Αντιτρομοκρατικός συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, με τους
υπουργούς εσωτερικών της ΕΕ να αναζητούν τρόπους ώστε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας.Οι τελευταίες ημέρες έχουν σημαδευτεί από «χτυπήματα» και απειλές, που οδήγησαν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση και να βρίσκονται οι ευρωπαϊκές Αρχές σε αυξημένη επιφυλακή.
«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια, είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή» δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο για την προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ, στην οποία αντικείμενο είναι οι τρόποι ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα κράτη-μέλη και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι υπουργοί Εσωτερικών συναντήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έπειτα από τις θανατηφόρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες και στη Γαλλία, σε μία περίοδο αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια, λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί δήλωσαν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ελέγχουν καλύτερα τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, και να απελαύνουν όσους θεωρούνται «κίνδυνος» για την ασφάλεια.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασφαλής από τρομοκρατικές απειλές», δήλωσε η Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, σύμφωνα με το Reuters. «Τα άτομα που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιστρέφουν πολύ πιο γρήγορα στη χώρα προέλευσης. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι δεν έχουμε βίαιο αντισημιτισμό ή βίαιη ισλαμοφοβία (…) ώστε όλοι οι πολίτες μας να αισθάνονται ασφαλείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Νέοι συνοριακοί έλεγχοι σε Ιταλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Κροατία
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία και Βέλγιο, ο υπουργοί εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται, αναζητώντας τρόπους να ενισχύσουν την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τον αντισιτισμό και την ισλαμοφοβία.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις για βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, προκαλούν και ανησυχία καθώς οι λύσεις που εξετάζονται, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελευθερία στις μετακινήσεις.
Ήδη, η Ιταλία και η Γερμανία, εισήγαγαν νέους συνοριακούς ελέγχους, ενώ και η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο ίδιο μέτρο, με την Ουγγαρία και την Κροατία από το Σάββατο, για τουλάχιστον 10 ημέρες, σύμφωνα με τον ANT1.
Απειλές για επιθέσεις σε 14 αεροδρόμια της Γαλλίας – Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο
Μόλις σήμερα (19/10), σε 14 γαλλικά αεροδρόμια σήμανε συναγερμός για τοποθέτηση βόμβας, με 8 από αυτά να προχωρούν για δεύτερη ημέρα σε άμεση εκκένωση. Οι εκκενώσεις αφορούσαν τα αεροδρόμια της Μπρεστ, της Καρκασόν, της Ρεν, της Ταρμπ, του Μπορντό-Μερινιάκ, της Μπεζιέ, του Μονπελιέ και της Ναντ. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, η πλειονότητα των μεγάλων γαλλικών αεροδρομίων, εκτός των δύο του Παρισιού, εκκενώθηκαν προσωρινά ύστερα από ανάλογες απειλές, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 130 πτήσεις και να σημειωθούν σημαντικές καθυστερήσεις.
Οι συναγερμοί αυτοί έχουν πολλαπλασιαστεί εδώ και αρκετές ημέρες στη Γαλλία, κυρίως μετά την αιματηρή επίθεση που κόστισε τη ζωή στον εκπαιδευτικό Ντομινίκ Μπερνάρ στην Αράς (Πα-ντε-Καλαί).
Εκκένωση τριών σχολείων στο Βέλγιο – Η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες
Συναγερμός σήμανε ξανά και στο Βέλγιο, όπου τρία σχολεία εκκενώθηκαν έπειτα από προειδοποίηση για εκρηκτικούς μηχανισμούς. Παράλληλα, υπήρχαν αναφορές για οπλισμένο άνδρα σε τραμ των Βρυξελλών, γεγονός το οποίο σήμανε εξίσου συναγερμό στην βελγική πρωτεύουσα, ωστόσο ακόμα το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, το βράδυ της Δευτέρας (16/10), είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός στις Βρυξέλλες, όταν ένας άνδρας τυνησιακής καταγωγής δολοφόνησε δύο άτομα. «Δόξα τω Θεώ, ο αδερφός σας Αμπντεσλάμ εκδικήθηκε τους μουσουλμάνους. Μόλις σκότωσα Σουηδούς». Κατά την διάρκεια της επίθεσής του, σε βίντεο που τράβηξε κάτοικος της περιοχής, ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ ακούγεται επίσης να λέει «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).
Καιρίδης: Ανησυχία προκαλούν στην Ευρώπη οι «μοναχικοί λύκοι»
Για τη στήριξη της Ελλάδας προς το Ισραήλ, την αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης αλλά και την ανησυχία που έχει προκληθεί στην Ευρώπη από τα τρομοκρατικά περιστατικά, μίλησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ από το Λουξεμβούργο, καθώς βρίσκεται εκεί για τη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ για τη μετανάστευση.
«H Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπήρξε ξεκάθαρη στη στήριξή της προς το Ισραήλ και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, που περιλαμβάνει και την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς. Όμως όλα αυτά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου. Επισημάναμε από την πρώτη στιγμή τους κινδύνους μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, που θα κάνει πάρα πολύ κακό (…) στη σταθερότητα της περιοχής και στην ασφάλεια όλων των λαών, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραηλινού», είπε αρχικά ο κ. Καιρίδης.
«Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η αναθρωπιστική καταστροφή» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι η χερσαία εισβολή που ετοιμάζει το Ισραήλ «θα αποσταθεροποιήσει ευαίσθητες ισορροπίες για πολλά χρόνια στην περιοχή».
«Είμαστε στην αρχή, (…) στο χείλος της αβύσσου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάει το Σάββατο στο Κάιρο.(…) Η Ελλάδα παίζει ενεργό ρόλο (στον πόλεμο)», δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Δεν βλέπουμε κάτι το οργανωμένο, βλέπουμε όμως πολλούς μεμονωμένους “λύκους”. Οι εβραϊκοί πληθυσμοί στην Ευρώπη» κινδυνεύουν, σημείωσε απαντώντας στο αν η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, ύστερα από τα περιστατικά σε Γαλλία και Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Βλέπουμε ωστόσο πολλούς μεμονωμένους λύκους που λέμε “μοναχικούς λύκους”, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, να χτυπούν εδώ και εκεί. Υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Ήδη η εβραϊκοί πληθυσμοί στην Ευρώπη αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Η Γαλλία είναι στο επίκεντρο γιατί έχει την ιδιαιτερότητα να έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό αραβικό πληθυσμό στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός.
«Υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης. Ειδικότερα, είπε: «Η Ελλάδα είναι σαφώς στο στρατόπεδο της Δύσης. (…) Η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει ακόμα μια οριστική ρήξη με τη Δύση, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι εκεί που ήταν πριν από κάποια χρόνια και αυτό δημιουργεί κινδύνους και για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δική μας προσπάθεια και του πρωθυπουργού είναι να περιχαρακώσει, να προστατεύσει αυτή την ύφεση από την ευρύτερη γεωστρατηγική αναστάτωση, με πρώτο βήμα τη συνεννόηση στο μεταναστευτικό. Γι’ αυτό πάω στην Τουρκία και εγώ τη Δευτέρα και θα έχω επαφές υψηλού επιπέδου με τον εκεί ομόλογό μου, τον Υπουργό Εσωτερικών, για να δούμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου