Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 27, 2023

Ψηφιακοί νομάδες στα Άγραφα - Το σχέδιο για να κατοικήσουν νέοι άνθρωποι στα 32 χωριά

Οι πιο αποµακρυσµένες περιοχές του ∆ήµου Αγράφων απέχουν 2 ώρες από το Κέντρο Υγείας και 3,5 ώρες από το νοσοκοµείο Καρπενησίου.

O δήµος µε τον γηραιότερο πληθυσµό της Ευρώπης προσπαθεί να ανεβάσει περισσότερους και κυρίως νεότερους στα «Ψηλά βουνά», όπως αποκαλούσε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου στο οµώνυµο βιβλίο του τη Γρανίτσα, το κεφαλοχώρι του ∆ήµου Αγράφων, σύμφωνα με την Καθημερινή.


Ο δήµαρχος Αγράφων, Αλέξανδρος Καρδαµπίκης, ο οποίος στις πρόσφατες δηµοτικές εκλογές επανεξελέγη πανηγυρικά, χθες και προχθές βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε µε µέλη της κυβέρνησης σε µια προσπάθεια να βρει τρόπους, οι ιδέες που υπάρχουν για την αύξηση του πληθυσµού να γίνουν πραγµατικότητα και να φέρουν αποτελέσµατα. «Στα προφορικά πάντα οι θέσεις µας γίνονται δεκτές, αλλά όταν µπούµε στο διά ταύτα αρχίζουν τα προβλήµατα», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.


Ο κ. Καρδαµπίκης έχει δεσµευτεί ότι από την αρχή του χρόνου θα προσφέρει 3.000 ευρώ σε όλους τους µόνιµους κατοίκους του δήµου (υφιστάµενους και επίδοξους), οι οποίοι θα κάνουν παιδί. Ηδη ο δήµος δίνει 1.500 ευρώ σε κάθε οικογένεια που αποκτά νέο µέλος (τα χρήµατα αυτά είναι ανεξάρτητα από το αντίστοιχο κονδύλι που προβλέπεται από το κεντρικό κράτος), ωστόσο από την αρχή του χρόνου το κονδύλι θα διπλασιαστεί. Παράλληλα, ο δήµος θα αναλάβει τα έξοδα σε περίπτωση τεχνητής γονιµοποίησης όπως και τα έξοδα τοκετού.


Ασφαλώς όµως δεν θα µετακοµίσει κάποιος στα Αγραφα µόνο και µόνο για το συγκεκριµένο επίδοµα. Το σηµαντικότερο είναι να υπάρχουν προοπτικές εργασίας και οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι έχουν άµεση πρόσβαση σε ιατροφαρµακευτικ ή περίθαλψη. Η ειδική συνεργάτις του δηµάρχου σε θέµατα Υγείας κ. Ελλη Γατή πραγµατοποίησε το 2016 µελέτη στον ∆ήµο Αγράφων σε σχέση µε τα προβλήµατα στην πρωτοβάθµια περίθαλψη, τα αποτελέσµατα της οποίας είναι αποκαλυπτικά. Ο πληθυσµός του δήµου είναι κατά 53,75% ηλικιωµένοι και 5,14% χρονίως πάσχοντες. Το 87,5% των απλών περιστατικών αντιµετωπίζεται στο κέντρο υγείας το οποίο απέχει κατά µέσον όρο ακόµη και 1 ώρα και 15 λεπτά από τις τοπικές κοινότητες. Οι πιο αποµακρυσµένες περιοχές απέχουν 2 ώρες από το Κέντρο Υγείας και 3,5 ώρες από το νοσοκοµείο Καρπενησίου. Οι δοµές υγείας επίσης είναι σε µεγάλο ποσοστό υποστελεχωµένες, οπότε 93,45% του πληθυσµού δηλώνουν καθόλου ικανοποιηµένοι και ανασφαλείς σε σχέση µε την υγεία τους και βέβαια η πλειοψηφία του πληθυσµού δεν λαµβάνει καθόλου υπηρεσίες πρόληψης υγείας.


Σε αυτές τις συνθήκες βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφνα με την Καθημερινή, και το επόµενο χρονικό διάστηµα θα τεθεί σε εφαρµογή, σύστηµα παρακολούθησης της υγείας και προληπτικών εξετάσεων των κατοίκων του δήµου. Ενα ασθενοφόρο το οποίο έχει ήδη προµηθευτεί ο δήµος µε χορηγία, µε γιατρό και νοσοκόµο, θα επισκέπτεται τα χωριά και θα πραγµατοποιεί εξετάσεις στους κατοίκους. «Τα αποτελέσµατα των εξετάσεων θα αναρτώνται σε ειδική πλατφόρµα που έχει δηµιουργηθεί µαζί µε τις οδηγίες του γιατρού», λέει ο κ. Καρδαµπίκης. Στην πλατφόρµα θα έχουν πρόσβαση οι εξεταζόµενοι αλλά και µέλη των οικογενειών τους έτσι ώστε να υπάρχει ενηµέρωση για όσους µένουν µακριά. Σε συνεργασία µε το πρόγραµµα «Βοήθεια στο σπίτι» οι κάτοικοι του δήµου θα µπορούσαν να έχουν έτσι την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται.

Οσον αφορά το θέµα της απασχόλησης ο κ. Καρδαµπίκης σε συνάντηση που είχε χθες µε την υπουργό Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ζήτησε το πρόγραµµα που εφαρµόζεται και αφορά τη δυνατότητα πρόσληψης στον δήµο ατόµων ηλικίας από 55-67 ετών (ένα πρόγραµµα το οποίο έχει στόχο τη µείωση της ανεργίας σε άτοµα µεγάλης ηλικίας που βρέθηκαν χωρίς δουλειά λίγο πριν από τη σύνταξη) να επεκταθεί και σε νεότερους και κυρίως γυναίκες. «Με αυτόν τον τρόπο νέα ζευγάρια µπορούν να βρουν δουλειά και εµείς µπορούµε να τους υποστηρίξουµε και στο θέµα της στέγασης», επισηµαίνει ο δήµαρχος. Οπως εξηγεί, δεν χρειάζεται το πρόγραµµα να έχει µεγαλεπήβολους στόχους: «Αν έρθουν δέκα νέα ζευγάρια θα αλλάξει εντελώς η ατµόσφαιρα στον δήµο», αναφέρει.


Η πρόταση του κ. Παναγιώτη Γούλα πρώην προέδρου του ΤΕΙ Λάρισας περιλαµβάνεται επίσης στον φάκελο που ο δήµαρχος παρέδωσε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης µε τους οποίους συναντήθηκε. Αφορά τη δηµιουργία κατοικιών πλήρως εξοπλισµένων για τη φιλοξενία ψηφιακών νοµάδων ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες που η θερµοκρασία στις πόλεις ανεβαίνει δραµατικά. «Στη Λάρισα όπου κατοικώ φέτος το καλοκαίρι η θερµοκρασία έφτασε τους 47 βαθµούς. ∆εν µπορεί κάποιος να ζήσει ή πολύ περισσότερο να δουλέψει σε αυτές τις συνθήκες», τονίζει ο κ. Γούλας. «Η κλιµατική αλλαγή θα είναι µια ευκαιρία για τον ∆ήµο Αγράφων που θα µπορούσε να νοικιάζει για κάποιους µήνες παλιά ανακαινισµένα σπίτια σε ανθρώπους από τα κοντινά αστικά κέντρα που θα ήθελαν να δουλέψουν από απόσταση τους καλοκαιρινούς µήνες», καταλήγει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου