Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 16, 2023

Ο Μάης του '68, όπως τον έβλεπαν στην Κίνα του Μάο Τσετούνγκ...

  Νίκος Κλειτσίκας

«Μία ή δύο φορές ο νεαρός Λού με ρώτησε: "Είναι αλήθεια ότι στη Δύση τα κορίτσια έχουν...

μίνι φούστες και οι νέοι άνδρες έχουν μακριά μαλλιά όπως οι γυναίκες; Είναι αλήθεια ότι πολλοί παίρνουν ναρκωτικά;".
"Ναι είναι αλήθεια. Αλλά ίσως θα ήθελαν να έχουν άλλα ιδανικά, ίσως είναι απελπισμένοι. ξέρεις ότι πολλοί από αυτούς κοιτάζουν προς την Κίνα;..."
"Όχι, δεν είναι δυνατόν", θυμώνει ο Λού. "Πολλοί από αυτούς τους νέους είναι ένα όχημα για να διεισδύσει η ιδεολογία της αστικής τάξης στις μάζες, η μάσκα (ο φερετζές) που καλύπτεται η ιδεολογία της αστικής τάξης. Όπως εκείνοι οι Beatles που παίζουν και κάνουν τα παιδιά να πέφτουν σε υστερία..."
Εξηγώ στον Λού για την αγωνία πολλών νέων στις καταναλωτικές κοινωνίες. Με κοιτάζει ερωτηματικά. Δεν το λέει, αλλά η ερώτησή του είναι σίγουρα η εξής: γιατί δεν κάνουν επανάσταση, λοιπόν;
»

Μαρία Αντονιέττα Ματσιόκι"Από την Κίνα - Μετά την πολιτιστική επανάσταση" (Dalla Cina, Dopo la rivoluzione culturale), Feltrinelli, Μιλάνο 1971, σελ. 118.

Μαρία Αντονιέττα Ματσιόκι (1922-2007), Ιταλίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός (βουλευτής κι ευρωβουλευτής με το Κομουνιστικό Κόμμα και το Ριζοσπαστικό)...

«Αν ένας άνθρωπος, που δεν έχει μέσα του κουλτούρα, πολιτική συνείδηση, παιδεία εξεγερθεί, δεν θα γίνει ποτέ επαναστάτης.
Θα παραμείνει πάντα εξεγερμένος αγανακτισμένος.
Μόνον όποιος διαθέτει κουλτούρα γνωρίζει που θέλει να φθάσει και τι σημαίνει επανάσταση.
Ο άνθρωπος που παραμένει στην κατάσταση του εξεγερμένου είναι όπως ένα άδειο σακί. Όταν στη διάρκεια της επανάστασης φυσάει ο άνεμος, αυτός φουσκώνει και εμφανίζεται επαναστάτης. Αλλά, όταν βρέχει και βρέχει συχνά στην επανάσταση, εκείνο το άδειο σακί μουσκεύει, το βρίσκεις καταγής στα πόδια σου.
Δεν θα μπορέσετε ποτέ να κάνετε επανάσταση χωρίς επαναστάτες.
Όμως, προσοχή στους αγανακτισμένους. Σε κάνουν να σκοντάφτεις κι είναι οι πρώτοι που καταστρέφουν την επανάσταση»
Μάο Τσετούνγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου