Σε θερμούς τόνους, αν και η αμηχανία ήταν εμφανής, ολοκληρώθηκε η πρώτη μετά την διάσπαση Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ. Στην τοποθέτηση του προέδρου και άλλων μελών του οργάνου, αποτυπώθηκε πνεύμα συντροφικότητας, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναιρέθηκε και μάλιστα ανορθόδοξα.
Η εισήγηση του προέδρου ήταν και η επιβεβαίωση της προηγούμενης πρότασής του. Δηλαδή, διεξαγωγή Συνεδρίου «στην ώρα του» με περιφερειακά συνέδρια που θα προηγηθούν. Ο δε αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, επεσήμανε ότι εκτιμά πως οι αποχωρήσεις «δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη» και πως δεν αποχωρούν «πάνω από πέντε μέλη από τις νομαρχιακές επιτροπές». Μια εκτίμηση που δεν συμμερίστηκε η γραμματέας, Ράνια Σβίγκου.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις μερικές μέρες μετά τη διάσπαση, οι αποχωρήσεις ξεπερνούν, με πρόχειρους υπολογισμούς, ήδη τις 1000, με την Ροδόπη να προηγείται με μια ομαδική αποχώρηση πάνω από 600 μελών, που άφησε τη Νομαρχιακή Επιτροπή να έχει απομείνει με μόλις τρία μέλη!
Αποχώρηση Κασσελάκη
Παρά την σχετική σύμπνοια, η Πολιτική Γραμματεία δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί σε καλό κλίμα. Πηγές αναφέρουν πως η ένταση ξεκίνησε όταν ο Σωκράτης Φάμελλος ασκώντας κριτική στον Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος είχε γράψει σε άρθρο του ότι η διάσπαση δεν έγινε για πολιτικούς λόγους, καθώς οι «διαφωνούντες ένιωσαν να χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους».
Μάλιστα αναφέρθηκε στους βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης ως «μουσουλμάνους βουλευτές», υιοθετώντας εμμέσως την προεκλογική προπαγάνδα της ΝΔ περί… υποψηφίων του τουρκικού προξενείου. Αποκάλεσε, δε, «δεκανίκια της κυβέρνησης» τους αποχωρήσαντες, οι οποίοι αποκαλούνται… αποστάτες ακόμη και από τους πιο στενούς -επί του διαδικτύου- συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.
Μετά πήρε τον λόγο ο Διονύσης Τεμπονέρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή ήταν η στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε χωρίς να πει τίποτα και αποχώρησε. Ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε να ενημερωθούν αν ο πρόεδρος έχει φύγει από τη συνεδρίαση ή αν θα επιστρέψει και κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Γιώργος Βασιλειάδης ενημέρωσε πως «ο πρόεδρος έφυγε».
Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Φλαμπουράρης αρνήθηκαν να τοποθετηθούν
Ως αντίδραση στο πρωτοφανές περιστατικό, το οποίο κρίθηκε ως απαξιωτικό, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη σειρά των ομιλητών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποχώρηση Κασσελάκη παρομοιάστηκε με την -αντίστοιχης κίνησης, αλλά μικρότερης πολιτικής σημασίας- ξαφνική του αποχώρηση από την παρουσίαση του βιβλίου του κου Κοντιάδη.
Μάλιστα, το συμπέρασμα ήταν πως «πλέον δεν αντέχει καμία κριτική», κάτι που, όμως, είχε επισημανθεί και προ διάσπασης, όταν υπήρξαν αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση Κασσελάκη «να εξαιρούνται από τα ψηφοδέλτια οι υπονομευτές», κάτι που χαρακτηρίστηκε ως λογοκρισία. Ένα ερώτημα που συμπερασματικά προκύπτει και μετά το διαδικτυακό πυρ ομαδόν προς τον Διονύση Τεμπονέρα, είναι τι προτίθεται να κάνει εφεξής. Φαίνεται πως η στρατηγική Κασσελάκη, είναι η απομόνωση και η απαξίωση όσων του ασκούν κάποια κριτική, ειδικά μετά την αποχώρησή του
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου