«Η προσωπική ελευθερία μας δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν. Μόνο καλό μπορεί να φέρει»
Ο Γιώργος Καπουτζίδης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Parallaxi», μεταξύ άλλων μίλησε για το πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να δεχτεί κάποια πράγματα, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών.
Ξεκάθαρος στη διατύπωσή του είπε την άποψη του ολοκληρωμένα: «Η κοινωνία δεν είναι ένας άνθρωπος. Η κοινωνία μας είναι 11 εκατομμύρια άνθρωποι και μέσα σε αυτούς θα βρεις και ομοφοβικούς, θα βρεις και ρατσιστές και φασίστες. Και άμα δεν το παραδεχτείς, έχεις πρόβλημα.
Όπως επίσης θα βρεις ανθρώπους που πραγματικά έχουν εξελιχθεί, έχουν προοδεύσει, έχουν κάτσει και έχουν διαβάσει, ενώ άλλοι αρνούνται να εξελιχθούν, αρνούνται να διαβάσουν, αρνούνται να προοδεύσουν. Θα συναντήσεις ανθρώπους που έχουν προχωρήσει πάρα πολύ στη ζωή τους και που αισθάνονται εξαιρετικά πιεσμένοι και καταπιεσμένοι επειδή κάποιοι άλλοι μέσα στην κοινωνία αρνούνται να προοδεύσουν. Καλό λοιπόν είναι να μη λέμε τι είναι η κοινωνία. Δεν είναι μόνο αυτό ή μόνο εκείνο. Αυτά είναι γενικότητες.»
«Τα δικαιώματα θα εξαρτηθούν από το αν είναι ο άλλος έτοιμος ή δεν είναι; Είμαστε με τα καλά μας;»
«Όπως έχω υποχρεώσεις στο 100%, πρέπει να έχω και τα ίδια δικαιώματα»
Τι λέει για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες
Συνέχισε την τοποθέτησή του μιλώντας συγκεκριμένα για το τι συμβαίνει και στην Ελλάδα: «Αυτή τη στιγμή γίνεται μία συζήτηση για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες και τα παιδιά αυτών των οικογενειών, τα οποία ζουν με λιγότερα δικαιώματα και εμείς κάνουμε συζητήσεις αν η κοινωνία είναι έτοιμη για αυτά τα παιδιά.
Να σου πω ότι δεν ενδιαφέρονται αυτά τα παιδιά αν η κοινωνία είναι έτοιμη. Ζητούμενο σε αυτή τη συζήτηση δεν είναι αν η κοινωνία ετοιμαστεί. Το ζητούμενο είναι ότι αυτά τα παιδιά ζουν με λιγότερα δικαιώματα. Και αυτό πρέπει να λυθεί σήμερα.»
Και γίνεται ακόμη πιο αιχμηρός τονίζοντας: «Δεν μπορεί ένα παιδί 6 χρονών να καθίσει να του εξηγήσει κάποιος ότι ο λόγος που ο μπαμπάς του δεν μπορεί να το πάει στο νοσοκομείο ή δεν μπορεί να το πάρει από το σχολείο, είναι επειδή δεν είναι η κοινωνία έτοιμη.
Τι ηλίθιο επιχείρημα είναι αυτό. Πόσο βλάκας πρέπει να είναι κάποιος για να το επικαλεστεί. Τα δικαιώματα θα εξαρτηθούν από το αν είναι ο άλλος έτοιμος ή δεν είναι; Είμαστε με τα καλά μας; Τώρα πρέπει να τα έχω όλα, από τη στιγμή που ζω σε αυτή τη χώρα, πρέπει να τα έχω στο 100%. Όπως έχω υποχρεώσεις στο 100%, πρέπει να έχω και τα ίδια δικαιώματα. Αν ο άλλος δεν ετοιμάστηκε μου είναι παντελώς αδιάφορο. Δεν είναι θέματα για διαπραγμάτευση. Και δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση μπορούν να τα διαχειριστούν αυτοί που βγαίνουν και μιλάνε για αυτά τα θέματα.»
«Καλό λοιπόν είναι να μη λέμε τι είναι η κοινωνία. Δεν είναι μόνο αυτό ή μόνο εκείνο»
«Ο υπερσυντηρητισμός που προσπαθεί να έρθει τώρα, στην ουσία, ο μόνος στόχος που έχει, είναι να μας στερεί την ελευθερία»
Αυστηρός απέναντι στην ανοησία και την αμορφωσιά
Για τα όσα γράφονται στα social media ή λέγονται κατά καιρούς σε εκπομπές, τον έχουν ενοχλήσει τα σχόλια κάποιες φορές και υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πολύ ωραίο να σχολιάζουμε τον έναν και τον άλλον. Είναι ωραίο να εστιάσουμε στη ζωή μας, να την φροντίσουμε, να κοιτάξουμε την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους έρωτές μας και όχι να ασχολούμαστε με τις ζωές των αλλωνών. Αυτή τη στιγμή λοιπόν αν κάποιος ασχολείται με τη ζωή, τους έρωτες μου και τους χωρισμούς μου δεν με ενοχλεί καθόλου. Δεν το αντιλαμβάνομαι. Δεν με αγγίζει.»
Μάλιστα ο ίδιος τονίζει ότι ως δημιουργός στη σειρά «Σέρρες» ήταν πολύ ξεκάθαρος και πολύ αυστηρός απέναντι στην ανοησία, στην βλακεία, στην αμορφωσιά, στο μίσος που μπορεί να έχει κάποιος.
Πόσο σημαντική είναι η ελευθερία όλων
Στην ερώτηση για το τι θέλει ο Γιώργος Καπουτζίδης να πάρει ο κόσμος, φεύγοντας από την παράσταση του «Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του», απαντάει με ενάργεια: «Θέλω ο κόσμος να καταλαβαίνει πόσο όμορφο πράγμα είναι η ελευθερία μας και να μην επιτρέπει σε κανέναν να του την στερεί. Κι αυτός ο υπερσυντηρητισμός που προσπαθεί να έρθει τώρα, στην ουσία, ο μόνος στόχος που έχει είναι να μας στερεί την ελευθερία.
Κι αν δε βλέπω τηλεόραση και εκπομπές, είναι γιατί είναι κατά της ελευθερίας των ανθρώπων. Είναι σημαντική η ελευθερία μας. Εδώ λοιπόν, είναι μία ιστορία με αληθινούς ανθρώπους, υπαρκτούς, που μας μοιάζουν, που μοιάζουν στους φίλους μας. Η προσωπική ελευθερία μας δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν. Μόνο καλό μπορεί να φέρει. Οπότε, δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για να χωρίσετε, είναι ένα έργο για να φύγετε ελεύθεροι και να περάσετε το βράδυ με φίλους. Νομίζω ανοίγουν πολύ ωραίες συζητήσεις μετά την παράσταση.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου