Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 11, 2023

Τo φαινόμενο της «κρυφής» φτώχειας που πλήττει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες στη Βρετανία

Πάνω από ένα εκατομμύριο ζουν σε θυλάκους «φτώχειας», σε σχετικά εύπορες συνοικίες των αστικών κέντρων της Βρετανίας, όπως έδειξε νέα μελέτη
Ενα νέο είδος φτώχειας ανίχνευσε επιστημονική έρευνα στη Βρετανία. Πρόκειται για την «κρυφή φτώχεια» με πολλά θύματα, κυρίως στα αστικά κέντρα της χώρας.  

Πρόκειται για φτωχούς πολίτες, συχνά μέλη μειονοτικών κοινοτήτων, οι οποίοι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ζουν σε «καλές» συνοικίες και έχουν ευκατάστατους γείτονες.


Οπως προκύπτει από ανάλυση του Guardian, οι ανάγκες τους δεν είναι εύκολα «ανιχνεύσιμες» από τις κρατικές δομές και τα υφιστάμενα εργαλεία που χρησιμοποιούν τοπικοί και εθνικοί φορείς για την καταπολέμηση της φτώχειας.


Και αυτό, διότι μέχρι πρότινος, η διοχέτευση ενισχύσεων γινόταν με αμιγώς γεωγραφικά κριτήρια.

Λονδίνο, Οξφόρδη και Μάντσεστερ

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, η «κρυφή φτώχεια» πλήττει περίπου 1,3 εκατομμύριο πολίτες στη Βρετανία.


Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν «θυλάκους φτώχειας» σε συνοικίες του Λονδίνου, της Οξφόρδης και του Μάντσεστερ.


Σχολιάζοντας τα ευρήματα, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται ο Guardian, δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να μετασχηματίσουμε την προσέγγισή μας με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να έχουμε τις σωστές πληροφορίες, να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις και να κατευθύνουμε τα χρήματα εκεί όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες».

Πώς κρύβεται η φτώχεια

Περίπου 220.000 Πακιστανοί και σχεδόν 200.000 Μπαγκλαντεσιανοί ανήκουν στο 10% του πληθυσμού με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, πολλά από τα μέλη των δύο μειονοτικών εθνοτήτων δεν ζουν σε «υποβαθμισμένες» περιοχές.


Ετσι, ο πλούτος των γειτόνων τους καλύπτει την πραγματικότητα της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, την κακή υγεία, το χαμηλό μορφωτικό τους επίπεδο και τους υψηλούς δείκτες ανεργίας που καταγράφονται στις τάξεις τους.


Οι ερευνητές, για να αντιμετωπίσουν τη νέα κοινωνική πρόκληση, δημιούργησαν νέο δείκτη φτώχειας για εθνοτικές ομάδες (EGDI), διερευνώντας εκατομμύρια απαντήσεις που δόθηκαν κατά την απογραφή του 2021.


Ανισότητες πέραν της γεωγραφίας

Οπως ανέφεραν, αποκαλύπτονται «έντονες ανισότητες μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων», που ζουν σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση.


«Χωρίς τα νέα στοιχεία, κάποιες κοινότητες θα κινδύνευαν να μείνουν χωρίς ουσιαστική στήριξη και να χάσουν την όποια δυνατότητα να βελτιώσουν τις προοπτικές τους», εξήγησε ο καθηγητής στο Queen’s, Κρίστοφερ Λόιντ, ο οποίος, σε συνεργασία με ομάδα διεθνών ακαδημαϊκών, συνέβαλε στην έρευνα που διεξήχθη, στο πλαίσιο έργου με συνολικό κόστος 1 εκατ. λιρών.


Ο δείκτης EGDI αφορά στη φτώχεια ανά γειτονιά και ανά εθνοτική ομάδα, εστιάζοντας σε τέσσερις τομείς: απασχόληση, στέγαση, εκπαίδευση και υγεία.


Με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου