Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 16, 2023

Η πατρίδα του Salah Musa...

 

Η πατρίδα
Αυτή η χώρα, μικρή σαν μια γροθιά, τόσο απέραντη όσο το... βιβλίο της αιωνιότητας. Αυτή η υπέροχη... αυτή η πληγωμένη και ρημαγμένη... αυτή η χώρα, μετατρέπεται σε φυλακή για τα παιδιά της;
Έχει ζήσει, σε όλα τα σχήματα και τα χρώματα. Πέθανε πολύ... και έζησε πολύ. Τα ονόματά της αλλάζουν και τα δέντρα πεθαίνουν και ζουν. Την αγκαλιάζουμε με την αγκαλιά του θανάτου - την αγκαλιάζουμε μέχρι θανάτου. Αυτή είναι η φωτεινή μας αλήθεια, είναι ο ήλιος μας, ο λόγος που ζούμε και δημιουργούμε. Μέσα σε αυτή τη λαμπερή αγκαλιά, βλέπουμε να περνάνε οι καταιγίδες που ξεσπούν στα χέρια μας που είναι τυλιγμένα γύρω από αυτή τη χώρα, ακόμα κι αν έχει γίνει φυλακή και εξορία. Καλούμαστε, πάντα, να βουτάμε σε αυτή την αγκαλιά, να αναγνωρίζουμε ξανά και ξανά την αγάπη - το πεπρωμένο, ώστε να έχουμε περισσότερη ικανότητα να συνεχίσουμε την αγκαλιά. Δεν τραγουδάμε τώρα. Αλλά με αυτή την ομολογία, που μοιάζει πολύ με το τραγούδι, αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί πάλη και απόσταση ανάμεσα σε εμάς και σε αυτήν την πατρίδα που περιβάλλει όλα τα σώματα, ζωντανά και νεκρά. Με περισσότερη αγάπη ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση. Με περισσότερο κυνισμό αντιστεκόμαστε. Με περισσότερο χορτασμένο θάνατο, καταπολεμούμε όλες τις προσπάθειες να μας αναγκάσουν να αποσυρθούμε από την αγκαλιά αυτού του έθνους. Δεν την αναζητήσαμε αυτή την πατρίδα σε ένα μυθικό όνειρο και μακρινή φαντασία, ούτε σε μια όμορφη σελίδα ενός παλιού βιβλίου. Δεν δημιουργήσαμε αυτή τη χώρα μέσα από ιδρύματα και χρηματοδοτούμενες εταιρίες. Είναι αυτή που μας έφτιαξε. αυτή μας δημιούργησε... Είναι ο πατέρας και η μητέρα μας. Δεν θέλαμε αυτή την επιλογή. Δεν αγοράσαμε αυτήν τη χώρα σε κατάστημα ή πρακτορείο.
Κανείς δεν μας έπεισε για την αγάπη της. Εμείς βρήκαμε τον παλμό στο αίμα της και σάρκα και ζωή στα κόκαλά της.
Είναι, λοιπόν δική μας και είμαστε δικοί της...
Αν αυτή η μικρή πατρίδα, σαν μια γροθιά, γίνει φυλακή, θα συνεχίσουμε να την αγαπάμε γιατί είναι η πατρίδα μας, και αυτός που η φυλακή του γίνεται πατρίδα ή η πατρίδα του γίνεται φυλακή
είναι καλύτερος από αυτόν που κάνει την κατοχή πατρίδα του... και αχ πατρίδα μου που τα δέντρα σου τα χωράφια σου και τα οροπέδια σου τα βλέπουμε μέσα από τα τείχη - αχ πατρίδα μου έγινες πιο όμορφη!
SALAH MUSA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου