Επειδή οι χριστουγεννιάτικες μαζώξεις θέλουν τον μεζέ τους, φτιάχνουμε στα γρήγορα μια τηγανιά και την απολαμβάνουμε με την παρέα μας.
Όσο οι γιορτές πλησιάζουν όλο και κάποια μάζωξη θα γίνει στο σπίτι μας, προγραμματισμένη ή απρογραμμάτιστη. Από μια απλή φιλική συγκέντρωση μέχρι ένα γιορτινό τραπέζι, μια τηγανιά θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Στέκεται άριστα μόνη της για να την απολαύσουμε με την παρέα μας μαζί με κρασί ή τσίπουρο αλλά είναι και το απόλυτο ορεκτικό στην αρχή ενός γεύματος, πριν ακόμα καθίσουμε στο τραπέζι.
Η πιο κλασική και παραδοσιακή τηγανιά είναι η χοιρινή και την ετοιμάζουμε κυρίως τα Χριστούγεννα, παράδοση που έμεινε από το έθιμο της γουρουνοχαράς, την εποχή που σε όλη την Ελλάδα έσφαζαν τον οικόσιτο χοίρο. Στη Βόρεια Ελλάδα προσθέτουν και πράσα – διάσημη η χοιρινή πρασοτηγανιά. Στις ταβέρνες πάλι, ήταν και είναι εκ των ων ουκ άνευ όλες οι τηγανιές. Τις πιο τσιμπημένες στο αλάτι ή τα μπαχαρικά ή με προσθήκη αλκοόλ τις λένε και «μπεκρή μεζέ», πιάτο φτιαγμένο για να «σηκώνει» πολύ κρασί και έτσι να μεγαλώνει ο λογαριασμός στα τεφτέρια του ταβερνιάρη.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τηγανιές και με κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, με αλλαντικά και λουκάνικα και να προσθέσουμε υλικά όπως μήλα, μανιτάρια, ρίζες και κονδύλους, μανιτάρια και κάστανα και να τους δώσουμε έναν πιο ξεχωριστό, εορταστικό τόνο.
Συμβουλές και μυστικά για απόλυτα επιτυχημένες τηγανιέςΚαταρχάς θα χρειαστούμε ένα καλό τηγάνι, τον πολύτιμο σύμμαχό μας στα γρήγορα μαγειρέματα. Το καλύτερο υλικό ειδικά για τις τηγανιές θεωρείται ο χαλκός γιατί ζεσταίνεται γρήγορα και ψήνει ομοιόμορφα, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε τα ανοξείδωτα και τα μαντεμένια τηγάνια. Τα ανοξείδωτα είναι πολύ ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά πρέπει να αναζητούμε όσα έχουν ενισχυθεί με χοντρό και βαρύ πάτο, που λειτουργεί θερμοσυσσωρευτικά. Τα μαντεμένια θερμαίνονται πιο αργά σε σχέση με άλλα τηγάνια, διατηρούν όμως τη θερμοκρασία σταθερή για περισσότερη ώρα, ακόμη και αν χαμηλώσουμε τη φωτιά. Καταναλώνουν λοιπόν λιγότερη ενέργεια στο μαγείρεμα. Αν το σκεύος μας είναι και όμορφο, ακόμα καλύτερα γιατί θα μπορούμε να σερβίρουμε στο τραπέζι μας την τηγανιά, μέσα στο σκεύος.
Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην τηγανιά μας είναι σημαντικό να τα κόψουμε σε μικρά, ισομεγέθη κομμάτια ώστε να μαγειρευτούν γρήγορα και το βασικότερο, στον ίδιο χρόνο.
Επίσης δεν πρέπει να γεμίζουμε πολύ το τηγάνι ώστε το κρέας να ροδίσει και να ψηθεί όμορφα και η τηγανιά να μείνει με το λάδι της και όχι με υγρά. Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μάλιστα εξηγεί: Το ιδανικό για τηγανιές με ποσότητα κρέατος μεγαλύτερη από 600 γρ. είναι το εξής: μοιράζουμε και ψήνουμε το κρέας (και τα υπόλοιπα υλικά) σε δύο τηγάνια, ταυτόχρονα. Διότι, αν ρίξουμε όλο το κρέας σε ένα σκεύος, θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους και έτσι το κρέας, αντί να ροδίσει και να ξεροψηθεί, θα «βράσει». Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε την τηγανιά σε δύο διαδοχικές δόσεις στο ίδιο τηγάνι, μοιράζοντας στη μέση όλα τα υλικά. Βγάζουμε την πρώτη δόση μόλις γίνει σε ένα πιάτο, ετοιμάζουμε τη δεύτερη και στο τέλος ενώνουμε τις δύο δόσεις στο τηγάνι για ένα τελικό ζέσταμα, σε πολύ δυνατή φωτιά για μερικά δευτερόλεπτα, για να είναι «ζωντανό» στο σερβίρισμα το όλον.
Όσο εύκολες και αν είναι οι τηγανιές καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τη συνταγή και τον κανόνα που θέλει όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι έτοιμα κομμένα και τα μυρωδικά και μπαχαρικά, στη διάθεση μας στον πάγκο. Έτσι, δεν θα καθυστερήσουμε ψάχνοντας τη ρίγανη και εν τω μεταξύ το κοτόπουλο θα παραψήνεται και θα στεγνώνει.
Ακόμα και χωρίς κρέας, με ρίζες, φρούτα και τα κατάλληλα μυρωδικά μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατες τηγανιές και να τις συνοδεύσουμε με καλό ζεστό ψωμί, αφράτα παξιμάδια ή και ένα ωραίο τυρί.
Δείτε εδώ 18 συνταγές για γιορτινές τηγανιές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου