Συνεχίζεται ο διαστημικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον αμερικανικό στρατό να εκτοξεύει το διαστημικό αεροσκάφος X-37B με πύραυλο της SpaceX.
Την έβδομη αποστολή του πραγματοποιεί το -ντυμένο με ένα πέπλο μυστηρίου- ρομποτικό διαστημόπλοιο X-37B του αμερικανικού στρατού, μετά την εκτόξευσή του την Πέμπτη (28/12) από τη Φλόριντα.
Η εκτόξευση του διαστημικού αεροσκάφους, που αποστολή έχει να διεξάγει απόρρητα πειράματα, πραγματοποιήθηκε με τον πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX.
Όπως και στις προηγούμενες αποστολές, δεν υπάρχει κανείς στο αεροσκάφος, το οποίο μοιάζει με μίνι διαστημικό λεωφορείο.
Ο Falcon Heavy, που αποτελείται από τρεις πυρήνες πυραύλων δεμένους μεταξύ τους, απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Nasa στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ με καθυστέρηση μεγαλύτερη από δύο εβδομάδες λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως σημειώνει ο Guardian.
Τρεις προηγούμενες προσπάθειες ακυρώθηκαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών και απροσδιόριστων τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα το πλήρωμα που βρισκόταν στο έδαφος να χρειαστεί να κυλίσει το διαστημόπλοιο πίσω στο υπόστεγο πριν προχωρήσουν στην εκτόξευση της Πέμπτης.
Τι θα περιλαμβάνει η αποστολή
Η εκτόξευση αυτή έρχεται δύο εβδομάδες μετά την εκτόξευση του ρομποτικού διαστημόπλοιου της Κίνας, γνωστού ως Shenlong ή “Divine Dragon”, για την τρίτη αποστολή του σε τροχιά από το 2020, και αποτελεί μια ακόμη διάσταση της μάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την κυριαρχία στο διάστημα.
Το Πεντάγωνο έχει αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή X-37B, η οποία διεξάγεται από την αμερικανική διαστημική δύναμη στο πλαίσιο του προγράμματος διαστημικών εκτοξεύσεων εθνικής ασφάλειας του στρατού.
Η εκτόξευση της Πέμπτης σηματοδότησε την έβδομη πτήση ενός X-37B, το οποίο έχει στο ιστορικό του περισσότερα από 10 χρόνια σε τροχιά από το ντεμπούτο του το 2010.
Η τελευταία πτήση, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, διήρκεσε δυόμισι χρόνια προτού επιστρέψει στον διάδρομο προσγείωσης στο Κένεντι πριν από ένα χρόνο.
Το Πεντάγωνο δεν έχει πει πόσο ψηλά θα πετάξει το διαστημόπλοιο αυτή τη φορά. Αλλά σε μια δήλωση τον περασμένο μήνα, το γραφείο ταχέων δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η αποστολή Νο7 θα περιλαμβάνει δοκιμές “νέων τροχιακών καθεστώτων, πειραματιζόμενο με μελλοντικές τεχνολογίες επίγνωσης του διαστημικού τομέα”.
Το X-37B μεταφέρει επίσης ένα πείραμα της Nasa για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο επηρεάζονται οι σπόροι των φυτών από την παρατεταμένη έκθεση στο σκληρό περιβάλλον της ακτινοβολίας στο διάστημα. Η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών στο διάστημα μπορεί να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για τη διατροφή των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μελλοντικών μακροχρόνιων αποστολών στο φεγγάρι και τον Άρη.
Το εξίσου μυστικοπαθές Shenlong της Κίνας εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 14 Δεκεμβρίου με πύραυλο Long March 2F, ένα σύστημα εκτόξευσης λιγότερο ισχυρό από το Falcon Heavy της SpaceX και πιστεύεται ότι περιορίζεται στην παράδοση ωφέλιμων φορτίων σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Παρόλα αυτά, ο στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης B Chance Saltzman δήλωσε στους δημοσιογράφους σε ένα συνέδριο του κλάδου νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει ότι η Κίνα θα εκτοξεύσει το Shenlong περίπου την ίδια στιγμή με την πτήση του X-37B, σε μια ανταγωνιστική κίνηση, όπως είπε.
“Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται εξαιρετικά για το διαστημόπλοιό μας. Εμείς ενδιαφερόμαστε εξαιρετικά για το δικό τους”, δήλωσε ο Saltzman, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν στο Air & Space Forces Magazine, ένα αμερικανικό περιοδικό αεροδιαστημικής.
“Πρόκειται για δύο από τα αντικείμενα που παρακολουθούνται περισσότερο σε τροχιά όσο βρίσκονται σε τροχιά. Πιθανώς δεν είναι τυχαίο ότι προσπαθούν να μας ταιριάξουν στο συγχρονισμό και την αλληλουχία αυτών”, είπε.
Η προγραμματισμένη διάρκεια της τελευταίας αποστολής του X-37B δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2026 ή αργότερα, δεδομένου του επικρατούντος μοτίβου των διαδοχικά μεγαλύτερων πτήσεων.
Κατασκευασμένο από την Boeing, το X-37B μοιάζει με τα διαστημικά λεωφορεία της Nasa που έχουν αποσυρθεί, αλλά έχουν μόλις το ένα τέταρτο του μεγέθους τους, με μήκος 9 μέτρα. Δεν χρειάζονται αστροναύτες- το X-37B διαθέτει αυτόνομο σύστημα προσγείωσης.
Απογειώνονται κατακόρυφα όπως οι πύραυλοι αλλά προσγειώνονται οριζόντια όπως τα αεροπλάνα, και έχουν σχεδιαστεί για τροχιά σε ύψος μεταξύ 240 και 800 χιλιομέτρων (150 και 500 μίλια).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου