Η νόμιμη οικονομία της Μιανμάρ έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις και την αστάθεια από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία το 2021, οδηγώντας πολλούς αγρότες στην καλλιέργεια παπαρούνας
Η Μιανμάρ έγινε η μεγαλύτερη παραγωγός οπίου στον κόσμο το 2023, ξεπερνώντας το Αφγανιστάν μετά την καταστολή του εμπορίου από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Η Μιανμάρ παρήγαγε φέτος περίπου 1.080 μετρικούς τόνους οπίου – απαραίτητο για την παραγωγή ηρωίνης – σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Οι αριθμοί αυτοί έρχονται μετά την πτώση της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν κατά 95% περίπου σε 330 τόνους μετά την απαγόρευση της καλλιέργειας παπαρούνας από τους Ταλιμπάν τον Απρίλιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το UNODC.
Επενδύσεις και ολοένα καλύτερες πρακτικές χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια παπαρούνας στη Μιανμάρ
Η συνοριακή περιοχή του «Χρυσού Τριγώνου» μεταξύ της Μιανμάρ, του Λάος και της Ταϊλάνδης αποτελεί εδώ και καιρό εστία παράνομης παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, ιδίως μεθαμφεταμίνης και οπίου.
Οι καλλιέργειες παπαρούνας αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής γεωργικής παραγωγής του Αφγανιστάν πέρυσι
Η συνολική εκτιμώμενη αξία της «οικονομίας των οπιούχων» της Μιανμάρ ανήλθε μεταξύ 1 και 2,4 δισ. δολαρίων – που ισοδυναμεί με το 1,7% έως 4,1% του ΑΕΠ της χώρας το 2022, ανέφερε το UNODC. Πέρυσι, εκτιμάται ότι στη Μιανμάρ παρήχθησαν 790 μετρικοί τόνοι οπίου.
Οι λόγοι
Η νόμιμη οικονομία της Μιανμάρ έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις και την αστάθεια από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία το 2021, οδηγώντας πολλούς αγρότες στην καλλιέργεια παπαρούνας.
Η κακή πρόσβαση στις αγορές και τις κρατικές υποδομές, καθώς και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός «φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση των αγροτών στα τέλη του 2022 να καλλιεργήσουν περισσότερη παπαρούνα», αναφέρει η έκθεση.
Η UNODC δήλωσε ότι η καλλιέργεια της παπαρούνας στη Μιανμάρ γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη, με τις αυξημένες επενδύσεις και τις καλύτερες πρακτικές – συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης άρδευσης και της πιθανής χρήσης λιπασμάτων – να ωθούν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Ο πρώην βασιλιάς
Το Αφγανιστάν, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο για μερικά χρόνια, είδε την καλλιέργεια να καταρρέει μετά την υπόσχεση των αρχών των Ταλιμπάν να τερματίσουν την παράνομη παραγωγή ναρκωτικών.
Οι καλλιέργειες παπαρούνας αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας σε αξία πέρυσι, αλλά η έκταση που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια παπαρούνας συρρικνώθηκε από 233.000 εκτάρια στα τέλη του 2022 σε 10.800 εκτάρια το 2023.
Σύμφωνα με τον Guardian, στη Μιανμάρ, η κύρια περιοχή καλλιέργειας είναι η πολιτεία Σαν, το βόρειο τμήμα της οποίας έχει συγκλονιστεί από μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, αφού μια συμμαχία ένοπλων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων εξαπέλυσε επίθεση κατά της χούντας και των συμμάχων της.
Η πολιτεία Shan καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τέταρτο της χερσαίας μάζας της Μιανμάρ και είναι διάσπαρτη από χαράδρες και λόφους γεμάτους ζούγκλα.
Μια σειρά από ένοπλες εθνοτικές οργανώσεις που μπορούν να επιστρατεύσουν δεκάδες χιλιάδες καλά οπλισμένους μαχητές ελέγχουν τμήματα του κράτους, το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι επίσης η κύρια πηγή μεθαμφεταμίνης στη νοτιοανατολική Ασία.
Ορισμένες διαχειρίζονται αυτόνομους θύλακες που τους παραχωρήθηκαν από προηγούμενες χούντες, οι οποίοι, σύμφωνα με αναλυτές, φιλοξενούν καζίνο, οίκους ανοχής και εργοστάσια όπλων.
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η καλλιέργεια έχει επίσης αυξηθεί στη βόρεια πολιτεία Κατσίν και στην πολιτεία Τσιν στα σύνορα με την Ινδία.
Οι αναλυτές λένε ότι ο στρατός, ο οποίος ανέτρεψε μια εκλεγμένη κυβέρνηση και κατέλαβε την εξουσία το 2021, δεν είναι σοβαρός για τον τερματισμό του εμπορίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε μια σπάνια παραδοχή νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής της Μιανμάρ για τον Έλεγχο της Κατάχρησης Ναρκωτικών δήλωσε ότι οι προσπάθειές της να πατάξει το εμπόριο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου