Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 12, 2023

Καπετάν Νικόλας ο ασύλληπτος: Ο Έλληνας «Τζακ Σπάροου», τελευταίος πειρατής της Αυστραλίας


Το όνομα του «Καπετάν Νικόλα» έχει γίνει θρύλος στην Αυστραλία όπως

άλλωστε και όλων των εξόριστων Ελλήνων που τα ταραγμένα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης συλλαμβάνονταν για πειρατεία και στέλνονταν με συνοπτικές διαδικασίες στη... Νέα Ουαλία. Τα χρόνια μεταξύ 1810 και 1830 η Μεσόγειος και ειδικά το Αιγαίο «έβραζε» από πολεμικές συρράξεις και άναρχα γεγονότα. Πολλοί Ελληνες έκαναν αγώνα υπέρ της πατρίδας και για την εξοικονόμηση πόρων ώστε να υποστηριχτεί η αγορά πολεμικών υλικών. Οταν συλλαμβάνονταν όμως θεωρούνταν πειρατές, καταδικάζονταν και εξορίζονταν στην Αυστραλία. Μάλιστα όταν συστάθηκε η πρώτη κυβέρνηση ένα από τα αιτήματα της προς τους Άγγλους ήταν η επιστροφή των εξορισθέντων Ελλήνων. Όμως ελάχιστοι κατάφεραν να γυρίσουν.


Το πλοίο που τους μετέφερε στην Αυστραλία


Τα ελληνικά πληρώματα από τη Μάνη, την Κρήτη, την Ύδρα, την Αλόννησο και άλλα νησιά πλατσικολογούσαν τα εμπορικά πλοία των Οθωμανών, των Αιγυπτίων και ενίοτε των Άγγλων οι οποίοι είχαν εξοργιστεί μετά από μία σειρά σοβαρών περιστατικών. Το βρετανικό πλοίο «Norfolk», κατασκευασμένο το 1804, μετέφερε τους Έλληνες κρατούμενους στην Αυστραλία. Το ιστιοφόρο χρησιμοποιήθηκε από το 1825 και για 12 χρόνια σε μεταφορές κρατουμένων και επιβατών από την Αγγλία στην Αυστραλία και στα αμπάρια του επικρατούσαν άθλιες συνθήκες.


Αλοννήσιος Δρακιώτης

Το 1812 καταδικάστηκε για πειρατεία ο Νικόλαος Δρακιώτης από την Αλόννησο και στάλθηκε εξορία στην Αυστραλία. Ηταν μέλος πληρώματος ενός ελληνικού πλοίου που ξεκίνησε από τη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας σιτηρά, με προορισμό τη Γαλλία του Βοναπάρτη και την Ισπανία. Όποιος έσπαζε το εμπάργκο των Βρετανών, θα μπορούσε να βγάλει τεράστια κέρδη. Από ένα ταξίδι μπορούσες να γίνεις πολύ πλούσιος. Μία επιστολή του Δρακιώτη στην οικογένειά του, στην οποία περιέγραφε την περιπέτειά του στην Αυστραλία έφτασε στα χέρια του Κώστα Μαυρίκη, ο οποίος εξέδωσε την τριλογία «Η Διαφυγή».


Άδικη σύλληψη και εξορία

Επίσης ο Υδραίος καπετάνιος Δαμιανός Γκίκας, που φέρεται να είχε συλληφθεί άδικα από ένα αγγλικό πλοίο για πειρατεία και καταδικάστηκε σε εξορία στο Σίδνεϊ. Ο Γιώργος Παππάς, βρέθηκε το 1814 σε αυστραλιανό έδαφος ως μέλος βρετανικού πληρώματος εποικισμού, παντρεύτηκε μια ιθαγενή (Αβορίγινα) και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σίδνεϊ.


Εξορία 7 Έλληνες


Στις 29 Αυγούστου 1929 έφτασαν στην Αυστραλία επτά Έλληνες που είχαν καταδικαστεί πως κούρσεψαν με πιστόλια και γιαταγάνια το βρετανικό εμπορικό μπρίκι «Αλκηστη», που έπλεε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Πρόεδρος του δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 1828, στη βρετανική τότε Μάλτα, ήταν ο ίδιος ο Κόδρινγκτον, ο οποίος με έγγραφά του τόσο προς την αγγλική όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση ζητούσε αυστηρότερα μέτρα και ποινές για την πάταξη της πειρατείας. Η ποινή του θανάτου μετατράπηκε σε ισόβια εξορία για τους τρεις (Αντώνης Μανώλης, Δαμιανός Νίνης και Γιώργης Βασιλάκης) και σε 14 χρόνια εξορίας για τους υπόλοιπους και στάλθηκαν στην Αυστραλία. 



Ιστιοφόρο της εποχής


Ο τρομερός Έλληνας πειρατής



Παρότι για όλους τους προαναφερόμενους γνωρίζουμε πως δεν ενεπλάκησαν με παράνομες δραστηριότητες εντούτοις υπήρχε και ένας Έλληνα πειρατής που κατάφερε να αποκτήσει την πιο τρομερή πειρατική φήμη.
Ο Νικόλας ξεγελούσε τους πάντες



Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων της Αυστραλίας που συχνά πυκνά έκαναν αναφορές για το θέμα υπήρχε ένας Έλληνας που για χρόνια τρομοκρατούσε τις κυβερνήσεις της χώρας, ξεγελούσε το ναυτικό και είχε αποκτήσει τη φήμη του «ασύλληπτου βασιλιά των πειρατών» ήταν ο Έλληνας Νικόλας ο οποίος δρούσε στη θάλασσα των Κοραλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας.




Καπετάν Νικόλας ο ασύλληπτος: Ο Έλληνας «Τζακ Σπάροου» τελευταίος πειρατής της Αυστραλίας


Από σκλάβους και μαργαριτάρια



Ο κάπτεν Νικόλας εμπορευόταν τα πάντα. Από τους σκλάβους, τα υλικά που πλιατσικολογούσε από τα πλοία μέχρι τα μαργαριτάρια τα οποία μάζευε μόνος του κάνοντας βουτιές με σκάφανδρο.
Ξεγέλασε το Πολεμικό Ναυτικό



Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε αποφασίσει πολλές φορές να θέσει τέλος στη δραστηριότητα του Έλληνα πειρατή. Μάλιστα έστειλε κανονιοφόρο για να συλλάβει τον Έλληνα πειρατή ο οποίος επιμελώς είχε κρύψει την ταυτότητα του σε τέτοιο βαθμό που οι αντίπαλοι του δεν γνώριζαν τα χαρακτηριστικά του. Η κανονιοφόρος αναζητώντας τον Νικόλα πλάγιασε μία μικρή σκούνα και αναζητούσε πληροφορίες. Ο καπετάνιος της σκούνας δέχτηκε με χαρά να οδηγήσει τους ναύτες στο λημέρι του Νικόλα. Τους πήγε σε ένα μικρό νησί όπου όλοι αναζητούσαν τον Έλληνα πειρατή. Αφού έψαξαν όλο το νησί τελικά δε βρήκαν τίποτα και έτσι ο καπετάνιος και το πλήρωμα της κανονιοφόρου έφυγαν άπρακτοί και γύρισαν στο Σίδνεϊ. Εκεί ο καπετάνιος της κανονιοφόρου ενημερώθηκε πως ο κατετάνιος της σκούνας ήταν ο Νικόλας και ασύλληπτος.




Ξεγέλασε τον καπετάνιο και το πλήρωμα της κανονιοφόρου της Αυστραλίας


Τους εκμεταλεύονταν και πήγαν να τον εξοντώσουν



Σε ένα άλλο περιστατικό και ίσως το πιο σοβαρό στην... καριέρα του πειρατή Νικόλα το περιστατικό με το πλήρωμα του. Αποτελούνταν από ντόπιους ιθαγενείς τους οποίους και εκμεταλεύονταν. Δεν τους πλήρωνε, τους έλεγε ψέμματα και τους ταλαιπωρούσε με αποτέλεσμα οι ιθαγενείς να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να τον εξοντώσουν. Αυτό έγινε την ημέρα που Έλληνας πειρατής κατέβηκε με σκάφανδρο για να μαζέψει μαργαριτάρια. Το πλήρωμα του αποφάσισε να τον εκδικηθεί και όταν καταδύθηκε του έκλεισαν τον αέρα στη σωλήνα που είχε και ανέπνεε. Ο Νικόλας ζητούσε βοήθεια αλλά οι ιθαγενείς δεν έκαναν τίποτα για να σωθεί και επί πλέον μπήκαν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του και τον λήστεψαν.
Αναδύθηκε χωρίς προβλήματα



Τελικά ο Νικόλας με υπερπροστάθεια των χεριών του έβγαλε το σκάφανδρο και όλο τον εξοπλισμό και αναδύθηκε. Πέρασε απαρατήρητος από το πλήρωμα και κάθισε στο τιμόνι του πλοίου. Όλοι πάγωσαν μόλις τον είδαν αλλά ήταν αργά για αυτούς διότι τους αποκεφάλισε όλους. Αφού γλίτωσε από το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας και τους ιθαγενείς ο Νικόλας προσβλήθηκε από πυρετό και πέθανε. Τον βρήκαν μετά από καιρό έξω από την πόρτα του σπιτιού που ουσιαστικά ήταν το κρυσφύγετο του. «Έτσι ο πυρετός επέτυχεν ότι δεν είχε καταφέρει το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας. Ό Έλλην πειρατής, ο τελευταίος πειρατής της Αυστραλίας λύγισε μόνο από τον κίτρινο πυρετό», έγραφε η «Ακρόπολις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου