Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 04, 2023

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, Ο ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ…

Εισαγωγή

Ανοίγεις τον χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας και ψάχνεις για ταξιδιωτικό προορισμό…

Καστοριά, Πρέσπες, Γρεβενά, Βάλια Κάλντα, Νυμφαίο. Λίμνες από δω, παραδοσιακοί οικισμοί από κει, εθνικός δρυμός πιο πέρα…Ακούσατε κάποιον να επιλέγει την Κοζάνη; Ίσως μόνο κάποιος που παρασύρθηκε από το άσμα:


Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη, χιόνια η μια χιόνια κι η άλλη.


Δυο καφενεία, δυο σινεμά, παστέλι, ούζο παστουρμά…

 Πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί και το βραδάκι κρύο βαρύ…

Που αν εξαιρέσεις το κρύο, κάνεις και μήνυση στον στιχουργό (καλή του ώρα εκεί που βρίσκεται) για παραπλανητική πληροφόρηση…

Η πόλη της Κοζάνης

Με πέντε πολυτεχνικές σχολές, ποιοι λίγοι γαμπροί; Οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν εσωτερική μετανάστευση στον διπλανό νομό (Φλώρινας) για να βρουν κορίτσια. Τα κορίτσια των ανθρωπιστικών σχολών ντε. Τα δε καφενεία της κεντρικής πλατείας, είναι πλέον πολυτελείς καφετέριες, με το ανάλογο τίμημα. Όσο για το ούζο σε πόλη που δεν έχει θάλασσα, δεν ξέρω… Αν σου αρέσει και η γίδα η βραστή στη Μύκονο,  μπορείς να το δοκιμάσεις… Τώρα για τον παστουρμά δεν έχω άποψη, περιορίστηκα στα σουβλάκια… Αυτά με το ξυλάκι και το κρέας γύρω, εντάξει πρωτευουσιάνοι;

Αν έχεις εξαντλήσει τους τουριστικούς προορισμούς της εισαγωγής αυτού του άρθρου, ξεκινάς για το αουτσάιντερ. Αρχικά επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό, καθώς σε υποδέχεται με άναρχη δόμηση, κυκλοφοριακό και στενούς δρόμους. Και ας είναι πρωτεύουσα νομού, με πενήντα χιλιάδες κατοίκους και πολλούς φοιτητές. Αφήνοντας όμως το αυτοκίνητο, βρίσκεις την ευκαιρία να περπατήσεις στον κεντρικό πεζόδρομο και τους μικρούς παράπλευρους που συγκροτούν το κέντρο.

Η καρδιά της πόλης χτυπά εκεί. Χωρίς να έχει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Σερρών ή της Δράμας, αν ψάξει κάποιος, βρίσκει ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπως το ξυλόγλυπτο τέμπλο στον Άγιο Νικόλαο. Ιδιαίτερη εκκλησία, πρέπει να την επισκεφτεί κάποιος και όχι μόνο για να προσκυνήσει τον Άγιο. Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά και η κεντρική πλατεία Νίκης, αλλά κυρίως το βλέμμα κερδίζουν τα διάφορα παλιά αρχοντικά που ξεφυτρώνουν αριστερά και δεξιά.

Άγιος Νικόλαος Κοζάνης
Άγιος Νικόλαος Κοζάνης

Λαογραφικό μουσείο

Σε ένα τέτοιο αρχοντικό στεγάζεται ένα μουσείο που αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Πρόκειται για ένα κόσμημα στο κέντρο της πόλης που αποζημιώνει τον επισκέπτη μιας παρεξηγημένης πόλης. Δεν είναι άλλο από το ιστορικό – λαογραφικό – φυσικής ιστορίας μουσείο που σε μερικούς (!!!) ορόφους τα κάνει όλα και συμφέρει. Φροντίζει να σε κατατοπίσει για την άγρια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Συνεχίζει με την ιστορία της περιοχής γενικά αλλά και της πολεμικής πιο ειδικά, εκτελώντας εν μέρει και χρέη πολεμικού μουσείου. Συνεχίζει με την λαογραφία, που βέβαια δεσπόζει και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς νοσταλγούς της παλιάς Ελλάδας.

Λαογραφικό μουσείο Κοζάνης
Λαογραφικό μουσείο Κοζάνης

Φυσικό τοπίο

Η ίδια η πόλη της Κοζάνης δεν προσφέρει κάποιο φυσικό αξιοθέατο, εξαιρώντας φυσικά τα έμψυχα αξιοπρόσεκτα, αλλά θα βρείτε μια μεγάλη τεχνητή λίμνη (Πολυφύτου) λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Και μαζί με αυτή, ότι καλό τη συνοδεύει, όπως πλατανόδασος, την αντίστοιχη χλωρίδα και πανίδα, βαρκούλες, γέφυρες. Όπως η γέφυρα των Σερβιών που είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες της Ελλάδας. Λίγο πιο έξω επίσης από την πόλη θα βρείτε και το δάσος Κουρί, όπως και το φαράγγι του Σκεπασμένου.

Τα Μπουχάρια επίσης είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που αξίζει την προσοχή σας. Αντιστάθηκαν εδώ και εβδομήντα χιλιάδες χρόνια στην διάβρωση του εδάφους και παρέμειναν όρθια φέρνοντας λίγο από Καππαδοκία. Προς το ηλιοβασίλεμα θα βγάλετε όμορφες φωτογραφίες αλλά φύγετε πριν νυχτώσει, ειδικά αν έχετε διαβάσει για τους δαίμονες…

Μπουχάρια Ν. Κοζάνης
Μπουχάρια Ν. Κοζάνης

Παραδοσιακά χωριά και αρχοντικά

Στην Βλάστη θα δείτε ένα παραδοσιακό χωριό, στα χίλια διακόσια μέτρα, με τα καφενεία του. Δεν το είδα χιονισμένο, αλλά μπορούσα να το φανταστώ με τις σόμπες αναμμένες και τα τσίπουρα να κάνουν παρέλαση. Στη Σιάτιστα, που δεν είναι και τόσο γραφική κωμόπολη, τα αρχοντικά της προσδίδουν μεγάλη αξία. Μη φύγετε από εκεί πριν δείτε έστω ένα. Θα πρότεινα το αρχοντικό Δολγκήρα με ξεναγό τον κ. Χρήστο που αγαπά αυτό που κάνει και είναι πολύ εξυπηρετικός. Ανοίγει ένα ένα τα δωμάτια, περιγράφοντας λες και σας προσκαλεί να ζήσετε ως πλούσιος έμπορος της βόρειας Ελλάδας του 18ου αιώνα.

Αρχοντικό Δολγκίρα - Ν. Κοζάνης
Αρχοντικό Δολγκίρα – Ν. Κοζάνης

Επίλογος

Σίγουρα οι γειτονικοί νομοί έχουν μεγαλύτερη τουριστική αίγλη. Παρόλα αυτά αν και δεν είδα όλα τα αξιοθέατα του νομού, αυτά που επισκέφτηκα άξιζαν την εξόρμηση. Ο νομός Κοζάνης θα έλεγα επιβεβαιώνει έναν από τους βασικούς κανόνες του τουρισμού: Όσο ψάχνεις βρίσκεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου