Η σωστή διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το να τρώμε φρούτα και
λαχανικά και να αποφεύγουμε τα γλυκά. Σωστή διατροφή είναι και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα ο τρόπος που καταναλώνουμε το φαγητό μας. Στις ημέρες μας όλοι τρώμε γρήγορα… στο πόδι. Αυτό όμως είναι ό,τι χειρότερο για τον οργανισμό μας και το σώμα μας.Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το γρήγορο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Επίσης, όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, στομαχικά προβλήματα .ά.
Διατροφή: 3 παράγοντες κινδύνου από το γρήγορο φαγητό
Συγκεκριμένα, όσοι τρώνε γρήγορα είναι έως και 115% πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με όσους τρώνε πιο αργά. Τείνουν, επίσης, να παίρνουν περισσότερα κιλά με την πάροδο του χρόνου, κάτι που οφείλεται -εν μέρει- στην κακή τους αυτή συνήθεια. Σε έρευνα που συμμετείχαν 4.000 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που δήλωσαν ότι έτρωγαν “πολύ γρήγορα” έτειναν να έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος σταθερά από όταν ήταν ακόμα 20 ετών.
Μια άλλη έρευνα σε 529 άνδρες έδειξε, ότι, στα 8 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, εκείνοι που έτρωγαν γρήγορα πήραν τα διπλάσια κιλά από εκείνους που έτρωγαν αργά.
Η όρεξή σου και η πρόσληψη θερμίδων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες στον οργανισμό σου. Κανονικά μετά το φαγητό, το έντερό σου καταστέλλει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία ελέγχει την πείνα. Απελευθερώνει επίσης την ορμόνη χολοκυστοκινίνη, το πεπτίδιο ΥΥ και το πεπτίδιο-1 γλυκαγόνης, ουσίες που όλες μειώνουν το αίσθημα της πείνας.
Αυτές οι ορμόνες μεταδίδουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο, που λέει ότι έχεις χορτάσει και ότι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται. Αυτό μειώνει την όρεξη, σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης και σε βοηθάει να σταματήσεις να τρως. Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά, οπότε χρειάζεται χρόνος μέχρι ο εγκέφαλος να να λάβει αυτά τα σήματα.
Ένας δεύτερος λόγος που θα σε βοηθήσει να μασάς καλύτερα το φαγητό σου, είναι ότι έτσι θα διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης του, καθώς στο σάλιο σου υπάρχουν ένζυμα που λιπαίνουν και αρχίζουν να χωνεύουν αυτό που τρως. Όταν καταβροχθίζεις το γεύμα σου, ο οργανισμός σου δεν προλαβαίνει να διασπάσει σωστά την τροφή, με αποτέλεσμα να χωνεύεται με μεγαλύτερη δυσκολία ή ακόμη και να σου προκαλεί δυσπεψία.
Τρίτον και πολύ βασικό είναι ότι τρώγοντας αργά, θα μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι αν καταναλώνεις το γεύμα σου σε λιγότερα από πέντε λεπτά αυξάνει τις πιθανότητες να γίνεις παχύσαρκη ή να εμφανίσεις μεταβολικό σύνδρομο. Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία εξέτασαν 642 άνδρες και 441 γυναίκες σε διάστημα πέντε ετών, ταξινομώντας τους ως αργούς/ φυσιολογικούς/ γρήγορους καταναλωτές φαγητού και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν γρήγορα ήταν 11,6% πιο πιθανό να έχουν αναπτύξει μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Σαν ένα γενικό συμπέρασμα, είναι καλό να θυμάσαι ότι όταν τρως πιο αργά προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες, απολαμβάνεις το γεύμα σου, βελτιώνεις την πέψη σου, βοηθάς τον οργανισμό σου να επεξεργαστεί καλύτερα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει η τροφή που καταναλώνεις, βοηθάς στην μείωση των επιπέδων άγχους και στρες στον οργανισμό σου και νιώθεις μεγαλύτερη ευεξία μετά το τέλος του γεύματος αποφεύγοντας το φούσκωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου