Μαγειρεύουμε μια πηχτή σούπα για το κυριακάτικο τραπέζι με ζουμερό μοσχάρι, παντσέτα, χωριάτικο
λουκάνικο, φασόλια, ξερά κρεμμύδια, μαραθόριζα, λάχανο και καρότα.Θα προσθέσουμε χοιρινό λίπος, μπόλικο σκόρδο, κόκκινο πιπέρι ενώ θα την σερβίρουμε με μια φέτα παξιμάδι στον πάτο κάθε γαβάθας.
Υλικά
1 φλιτζ. ξερά φασόλια φετινά
1 φλιτζ. χοιρινό λίπος
12 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, μισές ολόκληρες, μισές ψιλοκομμένες
259 γρ. παντσέτα
1 κιλό μοσχάρι στρογγυλό, κομμένο σε κύβους-μπουκιές
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ψιλοκομμένα
1 μαραθόριζα μικρή, ψιλοκομμένη
½ λάχανο μικρό, με βγαλμένο το κεντρικό κοτσάνι
½ κιλό χωριάτικο λουκάνικο - όχι καπνιστό - κομμένο σε κομμάτια - μπουκιές
4 καρότα ξεφλουδισμένα, κομμένα σε κομμάτια 2-3 εκ.
αλάτι
κόκκινο πιπέρι
παξιμάδια κριθαρένια
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο χλιαρό νερό.
Σε μικρό ταψί ανακατεύουμε το χοιρινό λίπος με τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και ψήνουμε στους 180 °C για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Φυλάμε χωριστά λίπος και σκόρδο.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. από το λίπος και σοτάρουμε την παντσέτα, το κομμένο σκόρδο, τα κρεμμύδια και τη μαραθόριζα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μοσχάρι και σοτάρουμε να σφίξει.
Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό να πάρουν βράση για 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, αδειάζουμε το νερό, τα βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα με την παντσέτα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζανι νερό και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 40-50 λεπτά, να μαλακώσουν τα φασόλια.
Κόβουμε το λάχανο σε 3 σφήνες, το ζεματίζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε, πετάμε τα σκληρά κοτσάνια και κόβουμε σε λωρίδες των 2 εκ. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. λίπος, προσθέτουμε το μισό λάχανο, το γυρίζουμε να σοταριστεί 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια και σοτάρουμε το υπόλοιπο. Προσθέτουμε στο φαγητό το λουκάνικο, τα καρότα, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να βράσει περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν πολύ. Δοκιμάζουμε και βάζουμε αλάτι και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
Βγάζουμε την παντσέτα και πετάμε το πολύ λίπος. Κόβουμε σε κομμάτια την παντσέτα. Βάζουμε το κρέας και τις ολόκληρες σκελίδες πίσω στη σούπα και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για ακόμα 10 λεπτά.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε σε μεγάλες γαβάθες, βάζοντας πρώτα στον πάτο ένα κομμάτι κριθαρένιο παξιμάδι.
Tip
Αντί για παξιμάδι επιλέγουμε μια φέτα μαύρο μπαγιάτικο ψωμί.
Αντί για κόκκινο πιπέρι προσθέτουμε μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αντί για χοιρινό λίπος χρησιμοποιούμε λίπος πάπιας.
Η σούπα μας διατηρείται στο ψυγείο. Είναι πιο νόστιμη την επόμενη μέρα. Προτού την ξαναζεστάνουμε, αφαιρούμε το παγωμένο λίπος από τη επιφάνεια.
Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Αγλαΐας Κρεμέζη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου