Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Νοεμβρίου 09, 2023

Πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε σχεδόν 140 εκατομμύρια δολάρια

Ο πίνακας “Femme à la montre” του Πάμπλο Πικάσο πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 139,9 εκατ. δολαρίων. Είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για έργα του ζωγράφου.
 Πίνακας του ιστορικού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έναντι τιμήματος 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων, την Τετάρτη (8/11). Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του δημιουργού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από πενήντα χρόνια, στις 8 Απριλίου του 1973.



Το έργο του Πικάσο είναι ελαιογραφία σε καμβά υπό τον τίτλο Femme à la montre (Γυναίκα με ρολόι), που είχε φιλοτεχνήσει τον Αύγουστο του 1932, εμπνευσμένος από μια από τις μούσες και ερωμένες του, τη γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Η αξία του πίνακα εκτιμήθηκε πως ξεπερνούσε τα 120 εκατ. δολάρια.

Ανήκε στη βαθύπλουτη νεοϋορκέζα συλλέκτρια, Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία απεβίωσε νωρίτερα φέτος στα 102 της χρόνια. Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σαλόνι της εκλιπούσας στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, διευκρίνισε ο οίκος, ο οποίος προβλέπει η αξία των πωλήσεων της συλλογής έργων τέχνης της Λαντάου να ξεπεράσει συνολικά τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο –και την εποχή για πίνακα ζωγραφικής γενικά– ήταν τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για τον πίνακα Les femmes d’Alger — Version O («Γυναίκες του Αλγερίου — εκδοχή Ο»), τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.

Το ρεκόρ εκείνο όμως συνέτριψε το ποσό των 450 εκατ. δολαρίων που καταβλήθηκε το 2017 για την ελαιογραφία Salvator Mundi, έργο αποδιδόμενο στον Λεονάρντο ντα Βίντσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου