Η συναγωγή «Ben Ezra» συνεχίζει να αναπνέει έπειτα από εννιά αιώνες ζωής.
Η Αίγυπτος άνοιξε ξανά μια από τις παλαιότερες συναγωγές του κόσμου και φιλοξενεί έναν «θυσαυρό» σημαντικών εβραϊκών χειρόγραφων.
Η συναγωγή «Ben Ezra» εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Mostafa Madbouly μετά από μια δεκαετία εργασιών αποκατάστασης, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων (MOTA).
Κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα και ξαναχτίστηκε το 1889 ενώ ανακαινίστηκε το 1982. Πήρε το όνομά της από τον Αβραάμ ιμπν Έζρα, μια Εβραϊκή προσωπικότητα που έλαμψε κατά τη χρυσή εποχή του Ισπανικού Ιουδαϊσμού.
Photo: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Την τοποθεσία επισκέφτηκαν κατά καιρούς επιφανείς Εβραϊκές προσωπικότητες , συμπεριλαμβανομένου του Μωυσή Μαϊμονίδη, ενός από τους σημαντικότερους Εβραίους φιλοσόφους. Ο Μαϊμονίδης ζούσε κοντά στη συναγωγή και προσκυνούσε εκεί. Η τοποθεσία της συναγωγής πιστεύεται από ορισμένους ότι είναι εκεί όπου ο βιβλικός προφήτης Μωυσής προσευχήθηκε στον Θεό.
Η συναγωγή είναι επίσης στη τοποθεσία, όπου βρέθηκαν τα ανεκτίμητης αξίας εβραϊκά μεσαιωνικά χειρόγραφα, στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου φυλάσσονται τώρα τα έγγραφα, γνωστά ως Geniza του Καΐρου.
Το κτίριο έχει βασιλική αρχιτεκτονική καθώς κάποτε ήταν εκκλησία, σύμφωνα με το υπουργείο.
Drops of Milk
Η τελευταία αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε από την «Drop of Milk» , μια οργάνωση που επιδιώκει να διατηρήσει «ζωντανή και αλώβητη» την εβραϊκή κληρονομιά της Αιγύπτου. Η οργάνωση απαιτούσε να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία των οροφών, των λίθων και την παροχή μόνωσης.
Το MOTA της Αιγύπτου έχει εργαστεί σκληρά για την αποκατάσταση πολλών κτιρίων και την ανάληψη έργων διατήρησης τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Louise Bertini, εκτελεστική διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών στην Αίγυπτο (ARCE).
Η Bertini είπε ότι η ARCE συνεργάζεται στενά με το υπουργείο για τις προσπάθειες να προστατευτούν και να διατηρηθούντα μνημεία. Επιχορήγησε τους Drops of Milk το 2017, ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αποκατάστασης των υπόλοιπων συναγωγών στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του Ben Ezra, είπε η Bertini.
Το 1948, ο εβραϊκός πληθυσμός της Αιγύπτου ξεπέρασε τους 80.000 ανθρώπους, αλλά πλέον κατοικούν λίγοι.
Photo: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Οι προσπάθειες αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό με σκοπό τη βελτίωση του τουρισμού, σύμφωνα με την Bertini. «Υπάρχει πάντα μια προσπάθεια να ανοίξουμε νέους χώρους ή να κάνουμε έναν υπαρκτό χώρο πιο προσβάσιμο», είπε στο CNN.
Οι μοναδικοί θησαυροί θα αφανιστούν ολοσχερώς
Ωστόσο, η Αίγυπτος έχει δεχτεί έντονη κριτική για την κατεδάφιση μεγάλων τμημάτων του παλιού Καΐρου στο βωμό της «σύγχρονης ανάπτυξης».
Τάφοι ανεκτίμητης αξίας σε ιστορικά μέρη της πρωτεύουσας – η λεγόμενη Πόλη των Νεκρών – κατεδαφίζεται για να ανοίξουν δρόμοι. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Ιούνιο ότι ο πρόεδρος Άμπελ Φατάχ αλ-Σίσι είχε ζητήσει τη μεταφορά των τάφων σε έναν νέο χώρο ταφής, το Κοιμητήριο των Αθανάτων.
Αυτή η απόφαση, δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων, με ιστορικούς και ακτιβιστές να διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επικριτές θεώρησαν αυτή τη κίνηση ως καταστροφική για τη κληρονομιάς της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο ιστορικός Khaled Fahmy έγραψε στο Twitter ότι «οι μοναδικοί θησαυροί θα αφανιστούν ολοσχερώς και όλοι θα φέρουμε τη ντροπή της καταστροφής τους».
Οι τάφοι έχουν ήδη μεταφερθεί με σκοπό να ανοίξουν δρόμοι για γέφυρες και αυτοκινητόδρομους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου