Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 12, 2023

Διαβήτης τύπου 2: Τα 2 συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης – Νέα έρευνα

Ερευνητές στην σχολή Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Urmia

ανακάλυψαν τα συμπληρώματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμη προσθήκη στο πρόγραμμα που ακολουθούν άτομα με διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.


Οφέλη του κουρκουμά και της Βιταμίνης D για την υγεία

Ο κουρκουμάς, ένα κοινό μπαχαρικό στην ασιατική κουζίνα, περιέχει κουρκουμινοειδή, τα οποία είναι δραστικές ουσίες που έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία.


Η βιταμίνη D, γνωστή για το ρόλο της στην υγεία των οστών, παράγεται από το σώμα μας όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ηλίου και βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα.

Και τα δύο θρεπτικά συστατικά έχουν αναγνωριστεί για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και την ικανότητά τους να υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη ασθενειών όπως ο καρκίνος.


Η έρευνα για την αρτηριακή πίεση

Ενώ γνωρίζουμε ότι ο κουρκουμάς με δραστική ουσία την κουρκουμίνη και η βιταμίνη D είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία, οι επιδράσεις τους συγκεκριμένα στην αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, δεν ήταν πλήρως κατανοητές μέχρι σήμερα.


Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 80 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, που ήταν υπό παρακολούθηση για διάστημα 12 εβδομάδων.


Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Ορισμένοι έλαβαν συμπληρώματα κουρκουμά, άλλοι βιταμίνης D, κάποιοι και τα δύο, και η τελευταία ομάδα ένα εικονικό φάρμακο. Η αρτηριακή τους πίεση μετρήθηκε πριν και μετά την περίοδο της δοκιμής.


Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνέβαλαν στη μείωση τόσο της συστολικής (μεγάλη) όσο και της διαστολικής (μικρή) αρτηριακής πίεσης.


Ο κουρκουμάς είχε πιο σημαντική επίδραση στη διαστολική πίεση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, ενώ η λήψη και των δύο μαζί βοήθησε στη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ο συνδυασμός φάνηκε να μειώνει την επίδραση της βιταμίνης D στη συστολική πίεση.


Τι σημαίνει αυτό για τη διαχείριση του διαβήτη

Η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να ωφεληθούν ενδεχομένως από την ενσωμάτωση του κουρκουμά και της βιταμίνης D στο πρόγραμμά τους.


Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων, καθώς οι δοσολογίες πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε ατόμου και οποιαδήποτε νέα θεραπεία πρέπει να συζητηθεί με γιατρό.


Ο ρόλος της διατροφής

Μια ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη. Το ελαιόλαδο και το μέλι, για παράδειγμα, φαίνονται να μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αντίστοιχα.


Μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση κουρκουμά μέσω πιάτων με βάση το κάρυ, ενώ μπορείτε να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης D εντάσσοντας στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια, αυγά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και χυμό πορτοκάλι.


Συμπέρασμα

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, η προσθήκη κουρκουμά και βιταμίνης D στη διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη στρατηγική για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.


Εξάλλου μερικές φορές, φυσικά συστατικά μπορούν να συνδυαστούν με παραδοσιακές θεραπείες για να βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση χρόνιων παθήσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου