Υλικά
- 375 πρόβειο βούτυρο
- 150 γρ. άχνη
- 750 γρ. αλεύρι
- 400 γρ. αμύγδαλο αναποφλοίωτο καβουρντισμένο
- 1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σπροράκια)
- άχνη μπόλικη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη να αφρατέψουν καλά και να φουσκώσουν και ρίχνουμε τη βανίλια. Χτυπάμε για 1 ακόμα λεπτό και χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και έπειτα το αμύγδαλο. Πρέπει να είναι ένα μαλακό ζυμάρι που να κολλάει ελαφρώς στο χέρι αλλά να πλάθεται.
- Κόβουμε κομμάτια, πλάθουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα πατάμε λίγο με το δείκτη στην κορυφή και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35' περίπου. Θα δούμε ότι οι κουραμπιέδες κάνανε ρωγμές. Αυτό γίνεται γιατί το βούτυρο το ζωικό έχει πολλή υγρασία που κατά το ψήσιμο κυλάει στη ζύμη και δημιουργεί σκασίματα. Δεν μας ανησυχεί. Λεπτομέρεια που καλύπτεται και εγώ σαν ζαχαροπλάστης το προτιμώ.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τους βουτάμε έναν έναν ή τρεις μαζί σε ένα μπολ με άχνη και τους τινάζουμε ανάμεσα στα χέρια μας. Θα δούμε ότι οι ρωγμές καλύφθηκαν και ούτε που φαίνονται γιατί ανάμεσα μπήκε η άχνη και θα δώσει στον κουραμπιέ περισσότερη γεύση. Τόση που μπορούμε να τον αφήσουμε έτσι χωρίς προσθήκη άλλης άχνης. Αν πάλι θέλουμε περισσότερη άχνη, κοσκινίζουμε από πάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου