Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 25, 2023

ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ! «ΒΟΥΤΙΑ» μέχρι 10 βαθμούς στη θερμοκρασία και θυελλώδεις άνεμοι...



Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα του

Σαββάτου μέχρι και το ξημέρωμα της Κυριακής με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, που θα φτάσουν τα 10 μποφόρ αλλά και τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Η κακοκαιρία Oliver θα κάνει την εμφάνισή της το απόγευμα του Σαββάτου και, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζιακόπουλο ενδέχεται να εξελιχθεί σε «μετεωρολογική βόμβα» ενώ κατά τον Σάκη Αρναούτογλου, η θερμοκρασία θα πέσει έως 10 βαθμούς.



Από τις 21:00 το βράδυ έως και τις 12 χιόνια θα έχουμε στα βόρεια ανατολικά σύνορα, σε Θεσσαλία, δυτική Στερεά και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Ακόμα και χιονοθύελλα στη Φλώρινα
Στη Βόρεια Ελλάδα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά. Στην περιοχή της Φλώρινας αναμένεται πυκνή χιονόπτωση ακόμα και χιονοθύελλα.

Τις πρώτες βραδινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα μέχρι και στα 600 μέτρα υψόμετρο στη βόρεια Ελλάδα και στην Ήπειρο και στον Έβρο μέχρι και στα 150 μέτρα υψόμετρο.
Θυελλώδεις βοριάδες και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Από το απόγευμα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει έως και 10 βαθμούς, ενώ τοπικά μπορεί ακόμη και έως 13-14. Την ίδια ώρα θυελλώδεις βοριάδες μέχρι 10 μποφόρ θα επικρατούν σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου αλλά οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και το κρύο θα είναι ιδιαίτερα αισθητό.

«Μετεωρολογική βόμβα» βλέπει ο Ζιακόπουλος
Η κακοκαιρία Oliver δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο.

«Το βαρομετρικό χαμηλό θα εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα. Κατά τη διαδρομή του από τη χώρα μας, συνεχώς βαθυνόμενο, θα προκαλέσει σημαντική ενίσχυση των ανέμων και, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ισχυρές βροχές και καταιγίδες», επισημαίνει.



«Προφανώς, αν η πίεση των 968 hPa παρατηρούνταν στην περιοχή μας, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικότερα. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι στη Δ-ΒΔ Μικρά Ασία, την Α. Θράκη-Κωνσταντινούπολη και στις παρά τη Δ-ΒΔ Μαύρη Θάλασσα παράκτιες περιοχές τα προβλήματα θα είναι μεγάλα», προσθέτει.


Χάρτης του καιρού για το Σαββατοκύριακο

Ένταση και επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων το Σαββατοκύριακο

ΣΑΒΒΑΤΟ (25/11)
Α) Άνεμοι ΝΔ και σταδιακά ΒΔ με ένταση ως τα 10 μποφόρ με πιθανές συνέπειες την πτώση δένδρων, πινακίδων κ.λπ., την καταστροφή ελαφρών κατασκευών και τη δημιουργία κυμάτων θύελλας στις προσήνεμες ακτές. Μεγάλη ένταση του ανέμου λόγω καναλισμού κυρίως κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού (συμπεριλαμβάνεται η ευρύτερη περιοχής της Θεσσαλονίκης), στον Πατραϊκό – Κορινθιακό και σε περιοχές της Α. Στερεάς και της Α. Θεσσαλίας.

Β) Βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα (από την Κέρκυρα ως τη Μεσσηνία), την A. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο θα είναι ισχυρές. Αυξημένη επαγρύπνηση στην περιοχή του Έβρου.

Γ) Χιονοπτώσεις, γενικά μικρής διάρκειας, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Δ) Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κυρίως της Β. Ελλάδας.

ΚΥΡΙΑΚΗ (26/11)
Τα φαινόμενα στη Θράκη και το Α. Αιγαίο θα συνεχιστούν ως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι Δ-ΒΔ 7 με 9 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά και κυρίως από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν.

«Με εξιτάρει η εκρηκτική κυκλογένεση»
Κληθείς να σχολιάσει την κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα των τελευταίων και των επόμενων ημερών, ο Δημήτρης Ζιακόπουλος μιλά για «εκρηκτική κυκλογένεση»:

«Προφανώς, οι χαμηλές θερμοκρασίες της Κυριακής και της Δευτέρας (26 & 27/11) απέχουν αρκετά από τις μέσες τιμές, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν πρωτοφανείς. Το ίδιο ισχύει και για τις όποιες χιονοπτώσεις σημειωθούν.

Αυτό που με εξιτάρει περισσότερο στην επικείμενη κακοκαιρία είναι η εκρηκτική κυκλογένεση στη Μαύρη Θάλασσα που μου έφερε στο νου την καταστροφή του Αγγλογαλλικού στόλου τον Νοέμβριο του 1854. Παλαιότερα είχα γράψει ότι τότε η πίεση στο κέντρο του χαμηλού είχε πέσει στα 993,5 hPa. Τώρα, η πίεση θα πέσει πολύ πιο κάτω και είναι λογικό να προβλέψει κάποιος περισσότερες καταστροφές, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας πολλά πράγματα (υποδομές, πλοία κ.λπ.) είναι ανθεκτικότερα.

Γυρίζοντας στο μετεωρολογικό θέμα, να συμπληρώσω ότι μια εκρηκτική κυκλογένεση προκύπτει από την ευνοϊκή συγκυρία (σύμπτωση) διαφόρων μετεωρολογικών παραγόντων στην οποία η τυχαιότητα είναι αναμφισβήτητη. Επιπλέον πρέπει να δούμε: (α) το ρόλο της παρατεταμένης Ν – ΝΔ κυκλοφορίας στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών στο οριακό στρώμα και (β) το γεγονός ότι σε σχέση με το 1854 η ατμόσφαιρα είναι θερμότερη κατά 1,4 βαθμούς, κατάσταση που έχει αυξήσει τη δυναμική των ατμοσφαιρικών διαταραχών».

Καλλιάνος: Έχω καιρό να δω τέτοιο βαρομετρικό χαμηλό
Για ένα βαρομετρικό χαμηλό που έχει αρκετό καιρό να δει στην Ελλάδα προειδοποιεί ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, ενόψει της κακοκαιρίας «Oliver» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας και η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται από βροχές και χιόνια που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα 250 μέτρα κατά τόπους καθώς και θυελλώδεις ανέμους εντάσεως άνω των 8 μποφόρ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος κάνει μάλιστα λόγο για «μικροεκπλήξεις» σε ό,τι αφορά τα υψόμετρα χιονοπτώσεων για το χρονικό διάστημα από το απόγευμα προς βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί προς το μεσημέρι της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου