Ο μεγαλύτερος αστέρας των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε αν απουσιάζει από τα αρχεία
Το FBI από το 1924 μέχρι και το 1972, ήταν το απόλυτο δημιούργημα του J. Edgar Hoover, ο οποίος παρέμεινε και διοικητής του όλα αυτά τα χρόνια. Η ομοσπονδιακή αστυνομία χτίστηκε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του παίρνοντας πολλά από τα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας του. Και παρόλο που κάποια πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα, κάποια άλλα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως τότε.
Ο Hoover ήταν ένας συντηρητικός άνθρωπος που στο πρόσωπο του μπορούσες να βρεις όλες τις προκαταλήψεις και τις παράνοιες της εποχής. Απολιτίκ φανερά, αλλά υποστηρικτής των Ρεπουμπλικάνων στα κρυφά, πολέμιος του κομμουνισμού και φαν του Μακαρθισμού, τόσο που ο πρόεδρος Truman πίστευε ότι ο Hoover διοικούσε το FBI σαν την Γκεστάπο. Σχεδόν κάθε δημόσιο πρόσωπο είχε φάκελο, το ίδιο και οι σταρ όπως ο Elvis Presley.
Όπως εξηγεί το Preslaw.info, ο Elvis δεν βρέθηκε ποτέ στο στόχαστρο επίσημης έρευνας. Άλλωστε είχε κάνει γνωστό ουκ ολίγες φορές στις αρχές, ότι είναι με το μέρος τους. Παρολ’ αυτά το όνομα του εμφανίζεται σε εκατοντάδες αρχεία, από το 1956 μέχρι και το 1980, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του.
Ο Elvis υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της αμερικανικής αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως φαίνεται και από το πρώτο αρχείο που εμφανίζεται στον φάκελο του από το 1972. Εκεί ένας συλλέκτης διακριτικών σημάτων (όπως αυτών που φοράνε οι αστυνομικοί στο στήθος) έστειλε έναν γράμμα στον Nixon λέγοντας του ότι ήταν και εκείνος «κολλημένος» με την αστυνομία και ζητούσε ένα σήμα της δίωξης ναρκωτικών, το ίδιο με εκείνο που είχε πάρει πρόσφατα ο Elvis.
@history.stackexchange.com
Το δεύτερο αρχείο, έχει ημερομηνία έναν χρόνο νωρίτερα και πρόκειται για ένα γράμμα του Hoover στον Elvis. Σε αυτό του εξέφραζε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να τον δει στην πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του FBI. Είναι ξεκάθαρο ότι τον θεωρούσε σύμμαχό του. Την επίσκεψη είχε ζητήσει ο ίδιος ο Elvis.
Δυο χρόνια νωρίτερα ωστόσο, ο Hoover είχε λάβει ένα γράμμα από μια μητέρα πέντε παιδιών που αναφερόταν στον Presley ως επικίνδυνο για τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Μπορεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας να τον θεωρούσε απειλή, αλλά ο ίδιος είχε τη δική του γνώμη πάνω στο ζήτημα. Και δεν παρέλειψε να ενημερώσει το FBI ως προς το ποιους έβλεπε ο ίδιος σαν απειλή.
Το 1978, η Washington Post έδωσε στη δημοσιότητα ένα αρχείο από το φάκελό του σταρ, το οποίο αναφερόταν στην επιθυμία του να γίνει πληροφοριοδότης του FBI. Το ίδιο αρχείο έλεγε πως συμβούλευσε την υπηρεσία να διεξάγει έρευνα για τους Beatles, των οποίων «οι βρώμικες, απεριποίητες εμφανίσεις και η γεμάτη υπονοούμενα μουσική» ασκούσαν μια διεφθαρμένη επιρροή. Δεν έμεινε όμως εκεί, καθώς κατηγόρησε καλλιτέχνες, όπως οι Smothers Brothers και η Jane Fonda, που θεωρούσε ότι είχαν δηλητηριάσει τη νέα γενιά, δυσφημίζοντας τις ΗΠΑ μέσα από δηλώσεις τους. Το ίδιο αρχείο αναφέρει ότι θαύμαζε τον J.Edgar Hoover, έχοντας διαβάσει πολλά από τα βιβλία του.
Τα αρχεία αυτά μιλούν για τον θαυμασμό του Elvis για την υπηρεσία και τις άμεσες επαφές που είχε με αυτή. Υπάρχουν όμως και άλλα που αναφέρουν τις συνωμοσίες που αφορούσαν σοβαρά εγκλήματα που σχεδιάζονταν εναντίον του. Όπως σχέδια δολοφονίας, ξυλοδαρμού αλλά και εκβιασμών, με σκοπό να του αποσπάσουν χρήματα.
Η δεύτερη ενότητα των αρχείων του Elvis περιέχει στοιχεία απειλών θανάτου αλλά και απαγωγής. Στην αρχή της καριέρας του είχε λάβει για παράδειγμα ένα γράμμα που έλεγε «αν δεν σταματήσεις αυτά τα σκ***, θα σε σκοτώσουμε».
Υπάρχει και ένα αρχείο που περιγράφει τον Elvis ως θύμα ενός εγκλήματος. Ήταν τότε που βρισκόταν στον στρατό και υπηρετούσε στη Δυτική Γερμανία. Εκεί έκανε επίσημο παράπονο για έναν γιατρό από τη Νότια Αφρική που δήλωνε δερματολόγος. Ο εν λόγω γιατρός έπαιρνε ως αντάλλαγμα χρήματα για να κάνει ψευδείς θεραπείες στον Elvis και αργότερα μιλούσε στους συστρατιώτες του για σeξουαλικές επαφές.
Ο Presley αντέδρασε με τον γιατρό να εξαγριώνεται και να του ζητάει χρήματα, γιατί αλλιώς θα τον εξέθετε ως ομοφυλόφιλο, ισχυριζόμενος ότι έχει φωτογραφίες. Ο Elvis είπε στους ανωτέρους του ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να υπήρχαν τέτοιες φωτογραφίες. Ωστόσο, του έδωσε αρκετά 100δολαρα με την προϋπόθεση ότι θα φύγει για την Αγγλία. Δεν τον ξαναείδε, ούτε τον ξανάκουσε ποτέ.
Τέλος, πολλά αρχεία κάνουν λόγο για το τελευταίο τζετ που αγόρασε στη ζωή του. Το Lockheed Jetstar. Η κλοπή του κυριαρχεί σε αυτό το τμήμα του φακέλου του, με τις έρευνες για τον εντοπισμό του να είναι συνεχείς. Τελικά, είχε καταλήξει, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler, σε ένα νεκροταφείο αεροπλάνων στο Roswell του New Mexico, όπου βρισκόταν κάτω από την καυτό ήλιο για 3,5 δεκαετίες πριν πουληθεί σε δημοπρασία, για μόλις 430.000 δολάρια.
Όπως και να έχει ένας σταρ σαν τον Elvis, ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν βγάλει ποτέ οι ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα αρχεία του Hoover και του FBI, το οποίο μάλιστα θαύμαζε και ήθελε να δουλέψει για λογαριασμό του. Ήταν άλλωστε για χρόνια μια από τις εικόνες που προέβαλλαν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου