Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 11, 2023

Το μυστικό για να σταματήσουν να τσακώνονται τα ζευγάρια

Τι έδειξε νέα έρευνα
 Όσο ταιριαστό κι αν είναι ένα ζευγάρι, οι καβγάδες δεν λείπουν από καμία σχέση. Ωστόσο Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τον τρόπο να εξαλειφθούν οι καβγάδες και το ζευγάρι να ζει μια ανέμελη και ευτυχισμένη ζωή.

Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, επικεντρώνεται στην κατανόηση των συναισθημάτων του/της συντρόφου. Η Lauren Human, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο καναδικό πανεπιστήμιο και οι συνεργάτες της στο Εργαστήριο Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης και Αντίληψης, μελέτησαν 189 ζευγάρια ώστε να παρατηρήσουν πως η συναισθηματική μετά-ακρίβεια, που σημαίνει την ικανότητα της σωστής κατανόησης της αντίληψης του συντρόφου για τον εαυτό του, μπορεί να επηρεάσει την σχέση και την ποιότητά της.


Τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν στην πλειοψηφία τους ετεροφυλόφιλα και έμεναν στην πανεπιστημιούπολη McGill. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 23 έτη.

Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε τρεις διαφορετικούς τύπους αλληλεπιδράσεων. Μια ουδέτερη συνομιλία χωρίς δονήσεις, μια θετική συζήτηση και να μιλήσουν για κάτι στο οποίο διαφώνησαν. Μετά ρωτήθηκαν για τα δικά τους συναισθήματα αλλά και την αντίληψη των συναισθημάτων τους από τους συντρόφους τους.


Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι «ανεξαρτήτως από το πώς αισθάνεται πραγματικά ένα άτομο, το να γνωρίζει ο/η σύντροφός του/της ότι βλέπει τα συναισθήματά του ως τυπική αντίδραση σε μια δεδομένη κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις μέσα σε ένα ζευγάρι – ειδικά σε καταστάσεις σύγκρουσης».


Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα ζευγάρια μπορούσαν να διαχειριστούν πολύ καλύτερα μια διαφωνία όταν γνώριζαν πως οι σύντροφοί τους αναγνώριζαν τα συναισθήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου