Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 19, 2023

Αναβρασμός στις δομές μεταναστών στα νησιά – Σε αυξημένη επιφυλακή οι αρχές, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας



Υπό τον φόβο εξεγέρσεων με φόντο την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί

στη Μέση Ανατολή, έχει σημάνει συναγερμός στις Ελληνικές Αρχές οι οποίες έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στις δομές μεταναστών στα νησιά.


Της Κωνσταντίνας Χαϊνά


Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έχουν σταλεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα σε μεταναστευτικές δομές που υπάρχουν σε νησιά, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα προστασίας. Πρόκειται για «αντανακλαστικές» κινήσεις υπό την σκιά των συγκρούσεων που μαίνονται μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς και οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία σε όλη την Ευρώπ

Στο νησί της Σάμου, υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς στην δομή φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 4.500-5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ευάγγελο Καρρά, με τον οποίο επικοινώνησε το enikos.gr, ενώ σε καθημερινή βάση καταφθάνουν με βάρκες μέσω Τουρκίας από 50 έως και 200 άνθρωποι, κυρίως αφρικανικής και πακιστανικής καταγωγής, όπου ανάμεσά τους βρίσκονται οικογένειες με μικρά παιδιά.

«Υπάρχουν διάφορες εντάσεις τις τελευταίες ημέρες αφού ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ, με αποκορύφωμα το περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Γενικότερα, υπάρχει αναβρασμός, κάποια άτομα θέλουν να φύγουν, οπότε υπάρχει κίνδυνος για εξέγερση. Ταυτόχρονα, δεχόμαστε πίεση καθημερινά με τις προσφυγικές ροές να μην έχουν σταματήσει, αλλά αντιθέτως να αυξάνονται» ανέφερε ο κ. Καρράς στο enikos.gr, με τον ίδιο να κάνει λόγο για μία ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο υποδοχής.



Παράλληλα, επισημαίνει πως υπάρχει σοβαρό θέμα υδροδότησης, καθώς η δομή βρίσκεται σε ένα σημείο απομακρυσμένο περίπου 6 χλμ. από το νησί. «Ψάχνουν να βρουν νερό για να εξυπηρετηθούν και σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούνται από κρουνούς που υπάρχουν σε γύρω κοινότητες. Αν και από την κυβέρνηση μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα υπάρξει αποσυμφόρηση, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι στιγμής και δεν έχουμε και κάποια νεότερη πληροφορία, την ώρα που κάθε μέρα καταφέρνουν να περνάνε μετανάστες από την θάλασσα».

Όσον αφορά την δομή της Λέρου, ο δήμαρχος της περιοχής κ. Μιχάλης Κόλιας μιλώντας στο enikos.gr τόνισε πως έχουν ενισχυθεί ήδη οι αστυνομικές δυνάμεις όπως και ότι πάντα υπάρχει κίνδυνος εξέγερσης, πόσω μάλλον αυτό το διάστημα, με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο.

«Στη δομή αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 2.500-2.800 άτομα, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Είναι πολλοί περισσότεροι οι μετανάστες από ότι θα έπρεπε, άρα υπάρχει και μεγαλύτερος κίνδυνος, για αυτό και αυξήθηκαν ήδη οι δυνάμεις».

Το enikos.gr επικοινώνησε και με τον δήμαρχο της Κω, κ. Θεοδόση Νικηταρά, ο οποίος ανέφερε πως «σαφώς και ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή μας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής είναι ήρεμα τα πράγματα και όλα φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. Βέβαια, φιλοξενούνται στη δομή περίπου 3.000 άτομα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι οριακή ώστε να εξυπηρετηθούν».

Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με τις αρχές Ασφαλείας της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση. Πάντως, ακόμα δεν παρατηρούνται ροές από την εμπόλεμη ζώνη προς την Ευρώπη, μέσω της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι αιτούντες άσυλο βρίσκονται στην Κω, όπου είναι πάνω από 800. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι αιτούντες άσυλο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου