Τα βιβλία της ιστορίας είναι γεμάτα από έθνη, αυτοκρατορίες και
ολόκληρους πολιτισμούς που ήρθαν και έφυγαν. Οι περισσότεροι πολιτισμοί φτάνουν στο τέλος τους είτε εξαιτίας μιας θεαματικής καταστροφής είτε με μια αξιοσημείωτη αργή παρακμή που διαρκεί δεκαετίες, αν όχι αιώνες, για να φτάσει στην τελική της κατάσταση.Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις ολόκληρων κοινωνιών που εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, εκτός από κάποια ερείπια ή αντικείμενα που άφησαν πίσω τους ως απόδειξη της ύπαρξής τους. Οι ξαφνικές και συχνά ανεξήγητες εξαφανίσεις αυτών των πολιτισμών είναι κάτι που έχει γοητεύσει, αλλά και μπερδέψει τα μυαλά τόσο των ειδικών όσο και των απλών ανθρώπων.
Οι Μάγια
Οι Μάγια είναι ένας λαός τόσο παλιός όσο και ο ίδιος ο χρόνος. Οι ενδείξεις των οικισμών των Μάγια χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. Αυτοί οι Πρώιμοι Μάγια θα ήταν πιθανότατα μικρότερες φυλές, με ελάχιστους μεγάλους οικισμούς και πόλεις. Με την πάροδο των αιώνων, οι Μάγια θα εξελίσσονταν τελικά στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη ομάδα στη Μεσοαμερική και θα έλεγχαν μεγάλο μέρος της σημερινής Κεντρικής Αμερικής. Οι Μάγια έχτισαν πολυάριθμες μεγάλες πόλεις, γεμάτες με εντυπωσιακούς ναούς και κεντρικές πλατείες. Αλλά περιέργως, από τα μέσα του 8ου αιώνα, τα μεγάλα αστικά κέντρα των Μάγια άρχισαν σιγά-σιγά να ρημάζουν και τελικά εγκαταλείφθηκαν.
Ο ακριβής λόγος γι’ αυτό είναι άγνωστος, αλλά υπάρχουν ορισμένες κορυφαίες θεωρίες σχετικά με το τι μπορεί να οδήγησε σε αυτή την ξαφνική και απροσδόκητη κατάρρευση. Η παρακμή των Μάγια μπορεί πιθανότατα να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου που οι πόλεις των Μάγια εγκαταλείφθηκαν, ξηρασίες και πλημμύρες κατέστρεφαν την Κεντρική Αμερική. Αυτές οι καταστροφές θα είχαν αναμφίβολα οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έπρεπε να αναζητήσει αλλού τροφή ή να λιμοκτονήσουν. Ο πόλεμος μεταξύ των διαφόρων πόλεων θα μπορούσε επίσης να έχει συμβάλει, στην εξαφάνιση όπως και οι εμφύλιες ταραχές. Η ακριβής αιτία της παρακμής και εξαφάνισης των Μάγια πιθανότατα θα παραμείνει ένα μυστήριο.
Οι Ολμέκοι
Οι Ολμέκοι ήταν ένας πολιτισμός που κάποτε χάθηκε εντελώς από τον χρόνο. Οι ιστορικοί αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξη των Ολμέκων μέχρι που τους βρήκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Μετά από περαιτέρω έρευνα, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί ανακάλυψαν ότι οι Ολμέκοι δεν ήταν απλώς ένας ακόμη μεσοαμερικανικός πολιτισμός, αλλά εκείνοι που έθεσαν τις βάσεις για την άνθηση και την ευημερία των Μάγια και ακόμη και των Αζτέκων.
Όπως και οι Μάγια, έτσι και οι Ολμέκοι ήταν ικανοί να κατασκευάζουν εντυπωσιακούς πέτρινους ναούς και πόλεις με σχετική ευκολία. Πιστεύεται ότι οι Ολμέκοι ήλεγχαν μεγάλες εκτάσεις στην Κεντρική Αμερική μεταξύ του 1600 π.Χ. και του 350 π.Χ. Θεωρείται ότι είναι ο “μητρικός πολιτισμός” των περισσότερων αυτοκρατοριών και βασιλείων της Μεσοαμερικής, Το στυλ αρχιτεκτονικής, διακυβέρνησης και ακόμη και θρησκείας των Ολμέκων μπορεί να παρατηρηθεί σε όλη την περιοχή.
Υποφέροντας από παρόμοια μοίρα με τους Μάγια, κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ., οι μεγάλοι αστικοί οικισμοί των Ολμέκων εγκαταλείφθηκαν σιγά σιγά και έγιναν ερείπια. Το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι οι Ολμέκοι πρέπει να αντιμετώπισαν παρόμοιες περιβαλλοντικές και πολιτικές συνθήκες με τους Μάγια, συνθήκες που τους οδήγησαν στα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα. Παρά τη μυστηριώδη και ανεξήγητη παρακμή των Ολμέκων, μεγάλο μέρος του πολιτισμού και του τρόπου ζωής τους συνέχισε να ζει στους άλλους κοντινούς λαούς, που θα συνέχιζαν, εν αγνοία τους, την κληρονομιά των Ολμέκων.
Οι Βίκινγκς
Οι Βίκινγκς, περισσότερο γνωστοί ως επιδρομείς και πλιατσικολόγοι της Ευρώπης, τα τελευταία στάδια του Μεσαίωνα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πολύπλοκο σύστημα αποικιών και εμπορικών φυλακίων μακριά από τις αρχικές τους πατρίδες στη Σκανδιναβία. Έχουν βρεθεί οικισμοί των Βίκινγκς μέχρι και στην Κεντρική Ρωσία και, ως γνωστόν, στη Νέα Γη, το Λαμπραντόρ και τον Καναδά. Αυτό τους καθιστά όχι μόνο τους πρώτους Ευρωπαίους που έφτασαν στη Βόρεια Αμερική, αλλά και τους πρώτους ξένους που πάτησαν το πόδι τους στην ήπειρο, περισσότερα από 400 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Μια από αυτές τις μακρινές αποικίες ιδρύθηκε και στην Γροιλανδία το 985 μ.Χ.
Στο αποκορύφωμά τους, οι Βίκινγκς είχαν ιδρύσει δύο ξεχωριστούς οικισμούς στο τεράστιο νησί της Αρκτικής και είχαν κοινό πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκων. Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα δύο αυτά χωριά είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί και η ευρωπαϊκή παρουσία δεν θα γινόταν αισθητή στη Γροιλανδία για ακόμα 400 χρόνια. Ένα μείγμα παραγόντων, όπως η πτώση της θερμοκρασίας, η πειρατεία και η πανούκλα, είναι μάλλον οι εξηγήσεις για το τι μπορεί να έριξε τους Βίκινγκς προς τα κάτω, νότια, σε πιο πράσινα βοσκοτόπια. Υπάρχει μια πρόσφατη θεωρία ότι ο κύριος λόγος που οι Βίκινγκς εγκατέλειψαν την Γροιλανδία ήταν η έλλειψη νερού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλές από τις λίμνες κοντά στους νορβηγικούς οικισμούς στέρεψαν και αυτό θα εμπόδιζε τους Βίκινγκς να ποτίσουν το χορτάρι τους, το οποίο θα έτρωγαν τα ζώα,. Αυτό θα σήμαινε πείνα και για τα ζώα και για τους ανθρώπους.
Το Νησί του Πάσχα
Το απομακρυσμένο νησί που σήμερα είναι γνωστό ως Νήσος του Πάσχα ήταν κάποτε ένας ακμάζων εμπορικός κόμβος που βρισκόταν κατά μήκος μιας πολυσύχναστης εμπορικής διαδρομής που διέσχιζε τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Συστάθηκε από μια μικρή ομάδα Πολυνησίων ναυτικών, κάποια στιγμή τον 9ο αιώνα μ.Χ., και υπολογίζεται ότι το νησί, που αναφερόταν ως Rapa Nui από τους ιθαγενείς κατοίκους του είχε πληθυσμό που έφτανε τους 15.000 κατοίκους.
Τα πιο διάσημα απομεινάρια αυτού του χαμένου πολιτισμού είναι, φυσικά, τα κεφάλια του Νησιού του Πάσχα. Αυτά τα ογκώδη πέτρινα κεφάλια που ζυγίζουν χιλιάδες κιλά συνδέονται στην πραγματικότητα με ένα πολύ μεγαλύτερο σώμα που θάφτηκε όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν για πρώτη φορά στο νησί τον 18ο αιώνα. Μέχρι τη στιγμή της άφιξης των Ευρωπαίων, ο πληθυσμός είχε μειωθεί σε έναν ελάχιστο αριθμό 2000-3000 ανθρώπων.
Νέες θεωρίες πάντως υποδηλώνουν ότι ο ιθαγενής πληθυσμός του νησιού μειώθηκε λόγω της αποτυχίας των καλλιεργειών και λόγων των πολέμων μεταξύ των φυλών. Καθώς τα τρόφιμα λιγόστευαν, διάφορες φυλές στο νησί επιτίθεντο η μία στην άλλη για να ελέγξουν την παραγωγή τροφίμων. Η πείνα που κατέλαβε το νησί ήταν τόσο σφοδρή που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πολλοί ιθαγενείς κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν.
Η αυτοκρατορία των Χμερ
Βαθιά μέσα στις πυκνές ζούγκλες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η πανίσχυρη αυτοκρατορία των Χμερ κυβερνούσε τη σημερινή Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τμήματα του Βιετνάμ. Ιδρύθηκε το 802 μ.Χ. και διήρκεσε μέχρι το 1431 μ.Χ.. Η αυτοκρατορία των Χμερ είναι ένα συχνά παραγνωρισμένο κράτος που κάποτε ήταν σημαντικός παίκτης στις απίστευτα προσοδοφόρες εμπορικές διαδρομές που οδηγούσαν στην Κίνα και την Ινδική Υποήπειρο.
Η αυτοκρατορία γνώρισε την κορύφωσή της κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Jayavarman VII, στα τέλη του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξε μια έκρηξη των μεγάλων ναών και των θρησκευτικών μνημείων για τα οποία είναι γνωστοί οι Χμερ. Τότε κατασκευάστηκαν επίσης κανάλια και δεξαμενές νερού, αυξάνοντας σημαντικά το εμπόριο και τη γεωργική παραγωγή.
Τον 13ο αιώνα, η εισαγωγή του Βουδισμού στους Χμερ διάβρωσε σιγά-σιγά την ινδουιστική επιρροή που κυριαρχούσε προηγουμένως στο έθνος. Καθώς όλο και περισσότεροι από τους κατοίκους της άρχισαν να ασπάζονται αυτή τη νέα πίστη, οι προηγούμενοι ναοί και τα μνημεία εγκαταλείφθηκαν σιγά σιγά και αφέθηκαν στο έλεος της ζούγκλας. Οι αυξημένες επιθέσεις από τους Ταϊλανδούς προκάλεσαν επίσης πολλές αναταραχές και αυτό είναι σίγουρα μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην εγκατάλειψη τόσων πολλών πόλεων και ναών εκείνη την εποχή. Μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα, η αυτοκρατορία των Χμερ είχε ουσιαστικά καταρρεύσει. Ο πραγματικός λόγος της εγκατάλειψης της πρωτεύουσάς της παραμένει άγνωστος.
Ο πολιτισμός στην κοιλάδα του Ινδού
Καλύπτοντας το σημερινό Πακιστάν και την Ινδία, ο Πολιτισμός της Κοιλάδας του Ινδού είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει χαλαρά τους ανθρώπους που κατοικούσαν στην περιοχή αυτή πριν από περισσότερα από 4.200 χρόνια. Λίγα ήταν γνωστά για τον πολιτισμό και είχε χαθεί σχεδόν εντελώς από τον χρόνο μέχρι που ήρθε πάλι στο φως, το 1920. Πιστεύεται ότι ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού, όπως και η Μεσοποταμία, αποτελείτο από δεκάδες ανεξάρτητες πόλεις-κράτη που συχνά εμπορεύονταν, αλλά και πολεμούσαν μεταξύ τους για τον έλεγχο των πόρων και της καλλιεργήσιμης γης.
Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι πιθανότατα ήταν μια μαζική ξηρασία που προκάλεσε την πτώση του πολιτισμού της Κοιλάδας του Ινδού. Η μαζική πείνα θα οδηγούσε σε απότομη μείωση του πληθυσμού και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή των κατοίκων των πόλεων προς την ύπαιθρο σε αναζήτηση τροφής. Οι άνθρωποι της Κοιλάδας του Ινδού ανέπτυξαν τη δική τους γραπτή γλώσσα, η οποία όμως δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί μέχρι σήμερα. Αν αυτή η γλώσσα γίνει ποτέ πλήρως κατανοητή, ίσως βοηθήσει να εξηγηθεί τι συνέβη σε αυτούς τους ανθρώπους πριν από τόσα χρόνια.
Οι Ινδιάνοι του Μισισιπή
Βρίσκεται στο σημερινό Κόλινσβιλ του Ιλινόις και τα ταπεινά απομεινάρια μιας κάποτε μεγάλης, προκολομβιανής πόλης, είναι ανοιχτά για τους τουρίστες που μπορούν να τα επισκεφθούν και να τα εξερευνήσουν. Το μόνο πράγμα που έχει απομείνει από την Cahokia, πόλη που χτίστηκε από μια ιθαγενή φυλή που ανήκε στην ομάδα πολιτισμού Mississippian, είναι μια χούφτα μεγάλων χωμάτινων τύμβων, που κάποτε φιλοξενούσαν χιλιάδες ανθρώπους.
Η Καχόκια δημιουργήθηκε αρχικά ως μια συλλογή από μικρά χωριά, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε μεγάλη πόλη το 1050 μ.Χ. Ήταν τόσο μεγάλη, που θα μπορούσε να συναγωνιστεί πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι. Η Καχόκια και οι κάτοικοί της θα παρέμεναν ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς στην αμερικανική ήπειρο μέχρι το 1250 μ.Χ. περίπου, οπότε η πόλη είτε καταστράφηκε είτε εγκαταλείφθηκε εντελώς. Χωρίς γραπτές καταγραφές και με ελάχιστα αρχαιολογικά στοιχεία για το τι μπορεί να προκάλεσε αυτή την ξαφνική κατάρρευση, είναι απίθανο οι ειδικοί να μάθουν ποτέ πραγματικά τι συνέβη σε αυτή την κάποτε μεγάλη πόλη. Οι δημοφιλείς θεωρίες κυμαίνονται από φυσικές καταστροφές έως καταστροφικούς πολέμους με τις κοντινές φυλές. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα.
Οι Ανασάζι
Μια άλλη κοινωνία που ευδοκίμησε στην προκολομβιανή Βόρεια Αμερική ήταν οι μυστηριώδεις Anasazi. Προερχόμενοι από το σημερινό νοτιοδυτικό τμήμα της Αμερικής, οι Ανασάζι θεωρούνται παρόμοιοι με τους Ολμέκους της Κεντρικής Αμερικής. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι Ανασάζι λειτούργησαν ως ένα είδος “μητρικού πολιτισμού” για άλλες ιθαγενείς φυλές που ήρθαν μετά από αυτούς, όπως οι Πουέμπλο και οι Χόπι. Οι Ανασάζι πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά γύρω από τη Γιούτα γύρω στο 1500 π.Χ. Έχτισαν εκπληκτικά πολύπλοκα και εντυπωσιακά οικιστικά συγκροτήματα στις πλευρές των βράχων και των βουνών. Ορισμένες από αυτές τις κατασκευές μπορούσαν να στεγάσουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα.
Αυτού του είδους τα κτίρια άρχισαν να αλλάζουν κάποια στιγμή στα μέσα του 13ου αιώνα μ.Χ. Αντί να είναι εύκολα προσβάσιμα και χαμηλά στο έδαφος, αυτά τα νέα χωριά χτίστηκαν πολύ ψηλότερα σε λόφους και σε άλλους βραχώδεις σχηματισμούς. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Ανασάζι κατασκεύαζαν νέους οικισμούς, δίνοντας προτεραιότητα στην καλή άμυνα έναντι της ευκολίας σε καθημερινά πρακτικά θέματα. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ιστορικούς να υποθέσουν ότι οι Ανασάζι βρίσκονταν εν μέσω πολέμου ή κάποιου είδους φυσικής καταστροφής. Όπως και να έχει, οι Ανασάζι εξαφανίστηκαν από τα αρχεία, περίπου σε αυτό το σημείο και κανείς δεν ξέρει τι συνέβη.
Οι Καταλχεγιούκ
Αναμφισβήτητα ο αρχαιότερος μόνιμος ανθρώπινος οικισμός που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία. Το Çatalhöyük χτίστηκε πιθανώς για πρώτη φορά γύρω στο 6.500 π.Χ. Ο οικισμός πιθανότατα ξεκίνησε αρχικά ως μια μικρή ομάδα από καλύβες ή και χωριά, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να διαμορφώνεται σε αυτό που αργότερα θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια πρωτόγονη πόλη.
Πολλά από τα σπίτια και τα κτίρια στο Çatalhöyük συνδέονταν μεταξύ τους μέσω της στέγης και θα ήταν απίστευτα στενάχωρα και γεμάτα κόσμο. Το Çatalhöyük δεν είχε τίποτα που να θυμίζει δρόμους ή κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί δημόσιο κτίριο. Παρά την παντελή έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, στην ακμή του, εκτιμάται ότι είχε 8.000 κατοίκους. Γύρω στο 5650 π.Χ., το Çatalhöyük είτε εγκαταλείφθηκε εντελώς είτε υπέστη κάποιου είδους μαζική ερήμωση. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες ή σε φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί. Χωρίς ελπίδα να αποκαλυφθεί γραπτή καταγραφή, είναι απίθανο να μάθουμε ποτέ τι συνέβη.
Θωνίς – Ηράκλειον
Η αρχαία πόλη Θωνίς-Ηράκλειον, που βρίσκεται στη σημερινή Αίγυπτο, έπεσε στη Μεσόγειο Θάλασσα πριν από σχεδόν 1.200 χρόνια, κάτω από περίεργες συνθήκες. Οι μαρτυρίες από πρώτο χέρι δεν είναι ακριβώς σαφείς, αλλά είναι πιθανό ότι η πόλη έπεσε θύμα κάποιας πραγματικά αποκαλυπτικών διαστάσεων πλημμύρας που προκλήθηκε από μια σειρά καταστροφικών σεισμών. Οι ιστορικές καταγραφές αναφέρουν ότι το έδαφος έτρεμε έντονα και στη συνέχεια μετατράπηκε σε λάσπη. Μέχρι το τέλος αυτού του φρικτού γεγονότος, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είχε καταληφθεί από τη θάλασσα. Για αιώνες, πολλοί ιστορικοί πίστευαν ότι οι αναφορές αυτές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τοπικούς θρύλους ή υπερβολικούς μύθους.
Μόνο το 2000 μια ομάδα δυτών αποφάσισε να ερευνήσει μόνη της και τελικά εντόπισε τη χαμένη πόλη. Έχουν ανασυρθεί αμέτρητα αντικείμενα τόσο από την ελληνική, τη ρωμαϊκή όσο και από την αρχαία αιγυπτιακή εποχή που έζησε αυτή η πόλη και βρίσκονται σε εντυπωσιακή κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκονταν κάτω από το νερό για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Η βυθισμένη πόλη Θωνίς-Ηράκλειο εξακολουθεί να ερευνάται μέχρι σήμερα με την ελπίδα να βρεθούν περισσότερα στοιχεία για το τι μπορεί να συνέβη πραγματικά.
Το Ντερινκουγιού
Ανακαλύφθηκε στην ορεινή περιοχή της Καππαδοκίας, στην Τουρκία. Είναι υπόγεια πόλη το Derinkuyu και είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα του περασμένου αιώνα. Χτισμένη κάτω από τα βουνά, στην ακμή της, η πόλη πιστεύεται ότι είχε περισσότερους από 20.000 κατοίκους.
Το Ντερινκουγιού βρίσκεται πάνω από 85 μέτρα κάτω από τη γη και διαθέτει 18 διαφορετικά επίπεδα σηράγγων. Η ακριβής ημερομηνία για το πότε χτίστηκε για πρώτη φορά αυτή η πόλη δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρη, αλλά κάποιοι ιστορικοί υποψιάζονται ότι το Derinkuyu είναι χεττιτικής προέλευσης. Οι Χετταίοι ήταν ένας λαός της Εποχής του Χαλκού που ζούσε σε μεγάλο μέρος της χερσονήσου της Ανατολίας. Γνωστοί για την πολεμική τους κουλτούρα και τη γνώση του άρματος, οι Χετταίοι, όπως και πολλοί άλλοι πολιτισμοί, εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής κατάρρευσης της Εποχής του Χαλκού, μεταξύ του 1200 π.Χ. και του 1150 π.Χ..
Αν αυτή η θεωρία περί Χετταίων είναι σωστή, τότε είναι πιθανό πολλοί από τους αρχικούς κατοίκους της να έφυγαν, για να αναζητήσουν καταφύγιο από τον πόλεμο, την πείνα ή τις φυσικές καταστροφές. Άλλες αντίθετες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το Derinkuyu χτίστηκε ως απάντηση στην κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού και προοριζόταν ως ένα είδος πρωτόγονου καταφυγίου από αυτό που δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από ένα αποκαλυπτικών διαστάσεων γεγονός για αυτούς τους ανθρώπους.
Επίλογος
Δυστυχώς, η πραγματική μοίρα αυτών των πολιτισμών, οικισμών και λαών θα παραμείνει πιθανότατα ένα μυστήριο για αρκετό καιρό. Λόγω της έλλειψης γραπτών αρχείων, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι ιστορικοί είναι να διατυπώνουν τεκμηριωμένες εικασίες για το τι μπορεί να συνέβη πραγματικά. Είναι μεγάλο το μέρος της ανθρώπινης ιστορίας που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Η αποκάλυψή του γίνεται μόνο με τους ρυθμούς που κινείται η αρχαιολογία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να ελπίζουμε ότι θα γίνουν κι άλλες ανακαλύψεις που θα μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου