Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 11, 2023

Έχετε αργό Wi-Fi; Τα 5 σημάδια που δείχνουν χακάρισμα

 

Οι ειδικοί αποκάλυψαν πέντε σημαντικά σημάδια που θα

μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι το Wi-Fi σας έχει παραβιαστεί. Το Wi-Fi  είναι ένας βολικός τρόπος σύνδεσης στο Διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων σας.

Εάν δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, οι χάκερ και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να κλέψουν τις πληροφορίες σας, ακόμη και τα χρήματά σας.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 5 σημάδια ότι το δίκτυο Wi-Fi σας έχει παραβιαστεί

  1. Δεν μπορείτε να συνδεθείτε
  2. Ανακατευθύνεστε συνεχώς σε τυχαίους ιστοτόπους
  3. Ειδοποιήσεις για ύποπτη δραστηριότητα από τον ISP σας
  4. Αύξηση των τυχαίων αναδυόμενων διαφημίσεων
  5. Απώλεια ελέγχου συσκευής

Δεν μπορείτε να συνδεθείτε

Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ότι το rooter σας έχει παραβιαστεί είναι η αδυναμία σύνδεσης στις ρυθμίσεις διαχειριστή. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή χάκερ εισέβαλαν στον λογαριασμό σας και άλλαξαν τον κωδικό πρόσβασής σας.

“Όταν ένας δρομολογητής – rooter χακάρεται, οι ρυθμίσεις σας είναι το πρώτο μέρος που ένας κυβερνοεγκληματίας θα προσπαθήσει να μπει, επειδή θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας σε οτιδήποτε θέλει”, σημείωσε η Keeper Security.

«Μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα αυξημένα προνόμιά τους για να εξαπολύσουν άλλες κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν εσάς και τα δεδομένα σας».

Ανακατευθύνεστε συνεχώς σε τυχαίους ιστοτόπους

Ένα άλλο σημάδι ότι ο δρομολογητής σας έχει παραβιαστεί είναι εάν ανακατευθύνεστε συνεχώς σε τυχαίους ιστότοπους. Για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθείτε να μεταβείτε στο Facebook.com, αλλά αντ’ αυτού, το πρόγραμμα περιήγησής σας σας μεταφέρει κάπου αλλού. Οι χάκερ του κυβερνοχώρου μπορούν να το κάνουν αυτό αλλάζοντας το Domain Name System (DNS) και τις ρυθμίσεις διεύθυνσης IP του δρομολογητή σας.

Σημείωσαν επίσης ότι αυτοί οι ιστότοποι στους οποίους ανακατευθύνεστε είναι συχνά επιβλαβείς. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε κλικ σε κάτι στον ιστότοπο αλλιώς κινδυνεύετε να αποκτήσετε κακόβουλο λογισμικό.

Ειδοποιήσεις για ύποπτη δραστηριότητα από τον ISP σας

Εάν λαμβάνετε ειδοποιήσεις ύποπτης δραστηριότητας από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας, τότε το δίκτυό σας πιθανότατα έχει παραβιαστεί. “Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) σας έχει μια καλή ιδέα για το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο και για ποιο σκοπό τείνετε να το χρησιμοποιείτε”, σημείωσε η Keeper Security.

“Εάν ο ISP σας εντοπίσει αυξημένη ή ασυνήθιστη δραστηριότητα, μπορεί να σας στείλει μια ειδοποίηση για να σας ειδοποιήσει για τη δραστηριότητα”, πρόσθεσαν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ειδοποίηση είναι νόμιμα από τον ISP σας.

«Μπορείτε να το κάνετε αυτό καλώντας τον ISP σας με τον αριθμό στον επίσημο ιστότοπό τους για να επαληθεύσετε ότι ήταν αυτοί που επικοινώνησαν μαζί σας με την ειδοποίηση ύποπτης δραστηριότητας», εξήγησε η Keeper Security.

Αύξηση των τυχαίων αναδυόμενων διαφημίσεων

Ένα σίγουρο σημάδι κακόβουλης διαδικτυακής δραστηριότητας είναι η αύξηση των τυχαίων αναδυόμενων διαφημίσεων.

“Ένας ασυνήθιστος αριθμός αναδυόμενων παραθύρων δεν είναι φυσιολογικός και μπορεί να σημαίνει ότι η συσκευή σας έχει μολυνθεί από κάποιο είδος κακόβουλου λογισμικού ή ιού “, δήλωσε η Keeper Security.

“Εάν έχετε παρατηρήσει μια ξαφνική αύξηση των αναδυόμενων διαφημίσεων, αυτό μπορεί να οφείλεται σε παραβίαση του δρομολογητή σας ή σε άλλου τύπου κυβερνοεπίθεση.”

Οι ειδικοί συνιστούν σε αυτήν την περίπτωση να εγκαταστήσετε προγράμματα προστασίας από αναδυόμενα παράθυρα, καθώς και να εκτελέσετε λογισμικό προστασίας από ιούς.

Απώλεια ελέγχου συσκευής

«Ένα άλλο σημάδι που δείχνει ότι ο δρομολογητής σας έχει παραβιαστεί είναι η αδυναμία ελέγχου της συσκευής σας», είπε η εταιρεία ασφαλείας. Αυτό είναι γνωστό ως πειρατεία συνεδρίας και περιλαμβάνει έναν κυβερνοεγκληματία που αποκτά τον πλήρη έλεγχο της συσκευής του θύματος.

“Μόλις ένας κυβερνοεγκληματίας αποκτήσει τον έλεγχο της συσκευής, μπορεί να αναζητήσει τυχόν αποθηκευμένα δεδομένα σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων αρχείων σας”, πρόσθεσε το Keep Security.

«Μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για δικούς τους κακόβουλους σκοπούς, όπως η πώλησή τους στον σκοτεινό ιστό ή η απαίτηση πληρωμής λύτρων εάν το θύμα θέλει πίσω τα δεδομένα του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου