. Προσκαλεί τους άλλους να μοιραστούν τις γνώσεις τους και δημιουργεί μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη.
Έτσι, την επόμενη φορά που δεν είστε σίγουροι για κάτι, απλά παραδεχτείτε το. Μπορεί να σας ανοίξει πόρτες που δεν περιμένατε ποτέ.
11. «Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω…;»
Πρόκειται για μία φράση «κλειδί», οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, αντί να υποθέτουν ή να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, ζητούν διευκρινίσεις. Λένε πράγματα όπως: «Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω γιατί αισθάνεσαι έτσι;» ή «Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω την οπτική σου γωνία;».
Αυτή η φράση δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να καταβάλλετε προσπάθεια για να καταλάβετε πραγματικά από πού προέρχεται το άλλο άτομο. Ενισχύει τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, κάνοντας το άλλο άτομο να αισθάνεται ότι όσα λέει έχουν αξία.
12. «Ας βρούμε μια λύση μαζί»
Οι EQ στοχεύουν πάντα στην λύση. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα ή μια σύγκρουση, δεν επικεντρώνονται μόνο στο ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Αντίθετα, λένε: «Ας βρούμε μια λύση μαζί».
Αυτή η φράση μετατρέπει μια πιθανή διαφωνία σε μια συνεργασία επίλυσης προβλημάτων. Δείχνει ότι εκτιμάτε τη σχέση περισσότερο από τον εγωισμό σας και ότι είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου