Η κρίση των κοριών που ξεκίνησε στη Γαλλία και μετά πέρασε στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως έφτασε και στα μέρη μας: είναι ο λόγος που έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική.
Για να καταλάβετε την κρισιμότητα της περίστασης, η Parisien χαρακτήρισε το πρόβλημα ως «εγχώριο τρόμο» σε πρωτοσέλιδο της. Έπαιξε έναν ρόλο πως η κρίση ξέσπασε σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Επίσης, είναι χρήσιμο να μη ξεχνάτε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα γίνουν στο Παρίσι.
Ας περάσουμε όμως, στο παρασύνθημα: πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ‘εχθρό. Κατ’ αρχάς πρέπει να τον γνωρίσουμε.
Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τους κοριούςΤο πόσο καθαροί είμαστε, δεν είναι κάτι που απασχολεί τους κοριούς. Συνηθέστερα, εμφανίζονται στο χώρο μας από άλλο μέρος που έχουν μολύνει.
Είναι είδος εντόμων που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων. Ζουν από 10 μήνες έως 1 χρόνο.
Συνήθως μας δαγκώνουν όταν κοιμόμαστε. Χρειάζονται από 3 έως 10 λεπτά για να χορτάσουν. Μετά απομακρύνονται.
Μπορούν να ζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς σίτιση.
Το μέγεθος των ενηλίκων είναι αυτό ενός σπόρου μήλου (5-7 χιλιοστά). Οι θηλυκοί μπορούν να γεννήσουν εκατοντάδες αβγά, στο μέγεθος κόκκου σκόνης το καθένα.
Δεν κάνουν φωλιές, όπως τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες. Τείνουν ωστόσο, να ζουν σε ομάδες, στις κρυψώνες τους.
Δεν εμφανίζονται τη μέρα. Δρουν μόνο τη νύχτα.
Δεν πετούν. Κινούνται όμως, γρήγορα σε δάπεδα, τοίχους και οροφές.
Η συγκέντρωση τους ευνοείται όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων. Τους βοηθά και ο ζεστός καιρός.
Τα αγαπημένα τους μέρη είναι τα σκοτεινά, κρυφά σημεία
/>
- Μπορεί να τους βρείτεστις ραφές ή ανάμεσα στα μαξιλάρια καναπέδων και καρεκλών,
- στις πιέτες των κουρτινών,
- στις ενώσεις των συρταριών,
- σε ηλεκτρικές πρίζες και συσκευές,
- στα ρούχα,
- στο κρεβάτι,
- κάτω από μοκέτα κοντά σε σανίδες,
- στις αποσκευές,
- σε στρώματα,
- σε καλύμματα στρωμάτων,
- σε αντικείμενα κοντά στο κρεβάτι,
- σε κεφαλάρια,
- σε μεταχειρισμένα έπιπλα.
Μπορεί να τους μεταφέρετε στο πορτοφόλι σας (εφόσον το έχετε ακουμπήσει σε έπιπλο που έχει κοριούς).
Το πεπλατυσμένο σώμα τους, τους βοηθά να χωρούν σε μικροσκοπικούς χώρους και έτσι να φτάνουν όπου υπάρχει αίμα για να τραφούν.
ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΙΩΝ
Σύμφωνα με όσα είπε στο Wired ο Jean-Michel Bérenger, εντομολόγος που ίδρυσε το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη και την Καταπολέμηση των Κοριών το 2018, η ζέστη επιταχύνει τον κύκλο ζωής ενός κοριού.
Δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι ιδιαίτερα ζεστοί -η θερμοκρασία είναι κατά τουλάχιστον 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο-, προκύπτει πρόβλημα.
«Όταν η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας είναι 25 έως 26 βαθμοί Κελσίου, χρειάζονται μόνο 5 ημέρες για να εκκολαφθούν τα αυγά του κοριού. Σε κανονικές συνθήκες, όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου, χρειάζονται 10 ημέρες».
Ο Bérenger προσθέτει ότι «η τρέχουσα μάστιγα είναι και μέρος μιας γενικής αύξησης του πληθυσμού των κοριών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».
Βλέπεις, ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος με ανθρώπους που κινούνται συνεχώς και αυτό επιτρέπει στα έντομα να εξαπλωθούν εύκολα. ««Οι άνθρωποι μετακινούνται πολύ περισσότερο από πριν… και έτσι, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν».
Οι ειδικοί εξηγούν πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση των κοριών είναι η παραπληροφόρηση. Ότι όλοι πιστεύουμε πως ξέρουμε τα πάντα για τους κοριούς κι έτσι δεν καταλαβαίνουμε τι πραγματικά χρειάζεται για να τους καταπολεμήσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου