Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών αναδείχθηκαν ως κύρια ζητήματα η κήρυξη πανελλαδικής απεργίας και κινητοποίηση στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη για τους μισθούς και τους συμβασιούχους, ο ορισμός έκτακτου συνεδρίου τους επόμενους μήνες για την τροποποίηση του καταστατικού ώστε αυτό να επιτρέπει την ένταξη των συμβασιούχων στην Ομοσπονδία. Για τα ζητήματα αυτά θα κληθεί να αποφασίσει με ψηφοφορία το σώμα του Συνεδρίου τη δεύτερη μέρα.
Ο Β. Πετρόπουλος, εκ μέρους της ΔΑΣ, επισήμανε ότι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα όλων των εργαζομένων είναι η ακρίβεια που μαζί με τους τσακισμένους μισθούς και τη φορολεηλασία χτυπάνε τα εισοδήματά τους.
Οι δήθεν «αυξήσεις» της κυβέρνησης, σημείωσε, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και φθάνουν το 26% κατά την περίοδο 2008-2022.
Ακόμα υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν και να οξυνθούν οι αγώνες του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορών των δώρων, για δραστική μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος, στις τιμές των τροφίμων και των ειδών κατανάλωσης, να σταματήσει το αίσχος των πλειστηριασμών, να καταργηθεί η διάταξη Βορίδη και όλο το νομικό πλαίσιο που εμποδίζουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας φθάνουν τις 50.000, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» για το σύνολο των εργαζομένων.
Σημείωσε ότι η απεργία πρέπει να διεκδικήσει αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, να σταθεί ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και τομέων στους δήμους κ.ά. Ακόμα τόνισε πως πρέπει να κηρυχθεί έκτακτο συνέδριο για την τροποποίηση του καταστατικού τους επόμενους μήνες ώστε να επιτρέπεται η ένταξη των συμβασιούχων στην Ομοσπονδία.
Την κατάργηση της διάταξης «Βορίδη» (άρθρο 37 του Ν.4915/2022) που υποχρεώνει τους Δήμους να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις εργαζομένων – και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που απασχολούνται για πολλά χρόνια με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ε.Ε της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Νίκος Τράκας, κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του 49ου Ενδιάμεσου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, τονίστηκε μέσα από τις εργασίες του 49ου Ενδιάμεσου Συνεδρίου της πρέπει να θέσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του σκηνικού και να βάλει τους στόχους και τις προτεραιότητες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το επόμενο χρονικό διάστημα που αναλυτικά είναι:Να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση, προστασία και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Για την ανατροπή των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τα μνημόνια επέβαλλαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται.
Για την αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, προκειμένου να μπει τέλος στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων. Ουσιαστική αναγνώριση του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας στους Ο.Τ.Α. λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.
Για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, των Δημοσίων αγαθών και του Κοινωνικού κράτους.
Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή, με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα. Με τον καθορισμό ενός νέου θεσμικού πλαισίου (Κώδικας Αυτοδιοίκησης) που να τον υπερασπίζεται.
Την σημαντική αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των Ο.Τ.Α. για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο ρόλο τους.
Για την διαμόρφωση ενός σύγχρονου, δημοκρατικού Κώδικα των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, με την συνεχή επιμόρφωση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, με σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια να ανατίθεται στο συσταθέν «Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών (Ι.Ε.Μ.) της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.».
Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) που περιστέλλει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και Δομές των Ο.Τ.Α.
Κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» (άρθρο 37 του Ν.4915/2022), η οποία υποχρεώνει τους Δήμους να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις εργαζομένων.
Κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας, για εργαζόμενους με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.
Μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται για πολλά χρόνια με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων και των δημοτών τους.
Άμεση, αξιοκρατική και με διαφάνεια επιλογή Προϊσταμένων, με βάση τα προσόντα και την εμπειρία, σε όλες τις οργανικές μονάδες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού για να μπει ένα οριστικό τέλος στις αυθαίρετες τοποθετήσεις από τους αιρετούς με την ανοχή του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών (Τ.Υ.) και των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) με Μηχανικούς όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.
Αποτροπή με κάθε τρόπο της προσπάθειας εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ι.Τ., Φο.Δ.Σ.Α. ως Α.Ε.) σε ιδιώτες και επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
Να μπει τέλος στις συνεχείς αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για την ιδιωτικοποίηση του Ηλεκτροφωτισμού (LED) και των υπηρεσιών Πρασίνου.
Την επαναφορά του Προληπτικού και Κατασταλτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Την αποτροπή με κάθε τρόπο της νέας προσπάθειας κυβέρνησης και αιρετών για εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. μέσω των «Αναπτυξιακών Οργανισμών». Τέλος σε κάθε προσπάθεια εκχώρησης αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α. άμεση ή έμμεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου