Ο ιός Κοξάκι είναι ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από
συμπτώματα.Δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του, επομένως η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη της μετάδοσης. Αν εμφανιστούν συμπτώματα της λοίμωξης μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παραπάνω μέτρα για την άμεση ανακούφιση μας ωστόσο, είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισημαίνει τα συμπτώματα – Τι λέει για τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά
Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός κοξάκι σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία επεσήμανε ότι «σε ποστοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά».
Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ «στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα, πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα. Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό». «Οι επιπλοκές είναι σπανιότητες, αλλά πολύ σημαντικές» είπε και συμπλήρωσε ότι «είναι δύσκολες, είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συνέστησε να υπάρχει πάντα μέσα στην σχολική τσάντα αντισηπτικό, γιατί όπως εξήγησε, ο ιός μεταδίδεται με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα και μένει πάνω στις επιφάνειες. Υπογράμμισε δε, ότι οι γονείς, όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία, δεν πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο, για να αποφευχθεί η μετάδοση. Τα συμπτώματα της κοξάκι διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν.
Για το εμβόλιο της γρίπης συνέστησε να γίνει άμεσα, γιατί ξεκινά η περίοδος έξαρσης και για τη δημιουργία αντισωμάτων απαιτούνται 15 ημέρες. «Οι άνω των 65 ετών που δεν θέλουν να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης, ας κάνουν τουλάχιστον το απλό» συνέστησε η κ. Παγώνη. Για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σημείωσε, πως το επικαιροποιημένο «πιάνει όλα τα στελέχη» και επεσήμανε ότι «είναι αρκετοί που έχουν νοσήσει με Covid. Κάθε οικογένεια έχει και περιστατικό. Απλώς τους δίνουμε οδηγίες από το τηλέφωνο και τους έχουν σώσει τα αντιικά φάρμακα. Έχουμε νοσηλείες στις απλές κλίνες, μικρή αύξηση στους διασωληνωμένους, αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση».
Τέλος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν τη χρήση αντιβιοτικών για απλές ιώσεις, καθώς όπως είπε «από τη μεγάλη χρήση τα συνηθίζεις. Όταν σου συμβεί κάποια σοβαρή λοίμωξη, που πρέπει να πάρεις αντιβιοτικά, δεν αντιδρά ο οργανισμός και παρουσιάζεις επιπλοκές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου