Πολλές φορές όταν ένα κοντινό μας πρόσωπο είναι άρρωστο, του
φτιάχνουμε κοτόσουπα. Είναι μια κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, με τις γιαγιάδες να τη θεωρούν «φάρμακο» για διάφορες ασθένειες, όπως το κρυολόγημα.Στις ΗΠΑ, το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με ζυμαρικά, αλλά ανάλογα με τη χώρα, η συνταγή μπορεί να είναι διαφορετική.
Η κοτόσουπα ως θεραπεία εντοπίζεται στον 60 μ.Χ. , όταν τη χρησιμοποιούσε ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος, γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος της εποχής. Υπηρέτησε ως γιατρός στον Ρωμαϊκό Στρατό επί της εποχής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Κλαυδίου (41-54 μ. Χ.) και Νέρωνος (54-68 μ. Χ.) και οι πρώτοι θεραπευτές συμβουλεύονταν την πεντάτομη ιατρική εγκυκλοπαίδειά του για περισσότερο από μια χιλιετία. Ωστόσο, η προέλευση της κοτόσουπας χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, στην αρχαία Κίνα.
Κάθε χρόνο, όταν έρχεται η εποχή που η γρίπη και το κρυολόγημα βρίσκονται σε έξαρση, όλοι ρωτάνε: Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η κοτόσουπα βοηθάει; Ή απλώς χρησιμεύει ως ένα ανακουφιστικό «εικονικό» φάρμακο, δηλαδή μας βοηθάει ψυχολογικά, ενώ είμαστε άρρωστοι, χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό όφελος;
Η κοτόσουπα είναι… ελκυστικό φάρμακο. Η ζεστασιά του ζωμού, οι πλούσιες, αλμυρές γεύσεις του κοτόπουλου, των λαχανικών και των noodles, μας κάνουν να την αποζητάμε όταν δεν αισθανόμαστε καλά.
Αυτό που δίνει στη σούπα αυτή τη χαρακτηριστική γεύση είναι το «umami» – η πέμπτη γεύση όπως αποκαλείται. Συγκεκριμένα, στα ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά» και είναι η 5η βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. Η γεύση umami αντιστοιχεί σε αυτή του γλουταμινικού οξέος, ενός αμινοξέος που περιλαμβάνεται στις πρωτεΐνες που πολλά τρόφιμα απελευθερώνουν κατά το μαγείρεμα ή τη ζύμωση. Το γλουταμινικό οξύ υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων.
Βελτιωμένη όρεξη, καλύτερη πέψη
Τα αμινοξέα είναι δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και το γλουταμινικό αμινοξύ βρίσκεται σε τρόφιμα με γεύση umami. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα umami κρεατικά ή πουλερικά. Το τυρί, τα μανιτάρια, το ιαπωνικό τρόφιμο miso και η σάλτσα σόγιας το περιέχουν επίσης.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η γεύση, όπως αποδεικνύεται, είναι βασικό στοιχείο για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας. Σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, παρατηρείται συχνά πολλοί ξαφνικά να τρώνε λιγότερο ή να μην τρώνε καθόλου.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι οξείες λοιμώξεις πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να μειώσει την όρεξή σας. Το να μην έχετε όρεξη για φαγητό σημαίνει ότι είναι απίθανο να κάνετε τη διατροφή που χρειάζεται, κάτι που δεν είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία του ανοσοποιητικού και την ανάρρωση από μία ασθένεια.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η γεύση umami στην κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της όρεξης. Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη είπαν ότι ένιωσαν πιο πεινασμένοι μετά την δοκιμή σούπας με γεύση umami που προστέθηκε από ερευνητές.
Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι το umami μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Μόλις ο εγκέφαλός μας ανιχνεύσει το umami μέσω των γευστικών υποδοχέων στη γλώσσα μας, το σώμα μας προετοιμάζει τις πεπτικές μας οδούς για να απορροφήσει την πρωτεΐνη πιο εύκολα.
Αυτό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, τα οποία πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συσχετίζουν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με αυτά τα συμπτώματα, έρευνα σε παιδιά έχει δείξει ότι ο ιός της γρίπης αύξησε τον κοιλιακό πόνο, τη ναυτία, τον έμετο και τα συμπτώματα διάρροιας.
Η κοτόσουπα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει τη βουλωμένη μύτη μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου