Την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ καταδίκασαν αρκετά από τα μέλη του
Στην έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο διήρκησε για περισσότερα από 90 λεπτά τα 15 κράτη μέλη άκουσαν μία ενημέρωση από τον απεσταλμένο για την ειρήνη του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένελαντ.
Διπλωμάτες σύμφωνα με το Reuters ανέφεραν ότι είναι απίθανο το Συμβούλιο Ασφάλειάς να εκδώσει μία ανακοίνωση για την οποία θα υπάρξει ομοφωνία με τα μέλη στα οποία ηγείται η Ρωσία να θέλουν μία απόφαση που θα επικεντρώνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πέρα από την καταδίκη της Χαμάς.
Δεν ήταν στις προτεραιότητες μία κοινή δήλωση
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ανώτερος διπλωμάτης και αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες σημείωσε ότι μία κοινή δήλωσε δεν ήταν στις προτεραιότητες της Ουάσινγκτον.
«Αυτό που είναι σημαντικό για τώρα είναι η διεθνής κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη στο Ισραήλ. Πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ πλήρως», είπε ο Γουντ μετά τη συνεδρίαση.
«Υπήρξε ένας καλός αριθμός χωρών που καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά προφανώς δεν είναι όλες», είπε ακόμα ο Γουντ.
«Μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι μία από αυτές που δεν καταδίκασαν τις επιθέσεις χωρίς να πω εγώ τίποτα», συμπλήρωσε ο Γουντ υπονοώντας ουσιαστικά τη Ρωσία, της οποίας η σχέση με τις χώρες της Δύσης έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
«Ασυνήθιστο το Συμβούλιο Ασφάλειας να μην λέει τίποτα»
Ισραηλινοί στρατιώτες
«Η καταδίκη της Χαμάς χρειάζεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της βίαιης τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον του λαού του Ισραήλ», προσέθεσε.
Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ, Λάνα Νουσεϊμπέχ, ανέφερε πως το Συμβούλιο επίσης συζητήθηκε «η εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για την προστασία των πολιτών».
«Το ζήτημα της αναλογικής απάντησης συζητήθηκε επίσης, αλλά ξεκάθαρα τώρα, το επίκεντρο είναι στο Ισραήλ και στις ανάγκες για την ασφάλεια του και το γεγονός ότι υπάρχουν όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και πρέπει να απελευθερωθούν», συμπλήρωσε.
Ρωσία: Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος και να υπάρξει κατάπαυση πυρός και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις
«Το μήνυμά μου είναι να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος, να υπάρξει κατάπαυση πυρός και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, το οποίο λέμε εδώ και δεκαετίες», είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, «Αυτό είναι μερικώς το αποτέλεσμα ζητημάτων που δεν έχουν επιλυθεί», είπε ακόμα.
Η Κίνα που γενικά στηρίζει τη Ρωσία, ανέφερε σύμφωνα με τον Guardian πως θα υποστήριζε μία κοινή δήλωση. «Είναι ασυνήθιστο το Συμβούλιο Ασφάλειας να μην λέει τίποτα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας, Ζανγκ Γιουν, που νωρίτερα υποσχέθηκε την υποστήριξη της Κίνας σε μία καταδίκη «όλων των επιθέσεων εναντίον πολιτών».
«Στο Ισραήλ πρέπει να δοθεί η υποστήριξη να υπερασπιστεί τον ελεύθερο κόσμο»
Κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Τζιλάντ Ερντάν έδειξε εικόνες από τους Ισραηλινούς πολίτες που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς. «Είναι προφανή εγκλήματα πολέμου, ντοκουμέντα εγκλημάτων πολέμου», είπε ο Ερντάν.
«Αυτή η απερίγραπτη κτηνωδία πρέπει να καταδικαστεί», προσέθεσε και όπως είπε: «Στο Ισραήλ πρέπει να δοθεί η πάγια υποστήριξη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υπερασπιστεί τον ελεύθερο κόσμο».
«Η εποχή της λογικής με αυτές τις αγριότητες τελείωσε», είπε στους δημοσιογράφους. «Τώρα είναι η ώρα να καταστρέψουμε τις υποδομές των τρομοκρατών της Χαμάς. Να τους διαγράψουμε τελείως ώστε τέτοιες θηριωδίες να μην διαπραχθούν ξανά», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής, Ριγιάντ Μανσούρ πριν την έναρξη της συνεδρίασης είπε στους δημοσιογράφους: «Το Ισραήλ εξακολουθεί να λέει: ο αποκλεισμός και επαναλαμβανόμενες επίθεσης στη Γάζα είναι για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια. Ο αποκλεισμός και οι επιθέσεις του έχουν επιτευχθεί επίσης».
«Όταν τώρα το Ισραήλ προσπαθεί να δικαιολογήσει ακόμα μία επίθεση με την ίδια ψευδή λογική, κανείς δεν πρέπει να πει ή να κάνει για να ενθαρρύνει αυτή την κίνηση», είπε ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου