Υλικά
Μερίδες: 10
Για την καραμέλα
250 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. νερό
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 πρέζα αλάτι
6 πράσινα μήλα golden delicious, καθαρισμένα και κομμένα στα 4
Για τη ζύμη
120 γρ. βούτυρο αγελάδας
45 γρ. άχνη ζάχαρη
1 αυγό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Διαδικασία
Καραμέλα
Για να φτιάξουμε tarte Tatin, την ανάποδη γαλλική μηλόπιτα, αρχικά βάζουμε, σε μια μικρή κατσαρόλα, διαμέτρου περίπου 24 εκ., χωρίς καθόλου πλαστικές ή ξύλινες λαβές, τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μεσαία προς δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια ξανθιά καραμέλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η καραμέλα.
Ρίχνουμε και τα μήλα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά.
Στη συνέχεια, αφήνουμε να κρυώσει η καραμέλα.
Ζύμη
Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί είτε με τα χέρια είτε στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να γίνει μια ομογενοποιημένη ζύμη.
Τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο μεγάλα αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ. (τα χαρτιά βοηθούν να μην κολλάει η ζύμη, αλλά, αν μας δυσκολεύουν, τα βγάζουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι).
Βάζουμε το φύλλο ζύμης στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει, μαζί με τα χαρτιά που είναι κολλημένα πάνω του.
Βγάζουμε τη ζύμη και κόβουμε έναν δίσκο 24 εκ.
Με αυτόν σκεπάζουμε τα μήλα με την καραμέλα μέσα στην κατσαρόλα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα μέσα σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170°C και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Βγάζουμε, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 2 ώρες.
Επειτα, προσεκτικά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα την tarte Tatin, τη θρυλική ανάποδη γαλλική μηλόπιτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου