Το Politico επανέρχεται στο σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ και φέρνει στο φως νέες πληροφορίες για το πολύκροτο ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι. Με τίτλο «Πώς η Εύα συνάντησε τον Φραντσέσκο: Το χρυσό ζευγάρι στην καρδιά του ευρωπαϊκού σκανδάλου QatarGate» το περιοδικό αναφέρεται στον κοινό βίο και την πολιτεία των δύο πρώην συντρόφων.
«Η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι δεν είχαν αφήσει τίποτε στην τύχη. Το δίδυμο που αργότερα θα γινόταν το πιο διάσημο, πολλοί θα έλεγαν διαβόητο, ζευγάρι στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονταν για αυτήν την στιγμή επί χρόνια» σχολιάζει το Politico και συνεχίζει:
«Μαζί σχημάτισαν ένα τρομερό ζευγάρι εξουσίας και ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορούν να επιτύχουν οι Ευρωπαίοι από τις αντίστοιχες μεσογειακές πατρίδες τους στο σύστημα της ΕΕ εάν παίξουν σωστά τα χαρτιά τους».
Το περιοδικό παρουσιάζει την Εύα Καϊλή ως πολιτική «διασημότητα» στην Ελλάδα που είχε αποκτήσει φήμη ως τηλεοπτική παρουσιάστρια και την εποχή σύλληψής της «ήταν μια από τις πιο εξέχουσες πολιτικούς των Βρυξελλών».
Το «χρυσό ζευγάρι»
Εύα και Φραντσέσκο γνωρίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο και ξεκίνησαν να βγαίνουν. Ωστόσο, η Καϊλή δεν διέθετε χρόνο για σχέση και πέρασε ένας χρόνος έως ότου υπάρξει μεταξύ τους σοβαρός δεσμός.
Το Politico γράφει πως ο Τζόρτζι ήταν ένας απλώς υπάλληλος των Βρυξελλών και δεν διέθετε το πολιτικό βάρος της συντρόφου του.
Το περιοδικό επιχειρεί να κατανοήσει τα κίνητρα του ζεύγους και αναφέρει πως ο Φραντσέσκο έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του στο σκάνδαλο φέρεται να δήλωσε στις βελγικές Αρχές : «Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια. Δεν ξέρω γιατί έχασα τον δρόμο μου».
«Αισθάνεται ότι μεγάλωσε με πολλές στερήσεις. Ήθελε να νιώσει ότι ακόμη και αν παραιτηθεί από την Πολιτική, θα έχει μια άνετη ζωή» υπιστηρίζει, ωστόσο, για την Καϊλή το Politico επικαλούμενο άνθρωπο που την γνωρίζει καλά.
«Αγαπούσε ανθρώπους με δύναμη και χρήματα. Πάντα έλεγε: Ξέρεις ότι αυτή η εκδήλωση θα έχει επιχειρηματίες. Και πάντα της άρεσε να έχει σπίτια και ακίνητα, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα πολυτελή πράγματα» προσθέτει η ίδια πηγή στο περιοδικό.
Εύα Καϊλή σε Φραντσέσκο Τζόρτζι: Σε ποιον άλλον πρέπει να μιλήσω;
Καθώς το Κατάρ προετοιμαζόταν να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, ήταν ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της χώρας του Κόλπου στις Βρυξέλλες, αποκρούοντας τις επικρίσεις για το πώς αντιμετώπιζε τους μετανάστες εργάτες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, γινόταν μια κρίσιμη ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίκ Αλ Μαρί θα μιλούσε ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν, η Εύα Καϊλή «είχε ενισχύσει τις προσπάθειές της». Σύμφωνα με δημόσια αρχεία, συνεντεύξεις και φακέλους από την έρευνα που επικαλείται το Politico, είχε ταξιδέψει στη Ντόχα και είχε περάσει ώρες «καλοπιάνοντας ευρωβουλευτές».
Σε αρκετές περιπτώσεις στράφηκε στον σύντροφό της για συμβουλές. «Σε ποιον άλλον πρέπει να μιλήσω;», του έγραψε σε μήνυμα στις 14 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με τους φακέλους της αστυνομίας που επικαλείται το Politico.
Στο μεταξύ ο Φραντσέσκο Τζόρτζι έβαζε τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία του υπουργού του Κατάρ. Φωτογραφίες της αστυνομίας τρεις ημέρες πριν από την ακρόαση τον δείχνουν να εξετάζει το κείμενο με τον εργοδότη του, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που αργότερα οι Βέλγοι εισαγγελείς τον περιέγραψαν ως τον εγκέφαλο του Qatargate.
Όπως συνήθιζαν, ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία στα ιταλικά και την έδωσε στον Τζόρτζι για μετάφραση. Μία ημέρα πριν από την ακρόαση, ο Τζόρτζι και η Καϊλή ήταν με τον Αλ Μαρί στη σουίτα του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, σύμφωνα με βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που έχει η αστυνομία.
Όταν ο υπουργός ανέβηκε στο βήμα, στις 14 Νοεμβρίου 2022, η Καϊλή έστειλε μήνυμα στον σύντροφό της, ρωτώντας τον αν έπρεπε να παραστεί. «Μην έρθεις. Φοβάμαι ότι θα εκτεθείς. Αν μπεις με το μωρό, όλοι θα σε προσέξουν», της απάντησε μέσω WhatsApp. «Δεν θέλω να εκτεθώ», του απάντησε εκείνη.
Αν όλα πήγαιναν καλά και ο Αλ Μαρί έμενε ικανοποιημένος από τις παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούσαν επί μήνες, ο Παντσέρι θα εξαργύρωνε για μια επαγγελματική σχέση που, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος και ο Τζόρτζι είπαν αργότερα η αστυνομία, άξιζε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.
Καθώς ο Αλ Μαρί μιλούσε για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που είχε κάνει το Κατάρ- παρά τις αναφορές για κακοποιήσεις μεταναστών- η Καϊλή και ο σύντροφός της αντάλλασσαν μηνύματα. «Μιλά χωρίς να διαβάζει», έγραψε ο Τζόρτζι. «Το χάνει λίγο», απάντησε η Καϊλή. Όταν τελείωσε η ομιλία, η ευρωβουλευτής ρώτησε τον σύντροφό της «γιατί δεν ακολούθησε το κείμενο;».
Την ώρα που ευρωβουλευτές πήραν τον λόγο μετά την ομιλία του Αλ Μάρι, έκανε οργισμένα σχόλια για την κριτική για το Κατάρ. «Ποιος είναι αυτός ο χοντρός κομμουνιστής;», ρώτησε τον σύντροφό της, αναφερόμενη σε ευρωβουλευτή. Όταν τελείωσε η διαδικασία, ο Τζότζι της έγραψε: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε».
Αυτό που δεν ήξεραν ήταν πως οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι επί μήνες, καθώς τους υποπτεύονταν πως ασκούσαν επιρροή προς όφελος του Κατάρ, με οικονομικά ανταλλάγματα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, ο Παντσέρι, ο Τζόρτζι και η Καϊλή συνελήφθησαν.
Υπενθυμίζεται πως η Καϊλή αρνείται τη συμμετοχή στο σχέδιο με το οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Παντσέρι και άλλοι έπαιρναν χρήματα από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιμένει πως η υπεράσπιση του Κατάρ ήταν μέρος της δουλειάς της και πως η έρευνα για τις ενέργειές της παραβίασε την ασυλία των ευρωβουλευτών.
Το Politico σημειώνει πως στις εκατοντάδες σελίδες των υποκλοπών από τις μυστικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η Καϊλή ευθέως δέχθηκε χρήματα από το Κατάρ ή άλλες χώρες. Ο Τζόρτζι έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση στην αστυνομία, αλλά ο δικηγόρος του υποστηρίζει πως οι καταθέσεις του έγιναν υπό πίεση.
Όταν η Εύα Καϊλή γνώρισε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι
Ήταν μια Δευτέρα στις αρχές του 2017. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μετέφραζε για τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήδη ο Ιταλός ήταν εργοδότης του Τζόρτζι για περίπου μια δεκαετία. Τον είχε προσλάβει ως ασκούμενο το 2009 και στη συνέχεια ως βοηθό του.
Παρότι ο Τζόρτζι και η Καϊλή είχαν δει μερικές φορές ο ένας τον άλλον στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- μετά την εκλογή της το 2014- είναι η συνάντησή τους εκείνη τη Δευτέρα που θεωρούν ως την πρώτη, σύμφωνα με τα όσα είπε εκείνη στους Βέλγους αστυνομικούς.
«Το αμοιβαίο ενδιαφέρον πρέπει να υπήρξε ισχυρό, γιατί είναι δύσκολο να υπερβάλει κανείς για τη διαφορά σε όρους ηλικίας, πολιτικής και οικονομικής δύναμης, που χώριζε τον Τζόρτζι και την Καϊλή», σχολιάζει το Politico.
Ο Τζόρτζι ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης, δίχως πολιτικό βάρος, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Αντιθέτως, η Καϊλή ήταν ήδη γνωστή πολιτικός στις Βρυξέλλες και «πολύ καλά δικτυωμένη με την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Ελλάδας. Στο γραφείο της, η Καϊλή απασχολούσε τρεις “Τζόρτζι”».
Έπειτα από εκείνη τη συνάντηση, δείπνησαν μαζί «δύο ή τρεις φορές», είπε η Καϊλή στην κατάθεσή της. Εκείνος προσπάθησε να την κερδίσει, αλλά ήταν δύσκολο καθώς εκείνη υποστήριζε πως ήταν υπερβολικά απασχολημένη με τη δουλειά της προκειμένου να βρει χρόνο για μια σοβαρή σχέση.
Ήταν έπειτα από περίπου ένα χρόνο όταν, σύμφωνα με την ίδια, τα πράγματα έγιναν «σοβαρά». Παραμονές των Χριστουγέννων του 2019 επένδυσαν μαζί σε ένα διαμέρισμα πίσω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Φεβρουάριο του 2021 απέκτησαν μία κόρη.
Η σχέση του ζευγαριού με τον Παντσέρι
Για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, η εξήγηση εν μέρει βρίσκεται στη σχέση τους με τον Παντσέρι, τον οποίο αρχικά ο Τζόρτζι αποκάλεσε «πατρική φιγούρα» και αργότερα η Καϊλή περιέγραψε ως κάποιον που εκμεταλλεύτηκε την «ιδεαλιστική» προσωπικότητα του συντρόφου της, γράφει το Politico.
Στις καταθέσεις του στους Βέλγους ερευνητές, ο Τζόρτζι αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχε κάνει με τον Παντσέρι, λίγο μετά την πρόσληψή του το 2009. Αυτή φέρεται να προέβλεπε ότι ο Τζόρτζι θα έδινε στον εργοδότη του 1.500 ευρώ τον μήνα από τον μισθό του, ως αντάλλαγμα για το προνόμιο να συνεργάζεται μαζί του. Είναι ένα σχετικά σύνηθες φαινόμενο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει το Politico, συμπληρώνοντας για χάρη σύγκρισης πως όταν ξέσπασε το Qatargate, ο Τζόρτζι έβγαζε περίπου 6.600 ευρώ τον μήνα ως βοηθός άλλου ευρωβουλευτή.
Από το 2018 ο Τζόρτζι και ο Παντσέρι «έπεσαν με τα μούτρα σε μια συνεργασία που φέρεται να βασιζόταν στην άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων για το Κατάρ, με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά», γράφει το Politico. Σύμφωνα με τις καταθέσεις του Τζόρτζι, έκαναν συμφωνία για lobbying, το ύψος της οποίας ήταν περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μοίραζαν 60-40, με το μεγαλύτερο μερίδιο να πηγαίνει στον Παντσέρι.
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι (Φωτ.: EPA)
Ένα από τα βασικά καθήκοντα του Τζόρτζι ήταν να παραλαμβάνει τα χρήματα από διάφορα σημεία στις Βρυξέλλες, συχνά από απολύτως άγνωστους, γράφει το Politico. «Σε μία περίπτωση παρέλαβε έως 300.000 ευρώ σε μετρητά, από κάποιον που οδηγούσε ένα μαύρο Audi με ολλανδικές πινακίδες. Άλλη φορά η παράδοση έγινε σε πάρκινγκ. Συνολικά υπήρξαν περίπου δέκα τέτοιες παραδόσεις, 2-3 τον χρόνο και το μικρότερο ποσό ήταν 50.000 ευρώ».
Σε αντάλλαγμα, έπρεπε να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους για τους πελάτες τους, που πέρα από το Κατάρ περιελάμβαναν το Μαρόκο και τη Μαυριτανία. Ο πάντα σχολαστικός Τζόρτζι είχε ένα έγγραφο στον υπολογιστή του, στο οποίο κατέγραφε εκατοντάδες δραστηριότητες επιρροής που το δίκτυο φέρεται να έκανε από το 2018 έως το 2022.
Παρότι πίεζαν για τα συμφέροντα των πελατών τους, επίσης εκμεταλλεύονταν την άγνοιά τους, αναφέροντας ενέργειες στις οποίες στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία επιρροή. Το σχέδιο, όπως είπε αργότερα ο Τζόρτζι στην αστυνομία, βασιζόταν στην άγνοια των πελατών τους για το πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Εύα Καϊλή μετά την αποφυλάκισή της (Φωτ.: EPA)
Καϊλή- Τζόρτζι: Τα ακίνητα και οι απολαβές τους
Στο μεταξύ ο Τζόρτζι και η Καϊλή αύξαναν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Ήδη εκείνη είχε δύο ακίνητα στην Αθήνα- τα οποία ανέφερε ότι αξίζουν συνολικά 400.000 ευρώ- και ένα στις Βρυξέλλες (των 160.000 ευρώ). Ο Τζόρτζι είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα για 145.000 ευρώ επίσης στις Βρυξέλλες.
Πέρα από το διαμέρισμα που αγόρασαν μαζί το 2019 έναντι 375.000 ευρώ, δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν μια έκταση στην Πάρο για 300.000 ευρώ όπου σχεδίαζαν να κατασκευάσουν τέσσερις βίλες. Το 2022 αγόρασαν άλλο ένα διαμέρισμα μαζί, δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξίας 650.000 ευρώ, σύμφωνα με την κατάθεση του Τζόρτζι στην αστυνομία.
Με βάση τα εισοδήματά τους, ήταν ήδη εύποροι. Πέρα από τον μισθό των 6.600 ευρώ, ο Τζόρτζι έπαιρνε 1.100 ευρώ ως επιδόματα για την κόρη του, 1.800 ευρώ τον μήνα από ενοικίαση στον πρεσβευτή της Μαυριτανίας και- επειδή ο τελευταίος ποτέ δεν εγκαταστάθηκε εκεί- άλλα 1.200 ευρώ από δυο γυναίκες στο οποίο το υπενοικίασε για μερικούς μήνες.
Όσο για την Καϊλή, κέρδιζε 10.000 ευρώ προ φόρων και επιπλέον περίπου 900 ευρώ από την ενοικίαση διαμερίσματος που της ανήκε, στις Βρυξέλλες. Το ζευγάρι έβγαζε πάνω από 20.000 ευρώ τον μήνα, σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 3.507 ευρώ, προ φόρων. Παρόλα αυτά, στην πρώτη κατάθεση μετά τη σύλληψή της, η Καϊλή είπε στους αστυνομικούς: «Ξέρω ότι ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα, επειδή δεν μπορεί να συμβάλλει σε όλες τις δαπάνες μας».
Στις καταθέσεις του, ο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι ήταν μέρος του σχεδίου με τον Παντσέρι, για να πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ξένες κυβερνήσεις. Ο δικηγόρος του λέει πως έκανε αυτές τις καταθέσεις υπό πίεση επειδή η αστυνομία απείλησε να του στερήσει την κόρη του.
Η Καϊλή επέμενε από την αρχή πως δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Όχι μόνο δήλωσε άγνοια για την πηγή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της και εκείνων που μετέφερε ο πατέρας της, αλλά είπε πως δεν είχε καμία σχέση με τις συμφωνίες του Παντσέρι και του Τζόρτζι με ξένες κυβερνήσεις.
Ο σύντροφός της από την αρχή υποστηρίζει ότι εκείνη δεν είχε καμία σχέση. Ο Παντσέρι λέει το αντίθετο. Ισχυρίζεται πως το 2019 η Καϊλή ήταν μέρος της συμφωνίας που έγινε με το Κατάρ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας διάφορων ευρωβουλευτών με 250.000 ευρώ για τον κάθε ένα. Τόσο ο Τζόρτζι όσο και ο Παντσέρι λένε πως έγινε αυτή η συμφωνία, αλλά διαφωνούν για το αν ενεπλάκη η Καϊλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου