Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 16, 2023

Μυστήρια της φύσης: Τι κρύβεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα;


Ο υποθαλάσσιος ποταμός της Μαύρης Θάλασσας βρέθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λιντς την 1η Αυγούστου 2010.


Ανακάλυψαν ότι ο ποταμός είναι ένα κανάλι αλμυρού νερού που ρέει σε μεγάλο βαθμό κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και διέρχεται από Στενό του Βοσπόρου. Μια τέτοια ανακάλυψη επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών τω
ν καναλιών όπως αυτό που εκτείνεται από τις εκβολές του Αμαζονίου στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Αν και ο υποθαλάσσιος ποταμός της Μαύρης Θάλασσας είναι μικρότερος από αυτόν του Αμαζονίου, είναι ο πρώτος του είδους του στον κόσμο. Τα υποθαλάσσια ποτάμια μπορούν να εξερευνηθούν μόνο μέσω ενός εξειδικευμένου υποβρύχιου οχήματος λόγω του απρόβλεπτου και της ισχύος τους.
Αν και ο υποθαλάσσιος ποταμός της Μαύρης Θάλασσας είναι μικρότερος από αυτόν του Αμαζονίου, είναι ο πρώτος του είδους του στον κόσμο. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ποταμός έχει μήκος 60 χλμ, πλάτος 97 χλμ και βάθος 35 μέτρα. Η ταχύτητα με την οποία ρέει είναι 6,5 χλμ. την ώρα και μεταφέρει 22.000 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 10 φορές περισσότερο νερό από τον Ρήνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα είχε καταταγεί ως ο 6ος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο αν ήταν επιφανειακός ποταμός.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα είχε καταταγεί ως ο 6ος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο αν ήταν επιφανειακός ποταμός.

Ο υποθαλάσσιος ποταμός της Μαύρης Θάλασσας περιέχει επίσης τα συνήθη χαρακτηριστικά που έχουν τα επιφανειακά ποτάμια. Έχει καταρράκτες, πλημμυρικές πεδιάδες, όχθες ποταμών και ορμητικά νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου