Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 26, 2023

Αθήνα: Αναγνωρίζεις αυτή την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Μπορεί να πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά το κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο ανά τα χρόνια η πρωτεύουσα έχει κάνει σπουδαίες και μεγάλες αλλαγές.
 Έτσι αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους και πασίγνωστες πλατείες.

Μία τέτοια φωτογραφία δείχνει μία πασίγνωστη συνοικία στο κέντρο της Αθήνας. Μπορείς να καταλάβεις ποια περιοχή είναι;

Αναγνωρίζεις σε ποια πολύ γνωστή συνοικία ανήκει η φωτογραφία;

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;


Αν δείτε την απάντηση, δεν θα το πιστεύετε πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η εικόνα του Μετς έχει τραβηχτεί κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1890 και 1935.
Η εικόνα του Μετς έχει τραβηχτεί κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1890 και 1935. Πηγή: William J Woodhouse/ Nicholson Museum.
Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα



Στη φωτογραφία βλέπετε την συνοικία Μετς. Η εικόνα έχει τραβηχτεί κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1890 και 1935 από τον William J Woodhouse του Nicholson Museum.
Οι πληροφορίες για το πώς πήρε το όνομα της η συνοικία διαφέρουν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ονομάστηκε Μετς από το παράρτημα ξενοδοχείου του Ν.Θ. Τσούχλου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πλαγιά του λόφου που ήταν έρημη τότε από σπίτια, εγκαταστάθηκε το 1870 η μπυραρία του Μετς. Ο ιδιοκτήτης ήταν Βαυαρός και η μπύρα είναι ένας από τους νεωτερισμούς που οι Βαυαροί έφεραν στην Ελλάδα, φτάνοντας εδώ μαζί με τον Όθωνα. Αργότερα η μπυραρία μετατράπηκε σε καφέ-αμάν, με σαντούρια, βιολιά, κιθάρες και κοντραμπάσα.

Το βέβαιο είναι ότι εκείνα τα χρόνια η συνοικία είχε κερδίσει το προσωνύμιο «Παντρεμενάδικα» επειδή έδινε «καταφύγιο» σε παράνομους ερωτικούς δεσμούς σε διάφορες αυτοσχέδιες ξύλινες

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας στα ψηλά σημεία της πάνω στον Αρδηττό, υπήρχαν οι ανεμόμυλοι του Γεωργάκη, που τροφοδοτούσαν με αλεύρι την περιοχή της Αθήνας. Στη διάρκεια της Επανάστασης και της πολιορκίας της Ακρόπολης οι Τούρκοι αξιοποίησαν τους μύλους αυτούς – αναγκασμένοι όμως να τους φρουρούν με 80 έως 100 στρατιώτες τον καθένα. Ο τελευταίος από τους μύλους, που είχε σωθεί σε αρκετά καλή κατάσταση μέχρι τις μέρες μας, κατεδαφίστηκε το 1986 από τον ιδιοκτήτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου