Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 12, 2023

Η επιστήμη μίλησε: Ο πραγματικός ρόλος που οι άνθρωποι δεν παντρεύονται πια

Ο γάμος γίνεται λιγότερο δημοφιλής όσο περνούν τα χρόνια

Στις ημέρες μας οι περισσότεροι προτιμούν την ελεύθερη σχέση ή τη συμβίωση, με αποτέλεσμα να τελούνται όλο και λιγότερα μυστήρια γάμου.

Η Λέκτορας Φυσικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Clarissa Sawyer, η οποία διδάσκει ψυχολογία φύλου και ανάπτυξη και γήρανση ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο Bentley, λέει ότι η τάση της απόρριψης του γάμου κυρίως στους Millenials- έχει ρίζες στην εκπαίδευση.


«Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο παντρεύονται αργότερα και μέρος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες μορφώνονται περισσότερο και επενδύουν στην καριέρα τους», λέει η Sawyer, σημειώνοντας ένα προβάδισμα στην αναλογία των γυναικών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση προς τους άνδρες με μόρφωση στο κολέγιο. «Έχουν επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα στο κολέγιο, έτσι βρίσκουν δουλειά και καθυστερούν τον γάμο - αν όχι τον απορρίπτουν εντελώς».



Πέρα από το φύλο, ένα δίπλωμα κολεγίου δεν αντικαθιστά απαραίτητα ένα πιστοποιητικό γάμου. Η Sawyer ανέφερε ότι οι Millennials με πτυχίο ή μεταπτυχιακό παντρεύονται με υψηλότερο ρυθμό από εκείνους με λιγότερη εκπαίδευση, αλλά ζουν χωρίς παιδιά.


Ως γονέας ενός Millennial, η Sawyer βλέπει τις τάσεις μέσα στην οικογένειά της: Ο 31χρονος γιος της και η επί επτά χρόνια σύντροφός του δεν είναι παντρεμένοι και δε σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά.


H Sawyer πιστεύει ότι πολλοί Millennials διστάζουν να παντρευτούν λόγω της απειλής του διαζυγίου. «Το να παντρευτείς συχνά εκλαμβάνεται ως κίνδυνος, έτσι οι Millennials τείνουν να συγκατοικούν και να σταθεροποιούνται οικονομικά πριν προχωρήσουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου