Αν και ο βήχας κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι ασυνήθιστος, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο βήχας τους είναι πιο έντονος όταν δύει ο ήλιος. Ο βήχας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, αλλεργίες, ρύπους ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.
Αντίθετα ο βήχας τη νύχτα μπορεί να έχει πιο περίπλοκες αιτίες. Για να βελτιωθεί η αναπνευστική υγεία και η ποιότητα του ύπνου, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι υποκείμενες αιτίες του νυχτερινού βήχα.
Τα φλέματα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες του νυχτερινού βήχα. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή το άσθμα.
Τα φλέματα είναι πολλές φορές ο «ένοχος» για τον βήχα το βράδυ
Τα φλέματα δημιουργούντα όταν συγκεντρώνεται βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού. Οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ή τα προβλήματα στα ιγμόρεια μπορεί να πυροδοτήσουν τον βήχα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθαρίζουμε φυσικά τη βλέννα από το λαιμό μας με την κατάποση. Ωστόσο, τη νύχτα, αυτή η διαδικασία γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.
Μερικοί παράγοντες συμβάλλουν βήχα που προκαλείται από φλέματα. Όταν ξαπλώνουμε για ύπνο, η θέση του σώματός μας αλλάζει, γεγονός που αλλάζει τη δυναμική της παροχέτευσης της βλέννας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού, προκαλώντας ερεθισμό και επίμονο βήχα.
Επιπλέον, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάπαυσης, η δραστηριότητα κατάποσης μειώνεται, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα συσσώρευσης βλέννας στο λαιμό και πυροδοτεί τον βήχα ως αντανακλαστικό.
Μερικές απλές λύσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε με το πάνω μέρος του σώματός σας ανυψωμένο, χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέεται με τον νυχτερινό βήχα
Ο νυχτερινός βήχας λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να αποτελεί έκπληξη και μπορεί να επηρεάσει βαθιά τον ύπνο σας. Το πιο γνωστό σύμπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η καούρα γι’ αυτό ο βήχας μπορεί να μην γίνει αμέσως αντιληπτός ότι συνδέεται με την πάθηση.
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση του νυχτερινού βήχα εάν υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν ξαπλώνετε σε επίπεδη θέση αυτό επιδεινώνει τη ροή του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο και είναι πιθανό να προκαλέσει βήχα. Μικρές ποσότητες στομαχικού οξέος μπορεί να φτάσουν στους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ερεθισμό και βήχα, όπως αναφέρει το Ιατρικό Κέντρο Southwestern.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που προκαλεί βήχα στην διάρκεια της νύχτας μπορείτε να επιστεφτείτε έναν γιατρό για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση. Μπορούν να σας υποβάλλουν σε ενδοσκόπηση ή παρακολούθηση του pH του οισοφάγου, και να προτείνουν θεραπευτικές επιλογές.
Το άσθμα μπορεί να προκαλέσει νυχτερινό βήχα
Ο νυχτερινός βήχας μπορεί να προκληθεί από άσθμα. Αν και οι κρίσεις άσθματος μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν νυχτερινό άσθμα. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο είδος άσθματος που εμφανίζεται κυρίως τη νύχτα και συχνά εμφανίζεται με επιδείνωση του βήχα, του συριγμού και της δύσπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Δεν αποκλείεται αυτό να συμβαίνει επειδή το αναπνευστικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αεραγωγών μας, ακολουθεί έναν φυσικό κιρκάδιο ρυθμό. Όσο νυχτώνει το σώμα εισέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας, η λειτουργία των πνευμόνων τείνει να μειώνεται, καθιστώντας τα άτομα πιο επιρρεπή σε συμπτώματα άσθματος όπως ο βήχας, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Applied Physiology, το να ξαπλώνεις ανάσκελα μπορεί επίσης να αλλάξει τη δυναμική της ροής του αέρα στους αεραγωγούς, αυξάνοντας την αντίσταση των αεραγωγών και πιθανώς προκαλώντας βήχα σε άτομα με άσθμα.
Εάν υποψιάζεστε βήχα που σχετίζεται με το άσθμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για μια σωστή διάγνωση προκειμένου να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου