Όταν προσπαθoύμε να χάσουμε βάρος, έχει σημασία να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να αλλάξουμε ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών μας συνηθειών.
Εκτός από τη δημιουργία θερμιδικού ελλείμματος - μιας πρακτικής που προστάζει οι θερμίδες που καίμε μέσα στην ημέρα να είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε -, τον έλεγχο των μερίδων και την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, θα πρέπει να γνωρίζουμε και ποιες τροφές απαιτεί ο οργανισμός σε αυτή τη δύσκολη μετάβαση.
Εάν τρώμε αβοκάντο, για παράδειγμα, πιθανότατα αναρωτιόμαστε αν αυτό πράγματι μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Η Λώρα Μπουράκ, ιδρύτρια του GetNaked® Nutrition και συγγραφέας του Slim Down with Smoothies, απαντά σε αυτήν ακριβώς την ερώτηση.
Μπορεί η κατανάλωση αβοκάντο να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;
Το αβοκάντο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει εξαιρετική προσθήκη σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Οι ιδιότητες του αβοκάντο που το καθιστούν ένα κι ένα για το αδυνάτισμα
1. Είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά και φυτικές ίνες
Σύμφωνα με την Μπουράκ το συγκεκριμένο φρούτο αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών και φυτικών ινών.
Μαζί, οι φυτικές ίνες και τα «καλά» λιπαρά δημιουργούν έναν άπαιχτο συνδυασμό που σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνει την πέψη και μας κρατά μακριά από λιγούρες και θερμιδογόνα ξεσπάσματα στο ψυγείο.
2. Περιορίζει τις λιγούρες
Τρώγοντας αβοκάντο, δεν θα καταλήξουμε να ψάχνουμε μέσα στη νύχτα για επεξεργασμένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Κι αυτό γιατί η προσθήκη μικρών ποσοτήτων αβοκάντο σε ένα-δύο γεύματα ημερησίως, μας χορταίνει, μας ικανοποιεί θερμιδικά και αφήνει λιγότερο χώρο στα ανθυγιεινά έτοιμα προϊόντα να τρυπώσουν στο ισορροπημένο διατροφικό μας πλάνο.
Και για να μην γελιόμαστε, αυτά τα «τσιμπολογήματα» με τα αλμυρά τσιπς και τις λαχταριστές σοκολάτες είναι που εκτοξεύουν το νούμερο στη ζυγαριά, δίχως καν να το παίρνουμε είδηση.
3. To λέει και η έρευνα
Δεκάδες έρευνες επιβεβαιώνουν πόσο ωφέλιμο είναι το αβοκάντο για όσους επιδιώκουμε να χάσουμε βάρος και να αποκτήσουμε καλίγραμμο σώμα και φυσική κατάσταση.
Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή, τα άτομα που είχαν ενσωματώσει το αβοκάντο στο διατροφολόγιο τους είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και πιο στενή μέση από εκείνα που δεν κατανάλωναν αβοκάντο.
Επιπλέον, δεδομένα από τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με δείγμα υπέρβαρους ενήλικες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση μισού αβοκάντο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος συνδέθηκε με μεγαλύτερο κορεσμό και μειωμένη επιθυμία για φαγητό έως και πέντε ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου