Στην προσπάθεια να παραμείνουμε νέοι, όλοι αναζητούμε αυτά που
μπορούμε να κάνουμε εύκολα και καθημερινά για να βελτιώσουμε την υγεία μας και να αυξήσουμε τα χρόνια ζωής μας. Σύμφωνα με έναν γιατρό μακροζωίας λοιπόν, ένα τέτοιο κόλπο είναι τα συμπληρώματα.Ο Δρ. Peter Attia συγκεκριμένα, είναι ο εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times του 2023 “Outlive: The Science and Art of Longevity”. «Γιατί νοιάζονται οι άνθρωποι τι συμπληρώματα παίρνω;», διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός podcast του, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.
Αυτήν την περίοδο, ο 50χρονος ειδικός στη μακροζωία λαμβάνει οκτώ είδη χαπιών. Είναι κυρίως βιταμίνες, αλλά το καθημερινό του σχήμα περιλαμβάνει επίσης μια παιδική ασπιρίνη, μια μεζούρα πράσινη σκόνη αναμεμειγμένη σε ένα ρόφημα και δύο προβιοτικά εξειδικευμένα για τον έλεγχο του διαβήτη.
Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι πολλές από αυτές τις κάψουλες, τα χάπια και τις σκόνες στοχεύουν στην υγεία της καρδιάς. Ο Δρ. Attia πιστεύει ότι το να διατηρεί το καρδιαγγειακό του σύστημα υγιές είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει για το σώμα του καθώς γερνάει.
Τα 5 συμπληρώματα που παίρνει ο γιατρός για να παραμείνει νέος
Ιχθυέλαια
Βιταμίνη D
Μαγνήσιο
Μεθυλο-φολικό και μεθύλιο Β12
Βιταμίνη Β6
1. Ιχθυέλαια
Τα ιχθυέλαια είναι μια εξαιρετική πηγή δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA), τα οποία είναι εξαιρετικά για την προστασία της καρδιάς και τη βελτίωση της χοληστερόλης. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν γενικά να ενσωματώνετε στη διατροφή σας περίπου δύο μερίδες λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, κάθε εβδομάδα. Ο Δρ. Attia παίρνει τέσσερις κάψουλες ιχθυελαίου την ημέρα, προκειμένου να λάβει περίπου δύο γραμμάρια EPA την ημέρα και ενάμιση γραμμάριο DHA.
2. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ένα αγαπημένο συμπλήρωμα για τον κόσμο της μακροζωίας που λαμβάνεται από μια μεγάλη ποικιλία κορυφαίων ειδικών στον τομέα της υγείας. Η βιταμίνη βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά το ασβέστιο, βοηθώντας να διατηρήσουμε γερά οστά. Προλαμβάνει επίσης μυϊκές κράμπες και σπασμούς, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Ο ανοσολόγος Anthony Fauci, ο ερευνητής αντιγήρανσης João Pedro de Magalhães και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μακροζωίας Christian Angermayer είπαν στο Insider ότι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D σε διάφορες δόσεις. Μερικοί την παίρνουν μόνο τον χειμώνα, όταν απορροφούν λιγότερη βιταμίνη D από τον ήλιο, ενώ άλλοι το κάνουν όλο το χρόνο.
Η δόση των 5.000 IU του Δρ. Attia είναι ίσως λίγο υψηλή: Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας λένε ότι το ασφαλές ανώτατο όριο για τη βιταμίνη D είναι 4.000 IU την ημέρα. Τα ίδια δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι καλά με 600 IU την ημέρα, αλλά ότι τα άτομα άνω των 70 ετών θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 800 IU.
3. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι, όπως και η βιταμίνη D, εξαιρετικό για τα οστά. Ρυθμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μύες και τα νεύρα, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα και βοηθά τα κύτταρα του σώματος να παράγουν πρωτεΐνη και να δημιουργούν ενέργεια από τα τρόφιμα.
Αλλά δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα για να λαμβάνετε αρκετό από αυτό το θαυμαστό θρεπτικό συστατικό. Είναι άφθονο σε φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, καθώς και σε μπανάνες, αβοκάντο, αμύγδαλα, κάσιους και άλλους ξηρούς καρπούς, φακές, σπόρους, φασόλια όπως σόγια, γάλα, γιαούρτι και ενισχυμένα δημητριακά.
Ο Δρ. Attia πάντως παίρνει δύο ή τρία χάπια χλωριούχου μαγνησίου, συν λίγο L-θρεονικό μαγνήσιο και οξείδιο του μαγνησίου. «Συνολικά, προσπαθώ να παίρνω περίπου ένα γραμμάριο ολικού μαγνησίου ή στοιχειακού μαγνησίου την ημέρα», είπε.
4. Μεθυλο-φολικό και μεθύλιο Β12
Το αιθύλιο Β12 συνιστάται για τη θεραπεία της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12. Χωρίς αρκετή Β12, οι άνθρωποι γίνονται αναιμικοί. Ζωικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας, το συκώτι, το ψάρι, τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα (καθώς και το εμπλουτισμένο φυτικό γάλα) είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές Β12.
Καθώς όμως οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να δυσκολεύονται να απορροφήσουν Β12 από το φαγητό τους, γι’ αυτό οι γιατροί μερικές φορές προτείνουν ένα συμπλήρωμα Β12, προτιμώντας το μεθύλιο Β12 επειδή είναι πιο καλό για τα νεφρά. Ο Δρ. Attia χρησιμοποιεί συμπληρώματα μεθυλφολικού και Β12 στις χαμηλότερες συνιστώμενες δόσεις.
5. Βιταμίνη Β6
Η λήψη αρκετής βιταμίνης Β6 βοηθά με την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που το σώμα παράγει φυσικά και το οποίο, με τη βοήθεια της βιταμίνης Β6, μπορεί να αναλυθεί σε χημικές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την υγεία του ήπατος και δημιουργούν πρωτεΐνες στο σώμα.
Ο Δρ. Attia ωστόσο ανησυχεί για τα δεδομένα που δείχνουν ότι η υπερβολική ποσότητα Β6 μπορεί να οδηγήσει σε νευροπάθεια ή νευρική βλάβη. «Δεν χρειαζόμαστε τόση Β6 όσο νόμιζα. Έτσι, τη μείωσα στα 50 χιλιοστόγραμμα, τρεις φορές την εβδομάδα. Απλώς πρέπει να προσέχετε να μην το παρακάνετε», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου