Υλικά
Μερίδες: 6
1.500 γρ. κατσικάκι από σπάλα (με το κόκαλο), σε μερίδες
1 κιλό σταμναγκάθι, καθαρισμένο (βρίσκουμε σε μεγάλες λαϊκές και σούπερ μάρκετ και σε κρητικά παντοπωλεία)
100 ml ελαιόλαδο
ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
1 αυγό
χυμός από 2 λεμόνια
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το κατσικάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο πλένουμε καλά το κρέας, το αφήνουμε να στραγγίξει και το σκουπίζουμε καλά να στεγνώσει.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται καλύτερα από όλες τις πλευρές.
Aλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ιδανικά δεν προσθέτουμε καθόλου νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Προσθέτουμε μικρές δόσεις, μόνο αν πάει να κολλήσει.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά μαγειρέματος του κατσικιού, ξεκινάμε παράλληλα να βράζουμε το σταμναγκάθι: Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το σταμναγκάθι, λίγο χοντρό αλάτι και νερό τόσο που να το καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Μετριάζουμε τη φωτιά, μεταφέρουμε με μια τσιμπίδα το βρασμένο σταμναγκάθι στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα
Tο ζουμί όπου βράσαμε το σταμναγκάθι το διατηρούμε σε μέτρια φωτιά, γιατί θα το χρειαστούμε για το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το σύρμα, να ασπρίσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενωθούν.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά περίπου 200-300 ml από το βραστό ζουμί του σταμναγκαθιού στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να γίνουν τα υγρά μια ενιαία σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου