Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 01, 2023

Το 1582 οι άνθρωποι εξαφάνισαν 9 μέρες από τα ημερολόγιά τους


 Ποιος είναι ο λόγος;

Γνωρίζατε ότι η 5 Οκτωβρίου εως τη

14 Οκτωβρίου 1582, αυτό το χρονικό διάστημα δεν υφίσταται; Δεν υπάρχουν αυτές τις μέρες. Και αυτός είναι ο λόγος

.Τον Οκτώβριο του 1582 εφαρμόστηκε η αλλαγή από το παλιό, Ιουλιανό ημερολόγιο στο νέο, Γρηγοριανό. Για να γίνει αυτό και για να έχει το ημερολόγιο και πάλι σε ευθυγράμμιση με τις εποχές, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' διέγραψε 10 ημέρες από το έτος 1582, έτσι ώστε η 4η Οκτωβρίου 1582 του Ιουλιανού ημερολογίου να ακολουθείται αμέσως από την 15η Οκτωβρίου 1582 στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Έτσι η περίοδος από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 1852 δεν υπήρξε ποτέ!


Αυτή η αλλαγή εξηγήθηκε σε ένα διάταγμα 4 σελίδων με το όνομα «Pragmatica» στις Δεκαήμερες του Έτους που εκδόθηκε από τον Βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας, διατάσσοντας την αλλαγή από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Καθολικό Πάσχα δεν συμπίπτει πάντα με το Ορθόδοξο Πάσχα καθώς η Καθολική Εκκλησία ακολουθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο ενώ η Ορθόδοξη εκκλησία ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο που ποτέ δεν παρέλειψε αυτές τις ημέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου