Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 29, 2023

5 τρόποι να δείξεις στο ενήλικο παιδί σου την αγάπη σου

Όσοι έχουν μεγάλα παιδιά, κάποιες φορές και στην προσπάθειά τους να τα συμβουλεύσουν, πιθανόν κάνουν

σχόλια για τα οποία μετά μετανιώνουν.


Οι επιλογές του ενήλικου παιδιού τους είναι κάτι που αγχώνει τους γονείς καθώς δεν ξέρουν πώς να το βοηθήσουν.


Αν εκείνη τη στιγμή, όμως, παρορμητικά το κατακρίνεις ή βιαστείς να του δώσεις γρήγορες συμβουλές, αυτό που θα καταφέρεις είναι να το απομακρύνεις ή να μεγαλώσεις την απόσταση μεταξύ σας, επειδή εκείνο το πιθανότερο είναι ότι θα νιώσει ότι ο γονιός του δεν το αποδέχεται και δεν το στηρίζει.


Πώς λοιπόν μπορείς να επικοινωνήσεις καλύτερα με το ενήλικο παιδί σου;


1. Σκέψου πριν μιλήσεις


Αν είσαι θυμωμένος ή θυμωμένη πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου: αυτά που πρόκειται να πεις θα είναι πραγματικά ωφέλιμα για το παιδί σου; Θέλεις στα αλήθεια να το βοηθήσεις; Ή θέλεις απλά να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης; Ακόμη κι αν η σχέση με το παιδί σου είναι πολύ κοντινή, άκουσε πρώτα προσεκτικά ό,τι έχει να σου πει και μετά μίλησέ του.


2. Μη δίνεις συμβουλές όταν πραγματικά δεν χρειάζεται


Όταν το παιδί σου ήταν μικρό, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από σένα. Όσο μεγαλώνει όμως τα πράγματα αλλάζουν κι έτσι είναι το υγιές. Ανεξαρτητοποιείται όλο και περισσότερο και έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και προτιμήσεις. Πολλές συγκρούσεις λοιπόν μπορεί να προέλθουν από την ανάγκη σου να δώσεις συμβουλές ακόμα κι αν δεν έχει ζητηθεί η γνώμη σου. Ή μπορεί να επικρίνεις κάποιο αγαπημένο πρόσωπο του παιδιού σου π.χ. τον σύντροφό του ή τον κολλητό του φίλο, πληγώνοντάς όμως το ίδιο με αυτόν τον τρόπο. Επίσης το να διεκδικείς πολύ από το χρόνο του ενήλικου παιδιού σου ή να του παραπονιέσαι ότι δεν πάτε πλέον διακοπές μαζί, ενώ μπορεί να έχει τη δική του οικογένεια είναι κάτι που του δημιουργεί ενοχές και το βαραίνει.



3. Αντί να δίνεις συμβουλές κάνε ερωτήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον


Αντί να φωνάξεις συμβουλεύοντας το παιδί σου ή τονίζοντας τη γνώμη σου σαν να είναι η μόνη σωστή, προσπάθησε να ζητήσεις πληροφορίες για το αγαπημένο πρόσωπο του παιδιού σου ή για τη νέα δουλειά στην οποία έκανε αίτηση. Αντί να δώσεις οδηγίες για την συνέντευξη που πρόκειται να έχει, μπορείς να ρωτήσεις πρώτα: «Θα ήθελες κάποια συμβουλή ή νιώθεις καλά προετοιμασμένος για την συνέντευξη;». Αντί να εκφράσεις την αρνητική σου γνώμη για τον ή την σύντροφο του παιδιού σου, ζήτησέ του να σου τον περιγράψει μέσα από τα δικά του μάτια. Ίσως έτσι δεις κι εσύ διαφορετικά κάποια πράγματα.


4. Τήρησε μια διακριτική στάση


Λένε ότι οι σοφοί γονείς είναι οι ήσυχοι γονείς. Οι ανησυχίες για τα παιδιά σου δεν θα σταματήσουν ποτέ. Αντί όμως να τα κατακλύζεις με αυτές, διατήρησε μια διακριτική στάση και άφησέ τα να πράξουν όπως εκείνα επιθυμούν. Τα λάθη δεν γίνεται να τα αποφύγουν, αλλά έχουν να μάθουν τόσα πολλά από αυτά. Διατήρησε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και ότι έχεις κάνει όσα πρέπει όλα αυτά τα χρόνια ως γονιός.


5. Απολογίσου για τις λεκτικές σου παραβάσεις


Το να αγαπάς κάποιον σημαίνει ότι μπορείς να του ζητάς συγγνώμη όταν κάτι που είπες τον αναστάτωσε ή τον στεναχώρησε. Αντί λοιπόν να προβάλλεις δικαιολογίες του τύπου «Είμαι η μητέρα σου πρέπει να σου λέω τα πάντα» ζήτα απλά συγγνώμη – χρησιμοποιώντας την κατάλληλη γλώσσα – και εξήγησε πόσο λυπάσαι για το πώς εκφράστηκες όταν νιώθεις ότι έχεις ξεφύγει από τα όρια. Αυτό θα ανακουφίσει απίστευτα το παιδί σου και θα καταλάβει ότι έχετε μια σχέση σεβασμού και αγάπης. Αν δεν ζητήσεις συγγνώμη, αυτό που θα μεταφράσει από τη στάση σου είναι ότι δεν είναι αρκετά σημαντική η σχέση σας για να παραδεχτείς το λάθος σου, ότι δεν το σέβεσαι κι ότι θέλεις να του επιβληθείς. Ας μη μείνει λοιπόν μ’ αυτά τα λανθασμένα μηνύματα.


Οι συγκρούσεις με το ενήλικο παιδί σου είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ωστόσο ο τρόπος που θα τις επιλύσεις και το κατά πόσο θα ακούσεις ουσιαστικά αυτά που έχει εκείνο να σου πει θα συμβάλλει στην εγγύτητα και στην οικειότητα της σχέσης σας.


Από την Γεωργία Πουλημενέα, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχολόγος Υγείας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου