Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Πέμπτης (02/11) η νέα σειρά του MEGA με τίτλο “Milky Way”, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βασίλη Κεκάτου, ενθουσιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος των τηλεθεατών, με την ενδιαφέρουσα ιστορία του, την κινηματογραφική αισθητική του και την σύγχρονη ματιά του, από όλες τις απόψεις.
Πρόκειται για μια σύγχρονη και μοντέρνα σειρά μυθοπλασίας, που διαφοροποιείται κατά πολύ από τις δεκάδες σειρές εποχής που παίζουν φέτος στην ελληνική τηλεόραση, οι οποίες κατέκλυσαν την prime time ζώνη και “εγκλώβισαν”, κατά κάποιο τρόπο, το κοινό στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Ωραίες, καλοδουλεμένες και πλούσιες οι παραγωγές που βγήκαν αυτή τη σεζόν, δεν λέω. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και αξίζουν συγχαρητήρια.
Ενδιαφέρουσα η ματιά στην επαρχία του παρελθόντος και στις παθογένειές της, με τα προξενιά, την υποτίμηση της γυναίκας, τα σκληρά ήθη, τις περιουσίες που γίνονταν “μήλον της έριδος”, και, γενικά, τις δυσκολίες του περασμένου αιώνα. Στην εποχή που ζούμε, όμως, δεν έχουμε προβλήματα; Είναι όλα ρόδινα και λυμένα; Για το σήμερα και το αύριο ποιος θα μιλήσει;
Ήρθε, λοιπόν, το “Milky Way” του νέου σκηνοθέτη και βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Βασίλη Κεκάτου, για να παρουσιάσει τη σύγχρονη κοινωνία, να μιλήσει για και στους νέους αλλά και στους γονείς τους, να αποτυπώσει τα προβλήματα αλλά και τους προβληματισμούς του σήμερα, να μιλήσει για θέματα δύσκολα, που πιστεύουμε πως δεν είναι απαραίτητα, καθώς – λανθασμένα – θεωρούμε πως τα έχουμε λύσει.
Με γλώσσα που αντιστοιχεί σε αυτή της νέας γενιάς (κι όμως, έτσι μιλάνε οι έφηβοι σήμερα), με φρέσκια ματιά, με ποιητική, ατμοσφαιρική και κινηματογραφική αισθητική, με πλάνα που “αγγίζουν” τα όρια του φαντασιακού υποσυνείδητου και του ονείρου, έφερε στην οθόνη μας μια ιστορία, που ναι μεν διαδραματίζεται σε κάποιο άγνωστο μέρος της επαρχίας, αλλά μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας του 2023.
Ο Βασίλης Κεκάτος δεν κάνει “εκπτώσεις” στην σκηνοθεσία και στη δημιουργικότητά του, ούτε στο τελικό αποτέλεσμα του έργου του, επιλέγοντας να “παίξει” στην τηλεόραση με τους δικούς του, κινηματογραφικούς όρους. Οι σιωπές, η εσωτερική αφήγηση, οι περιορισμένοι διάλογοι, όλα στοιχεία της “μεγάλης οθόνης”, δεν αποκόπτονται στον βωμό της… τηλεόρασης, που θέλει να κρατάει τον τηλεθεατή συνεχώς σε εγρήγορση – λες και έτσι θα τον κρατήσει.
Ένα queer αγόρι που θέλει να αισθάνεται ελεύθερο, μία κοπέλα που ονειρεύεται να ανοίξει τα φτερά της και να γευτεί τον κόσμο, 18χρονες που ανεβάζουν χορευτικά βιντεάκια στο TikTok, μια ελληνική οικογένεια με τις παθογένειές της, όλα κομμάτια ενός παζλ που σχηματίζουν το “τώρα”, το “σήμερα”, το “παρόν”.
Εκτός εάν κάποιος ζει στον μικρόκοσμό του, αρνούμενος να δει την πραγματικότητα, να συμβαδίσει με την εποχή του και να πάρει απόφαση πως ο κόσμος προχωρά. Και τι σημαίνει προχωρά; Ότι οι ομοφοβικές, σεξιστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές, είναι πια καταδικαστέες. Ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός τους. Ότι η “αμαρτία” είναι ένα κατασκεύασμα. Ότι όλοι είμαστε ίσοι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να μπορεί να ζει όπως ονειρεύεται και όπως θέλει, χωρίς φόβο.
Είναι κι εκείνοι, βέβαια, που αρνούνται να δεχτούν πως δεν γνωρίζουν τόσο καλά τη νέα γενιά, όσο κι αν στα οικογενειακά τραπέζια “κάθονται με τη νεολαία”.
Κάποιοι από τους Έλληνες τηλεθεατές ταράχτηκαν το βράδυ της Πέμπτης (02/11). Αναστατώθηκαν πολύ γιατί είδαν ένα κορίτσι να λέει πως της αρέσει το “D” (Dick). Μάλλον θύμωσαν επειδή θεωρούν πως οι νέες και οι νέοι είναι “αμόλυντα πλάσματα” που δεν έχουν σεξουαλικές επαφές σε αυτή την ηλικία ή επειδή νομίζουν πως οι γυναίκες δεν (πρέπει να) απολαμβάνουν την σεξουαλικότητά τους, αλλιώς είναι “πουτ@νες”. Ή και για τα δύο.
Ταράχτηκαν, επίσης, επειδή είδαν ένα γκέι αγόρι να κυκλοφορεί κανονικά εκεί έξω! Να έχει άποψη, φωνή και παρουσία στην κοινωνία. Μπορεί να φοβήθηκαν γιατί το αγόρι αυτό δεν ντρέπεται για τον εαυτό του, δεν σκύβει το κεφάλι ταπεινωμένο, δεν προσπαθεί να καλύψει την θηλυπρέπειά του, ίσα ίσα την τονίζει, δεν κρύβεται μέσα στη ντουλάπα του ούτε περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του δωματίου του και (άκουσον, άκουσον!) τολμά να έχει αυτοπεποίθηση.
Οι αντιδράσεις αυτές ήταν αναμενόμενες. Αρκετές μέρες προτού κάνει πρεμιέρα του “Milky Way”, είχαν υπάρξει “άναρθρες κραυγές” για το teaser που είχε κυκλοφορήσει, όπου ο Τζο, πρωταγωνιστής της σειράς είπε στον καθηγητή του πως, όταν μεγαλώσει, θα πουλάει στο OnlyFans ή στο Instagram τις πατούσες του. Για τη σκηνή είχε κάνει… “σκηνή” και ο Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας πως “το MEGA εκπορνεύει τα ελληνόπουλα”.
Κι όμως, όσο κι αν δεν το πιστεύουν ορισμένοι, οι έφηβοι δεν περίμεναν το “Milky Way” για να μάθουν τι είναι το σεξ, τι είναι το OnlyFans, τι είναι οι queer προσωπικότητες. Όσοι μιλούν για “woke”, μάλλον πρέπει να ξυπνήσουν οι ίδιοι.
Μετά από την χθεσινή προβολή του πρώτου επεισοδίου, οι βρισιές ορισμένων χρηστών των social media, για αυτά που είδαν, ήταν τόσο χυδαίες και εμετικές, που είναι να απορεί κανείς για το πού ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Μάλλον σε κάποιο άλλο σύμπαν. Το “Dick”, από το οποίο έπαθαν πανικό, δεν ήταν τίποτα μπροστά στα “τσόντα”, “σκουπίδι”, “ξεπεσμός”, “προπαγάνδα”, “ξεφτιλίκια”, “πουτ@ν@ριό” που γράφτηκαν, σε συνδυασμό με τις χειρότερες ευχές: από το “να το πάθουν τα παιδιά σας” μέχρι θάνατο.
Ευτυχώς οι αντιδράσεις αυτές ήταν λίγες, εκτός από γραφικές. Τα “προωθούν την ανωμαλία” και τα “θέλουν να κάνουν μόδα τους γκέι”, αποδεικνύουν πως τέτοιες σειρές, όχι μόνο είναι απαραίτητες, αλλά και αποτελούν “φως” μέσα στο σκοτάδι. Μάλλον, βολεύει πιο πολύ να παρακολουθούμε την Ελλάδα των 70 χρόνων πριν. Κάποιοι μπορεί και να την νοσταλγούν, ποιος ξέρει; Τότε, δεν είχε τέτοια, ε; Είχαμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Το “Milky Way”, ευτυχώς, είναι εδώ, για να δείξει όσα κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και να πει όσα κάνουμε ότι δεν ακούμε. Για να μας συμφιλιώσει με το παρόν μας και να ανοίξει τον δρόμο προς το μέλλον μας. Για να μας χαρίσει μαγικές εικόνες, να μας κάνει να ονειρευτούμε ξανά και να μας επιτρέψει να φτιάξουμε ο καθένας τον δικό του γαλαξία, έτσι όπως τον φαντάζεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Foss Productions (παραγωγή) συμφώνησε με μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες παραγωγής και διανομής περιεχομένου, την Fifth Season για τη διεθνή διάθεση και διανομή της σειράς σε όλο τον κόσμο. Μήπως αποτελεί ελληνικό προνόμιο η γκρίνια για το καινούργιο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου